Роль факторів навколишнього середовища в формуванні порушень психічного здоров’я у дітей - Михайлова, Е. А.; Локошко, Д. В.; Проскуріна, Т. Ю. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2010)
Показано, що на основі оцінки несприятливих екологічних, медико-біологічних факторів, показників здоров’я і розвитку дітей на початку навчання можлива розробка прогностичних алгоритмів, що дозволяють виявити на ранньому етапі ризик затримок інтелектуального розвитку в молодшому шкільному віці.