Оценка эффективности преобразования световых потоков солнечными коллекторами - Фролов, А. .В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
Презентована стаття присвячена аналізу та оцінці ефективності перетворення сонячної енергії колекторами, які вигідно відрізняються від традиційних кремнієвих сонячних батарей істотно більшими ККД. Залежно від рівня сонячної інсоляції ККД колекторів становлять від 40 до 80%, а максимальні ККД кремнієвих панелей не перевищують 17-20%. На основі рівняння енергетичного балансу визначені фактори, що визначають ефективність перетворення колекторами енергії сонячного потоку в теплову. Показано, що потік оптимальних значень цих факторів доцільно виконувати застосовуючи методики багатофакторної оптимізації.