ІНАКТИВАЦІЯ БАКТЕРІЇ РОДУ SARCINA FLAVA ПРИ ДІЇ ПЕРОКСИДУ ВОДНЮ - Шевчук , Лілія; Походай , Христина; Іваник, Юлія (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Розглянуто закономірності впливу пероксиду водню на інактивацію клітин Sarcina flava для встановлення науково обґрунтованих рекомендацій щодо параметрів знезараження. Проведено експериментальні дослідження динаміки зміни мікробного числа при обробці водним розчином пероксиду водню в концентраційному інтервалі від 0,15 до 0,60 г/дм3 за 15 хвилин експерименту; використано стандартизовані методи відбору проб і визначення життєздатності клітин шляхом культивування на поживних середовищах з подальшим кількісним підрахунком колоній. Показано, що інтенсивність зниження кількості життєздатних клітин залежить від концентрації пероксиду водню і часу експозиції; експериментальні дані ілюструють монотонну редукцію мікробного числа від початкових значень, які становили близько 80000 КУО/см3, до значень, що становлять 100% відсутність життєздатних колоній при максимальній концентрації реагента в інтервалі досліджуваних часових проміжків. Проаналізовано напівлогарифмічну форму залежності відношення поточного мікробного числа до початкового рівня від часу впливу, що дозволило описати процес як кінетичний процес першого порядку; у межах застосованої моделі визначено ефективні константи швидкості руйнування бактерій роду Sarcina flava і виявлено їхній тенденційне зменшення із підвищенням концентрації пероксиду водню. Підтверджено адекватність використаної кінетичної моделі шляхом статистичної апроксимації експериментальних залежностей та аналізу коефіцієнтів детермінації, що свідчить про прийнятний рівень кореляції між теоретичною кривою і отриманими даними. Акцентовано увагу на практичних аспектах застосування пероксиду водню як екологічно прийнятного дезінфектанта: розглянуто питання вибору оптимального співвідношення концентрації і часу обробки для досягнення бажаного 100% ступеня знезараження за мінімально можливих витрат реагента і часу. Показано, що використання кінетичного підходу дозволяє не лише кількісно оцінити швидкість інактивації, але й прогнозувати ефективність обробки при зміні технологічних параметрів.