ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНІСТІ ОБРОБКИ ДЕТАЛІ КАЗЕННИК МОРТИРИ МЕТОДОМ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПІДБОРУ ІНСТРУМЕНТУ - Євдокимов, Олександр; Колесник, Віталій; Довгополов, Андрій; Некрасов, Юрій; Басов, Вадим; Фадєєв, В’ячеслав (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
У дослідженні виконано автоматизований підбір ріжучого інструменту та режимів різання для токарної обробки деталі казенника стаціонарної димової мортири аерозольної системи АЕК-902 «Хмара». АЕК-902 активно застосовується у Збройних Силах України для створення щільної димової завіси з метою маскування військової техніки від засобів візуального, інфрачервоного та теплового виявлення противника. Було проведено автоматизований підбір ріжучого інструменту та параметрів режимів різання для кожного переходу токарної обробки казенника з використанням спеціалізованого програмного забезпечення двох провідних світових виробників ріжучого інструменту: Walter GPS (компанія Walter) та Sandvik Coromant ToolGuide (компанія Sandvik Coromant). Підбір здійснювався з урахуванням типу обробки, геометрії заготовки, характеристик матеріалу, вимог до точності та якості поверхні. У результаті було отримано номенклатуру інструментального оснащення (тип державки та пластини), рекомендовану для кожного окремого переходу токарної обробки, а також продуктивні режими різання. Для операції 010 запропоновано використовувати наступний набір ріжучого інструменту: різець прохідний DSSNL2020K12 з пластиною SNMG120416-PR4335, свердло 462.1-1850-056А1-ХМ-Х2ВМ, різець прохідний DCLNL2525M19 з пластиною CNMG190608-PR4335, різець розточний A12M-STFCL11 з пластиною TCMT110208-UM4335, різець розточний A25T-SSKCL12 з пластиною SCMT120412-PR4425. Для операції 020 запропоновано: різець прохідний DCLNL2525M19 з пластиною CNMG190608-PR4335, розточні різці A16R-SSKCL09 та A25T-SSKCL12 з пластинами SCMT09T308-PR4425, канавочні різці С2R-CE25-L-J08GB і C2R-CE25-LH07GB з відповідними пластинами C2I-J2N-0500-0004-TF1225 та C2I-J2N-0400-0004-TF1225, а також різьбові різці L166.0KF-16-1220-11B з пластиною L166.0L-11MM01-200 1020 і 266LKF-20-16 з пластиною 266LL-16MM01A200M 1125. Для операції 020 запропоновано використовувати наступний інструментальний комплект: різець прохідний DCLNL2525M19 з пластиною CNMG190608-PR4335, розточні різці A16R-SSKCL09 та A25T-SSKCL12 з пластинами SCMT09T308-PR4425, канавочні різці С2R-CE25-L-J08GB і C2R-CE25-LH07GB з відповідними пластинами C2I-J2N-0500-0004-TF1225 та C2I-J2N-0400-0004-TF1225, а також різьбові різці L166.0KF-16-1220-11B з пластиною L166.0L-11MM01-200 1020 і 266LKF-20-16 з пластиною 266LL-16MM01A200M 1125.