СИСТЕМА ЗБОРУ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ ПРО ДЕФЕКТИ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ НА ОСНОВІ TELEGRAM BOT - Зайцева, Лілія; Макаров, Данило (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Проаналізовано роль чат-ботів у процесах автоматизації, зокрема для збору даних про дефекти у виробничих системах. Розглянуто технологічні аспекти створення чат-бота для моніторингу якості продукції, його переваги та функціональні можливості. Показано, що чат-боти спрощують введення даних, знижують витрати часу на рутинні операції та мінімізують помилки користувачів. Функціональність бота дає змогу видаляти записи, що дозволяє користувачам управляти своїми даними, а також отримувати звіти про кількість дефектів, їх типи та динаміку змін у часі. Інформація про дефекти зберігається у зручному для аналізу вигляді. Це дозволяє здійснювати швидкий доступ до даних і проводити детальний аналіз інформації про дефекти, що в свою чергу дає змогу приймати обґрунтовані рішення щодо покращення процесів виробництва.. Розглянуто застосування платформ Telegram, Node.js та бази даних MongoDB у процесі розробки. Акцентовано увагу на простоті інтеграції чат-ботів із системами управління підприємством. У даного бота є можливість інтеграції з іншими системами. Це означає, що дані, зібрані через бот, можуть бути автоматично передані до системи управління якістю, що зменшує ймовірність помилок, пов’язаних із ручним введенням даних. Завдяки цьому підприємство може швидше реагувати на виявлені дефекти та вживати заходів для їх усунення. Підтверджено ефективність використання чат-бота для автоматизації аналізу дефектів, зменшення навантаження на співробітників та формування статистичних звітів. Обґрунтовано доцільність використання чат-ботів для підвищення продуктивності виробництва та задоволеності клієнтів. Спеціальні статистичні звіти, які формуються ботом, дають змогу керівництву отримувати інформацію про типи дефектів, частоту їх виникнення та інші важливі параметри Підтверджено, що інтерактивний інтерфейс дозволяє користувачам швидко взаємодіяти із системою, а автоматизоване оброблення даних сприяє ухваленню ефективних управлінських рішень. Результати роботи демонструють потенціал чат-ботів для вдосконалення процесів управління якістю та оптимізації ресурсів у сучасному конкурентному середовищі.