ОПТИМІЗАЦІЯ РОБОТИ РОЗПОДІЛЬЧОЇ МЕРЕЖІ З УРАХУВАННЯМ КОМПЕНСАЦІЇ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ - Орлов, Віктор; Хоменко, Ігор; Шкребела , Андрій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Розглянуто фрагмент реальної розподільчої мережі 110–35–10 кВ, що складається із замкненої конфігурації мережі 110 кВ із відгалуженнями напругою 35 кВ і 10 кВ. Для аналізу було враховано актуальні значення навантажень у вузлах із врахуванням роботи альтернативних джерел електроенергії, під’єднаних до кожного вузла. Під впливом цих факторів деякі вузли перетворюються на генераторні. Використано реальні технічні параметри трансформаторів, встановлених у вузлах навантаження, а також характеристики проводів ліній електропередач. Отримана розрахункова схема заміщення цієї мережі з урахуванням як повздовжніх, так і поперечних параметрів. Розглянуто алгоритм розрахунків, який використовується для аналізу режимів роботи електричної мережі. Проведено числові розрахунки нормальних режимів роботи мережі за допомогою розрахункової програми, що дозволило дослідити вплив компенсації реактивної потужності на втрати електричної енергії. Зокрема, було досліджено, як впливає компенсація реактивної потужності у вузлах за допомогою встановлення статичних компенсаторних батарей на загальні втрати активної та реактивної потужності у всій мережі. Дослідження включає порівняльний аналіз втрат електричної енергії для різних компонент: активної та реактивної складових потужності. Такий підхід дозволяє зробити висновки щодо впливу заходів встановлення компенсуючих пристроїв. На основі виконаних розрахунків визначений вплив компенсації реактивної потужності на зменшення втрат у всій мережі загалом. Таким чином, було зроблено висновок про можливість оптимізації режиму роботи електричної мережі при компенсації реактивної потужності.