ОБРОБКА РЕЗУЛЬТАТІВ ВИМІРЮВАННЯ ПІД ЧАС ВИПРОБУВАННЯ ОБ’ЄКТУ НА ВПЛИВ ПРЯМОГО УДАРУ БЛИСКАВКИ - Коліушко , Денис; Руденко, Сергій; Істомін , Олександр; Глєбов , Олег (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2024)
Проаналізовано сучасний стан проблеми оцінки осцилограм під час виконання випробувань на дію імпульсних струмів та напруг, показано відсутність засобів інтерпретації, які відповідали б вимогам спеціалізованих стандартів з випробування на електромагнітну сумісність. Розроблено алгоритм програми для інтерпретації результатів випробовування технічних об’єктів на стійкість до прямого удару блискавки в частині обробки осцилограм різних компонент струму. Використання методу трапецій для чисельного інтегрування дозволило виконати реалізацію алгоритму у вигляді програмного засобу для інтерпретації осцилограм в середовищі програмування Embracadero RAD Studio XE8. Під час реалізації було враховано стандартизовані способи визначення фронту імпульсу, часу наростання та тривалості імпульсу. Крім того, програма дозволяє визначати величину заряду та інтеграл дії струму у відповідності з нормованими значеннями. Додана можливість ручного корегування інтервалу аналізу, що дозволяє відсіяти вплив інших компонент струму та «шумів». Розроблений програмний засіб знайшов практичне застосування під час верифікаційних випробувань комплексу генераторів струму штучної блискавки. Підтвердження коректності роботи програми виконано емпіричним методом. Для отримання осцилограм було використано вимірювальний шунт з діапазоном до 300 кА, генератори імпульсних струмів компонент блискавки та імітаційний об’єкт випробування. Аналіз виконано для усіх чотирьох компонент штучної блискавки, включно з укороченою постійною компонентною С*. Порівняння результатів інтерпретації з "ручним" аналізом довели високу точність розрахунку (відхилення до 3 %) при значно менших (5-10 разів) часових затратах. Широкі можливості дозволяють використовувати засіб в техніці високих напруг для виконання випробувань та досліджень в електроенергетичній та інших галузях.