ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КАМУФЛЯЖНИХ МАТЕРІАЛІВ У ВИДИМОМУ ТА ІЧ-ДІАПАЗОНАХ - Доброжан , Андрій; Ріяко , Катерина; Мінакова, Ксенія; Зайцев , Роман; Кіріченко , Михайло (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Досліджено оптичні властивості камуфляжних тканин з різними патернами через знімки віддзеркаленого випромінювання при різних довжинах хвиль (синє 440 нм, зелене 663 нм та інфрачервоне 1100 нм). Для кожного зразка були побудовані графіки, що відображають відсоток відбитої та поглинутої енергії променів. У синьому та зеленому діапазонах результати відбивання світла для всіх тканин майже однакові, що свідчить про схожі властивості відображення цих променів. Однак у спектрі інфрачервоного випромінювання спостерігаються значні відмінності між тканинами. Патерн «Woodland» має яскраві відображення, з різкими градієнтами, де світлі частини патерну мають коефіцієнт відбиття менший за рівень відбиття білого кольору фону. Це свідчить про активне нагрівання темних ділянок тканини, що перевипромінюють ІЧ-випромінювання і можуть бути помітними для інфрачервоних засобів виявлення. У той же час тканина з патерном «ММ-14» демонструє кращі маскувальні властивості завдяки більшій кількості світло-сірого та світло-зеленого кольорів, що сприяє меншому відображенню ІЧ-випромінювання. Натурні дослідження показали, що тканина «Woodland» більш ефективна на більшості природних фонів, тоді як тканина «ММ-14» демонструє високу помітність на урбаністичних фонах, таких як міська забудова. Результати дослідження можуть бути корисними для розробників та виробників камуфляжних тканин, а також для Збройних сил України, з огляду на важливість маскування в умовах військового стану. Подальші дослідження в цьому напрямку є актуальними для покращення маскувальних властивостей військової форми.