Особливості профілювання одно- та трьохзахідних гвинтоподібних труб - Маковей, В. О.; Проценко, П. Ю. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
Проведено моделювання декількох варіантів обкочування роликом одно- та трьохзахідних канавок натрубі з використанням програмного пакета Deform 3D. В якості профілюючих елементів дляотримання канавок використовували ролики та оправку. Досліджено вплив різних параметрів(діаметра ролика Dp, кроку гвинта k, глибини канавки h, частоти обертів оправки n) на напружено-деформований стан труби. Запропоновано технологію та конструкцію обкатної головки дляотримання трьохзахідної гвинтової канавки на трубі.