МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА ОСНОВНИХ ТРЕНДІВ РОЗВИТКУ ЗАСОБІВ ЗМЕНШЕННЯ ПОМІТНОСТІ ОЗБРОЄННЯ ТА ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ - Даник Юpій; Стогній , Вадим; Барсуков , В’ячеслав; Куриптя , Ярослав (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Досліджені стан та тенденції розвитку методіцв і технологій, що знижують помітність озброєння та військової техніки, зокрема в умовах використання технічних засобів розвідки. Основні методи зменшення помітності включають використання радіопоглинальних матеріалів, а також оптимізовану геометрію конструкції (реальну сигнатуру) об’єктів, що сприяє відхиленню радіохвиль у напрямки, де ймовірність їх виявлення мінімальна. Також активно розвиваються технології активного маскування, зокрема системи введення в оману систем радіолокаційного виявлення та розпізнавання об’єктів. Технології радіолокації, які працюють на принципі активної, та напівактивної локації, використовуються для виявлення та отримання координатної та некоординатної інформації щодо різних об’єктів наземного, повітряного та надводного базування. Зниження ефективної площі розсіювання є важливими для зменшення помітності об’єкта на радарі ймовірності і дальності його виявлення. Метаматеріали, створені для маскування об’єктів шляхом поглинання, неспрямованого розсіювання електромагнітних хвиль, також розглядаються як перспективні засоби для значного зниження помітності та викривлення сигнатури засобів озброєння та військової техніки. Розвиток вуглецевих та магнітних матеріалів, а також наноматеріалів та адаптивних систем формує перспективу підвищення ефективності екранування радіохвиль. Радіопоглинальні матеріали використовують два основних механізми для зменшення відбиття: поглинання хвиль через матеріали та багаторазове внутрішнє відбиття хвиль. Технології зменшення помітності включають комплекс як матеріальних, так і конструкційних рішень, що забезпечують необхідний рівень маскування або зміни сигнатури об’єктів, зменшують дальність та ймовірність їх виявлення та розпізнавання. Окрім цього, у дослідженні проаналізовано фізичні основи процесів виявлення об’єктів різними типами радіолокаційних систем та показано вплив ефективної площі розсіювання на дальність детектування. Значну увагу приділено використанню вуглецевих, магнітних і полімерних композитів, які поєднують високу електропровідність і магнітну проникність, забезпечуючи ефективне екранування електромагнітного випромінювання в широкому діапазоні частот.