ВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ ВОДНЮ В МЕТАЛІ НА ТРІЩИНОСТІЙКІСТЬ ТРУБОПРОВОДІВ ТЕС - СИРОТЮК, А. М.; БАРНА, Р. А.; ЛЕЩАК, Р. Л. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
Розглянуто випадок наявності техногенних органічних домішок у теплоносії парогенеруючих систем енергоблоків, що є потенційним джерелом наводнювання металу живильних трубопроводів. Показано, що прискорений розвиток тріщиноподібних дефектів в металі трубопроводу із зростанням концентрації органічних домішок у робочому середовищі спричинений зростанням ступеня наводнюваності металу. Визначено розподіл локальної концентрації водню біля вершини корозійно-втомної тріщини. Встановлено взаємозв’язок між швидкістю росту тріщини та локальною концентрацією водню біля її вершини. Іл.: 12. Бібліогр.: 13. назв.