Оценка профессиональных рисков - Сокуренко, С. А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2010)
В даний час поняття професійного ризику міцно увійшло до практики системи управління охороною праці. Актуальність визначення професійного ризику пов’язана з тим, що збільшення рівня виробничого травматизму несе за собою великі економічні витрати, демографічні втрати, моральний збиток. Оцінка ризику грунтується на аналізі багаточинника нещасних випадків, що включає тяжкість травм, види подій, причини виникнення, особові характеристики працівника, людський чинник. У даній роботі розглянуті основні аспекти по проведенню аналізу і визначенню ступеня професійних ризиків. Описані методи якісного і кількісного аналізу небажаних подій. Перераховані методи дозволяють якісніше ідентифікувати небезпеки, провести оцінку ризику, розробити застережливі і коректуючі дії по профілактиці травматизму і професійних захворювань.