Компьютерное моделирование изгибания бурильной колонны при ее осевом и вращательном движениях - Андрусенко, Е. .Н. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
Використовуючи теорію гнучких криволінійних стержнів, поставлено задачу про пружне згинання бурильних колон у каналах глибоких похило-скерованих свердловин з геометричним недосконалостями їх осьових ліній у формі локалізованих гармонік. Чисельними методами виконаний аналіз залежності сил опору при спуску колони від параметра відношення лінійних швидкостей осьового і обертального руху. Проаналізовано результати комп’ютерного моделювання