Методи поліпшення технічних характеристик спірометрів стосовно завдань сімейної медицини - Сокол, Е. И.; Томашевский, Р. С.; Макаров, В. А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
У статті показані сучасні тенденції розвитку технічного забезпечення сімейної медицини, зокрема в області пульмонології, та визначено основні вимоги до спірометрії. У ході аналітичного огляду в якості датчика для портативного спірометра був обраний турбінний перетворювач потоку. У роботі був обґрунтований метод підвищення чутливості і поліпшення частотних властивостей спірометра на етапі отримання діагностичної інформації. Для зниження інструментальної похибки був розроблений програмний метод динамічної компенсації помилки і розглянуто можливі способи визначення поправочних коефіцієнтів. За результатами досліджень математичної моделі визначена функція, що описує передавальну характеристику вимірювальної турбіни, та розроблено методику калібрування спірометра, що працює з таким типом датчика