ШВИДКІСНИЙ МЕТОД НІТРОЦЕМЕНТАЦІЇ ЛЕГОВАНОЇ СТАЛІ - КОСТИК, К. О.; КОСТИК, В. О.; ДОЛЖЕНКО, А. С.; НІКІФОРОВА, С. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
Актуальним є випробування нового азото- та вуглецевомісного середовища для прискорення технологічного процесу ХТО. Метою науково-дослідної роботи є дослідження впливу технологічних параметрів низькотемпературної нітроцементації на структуру та властивості легованої сталі. Встановлено оптимальний режим зміцнення поверхневого шару нітроцементацією, при якому поверхнева твердість становить 9,3 ГПа з загальною глибиною дифузійного шару 0,3 мм. Виявлено, що прискорення дифузії зростає майже в 5–10 разів залежно від температури ХТО при використанні запропонованого нами способу нітроцементації.