ПРИКЛАДНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЕРСОНАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Цибульник, Сергій; Зубарський , Дмитро; Півторак , Діана (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2023)
У сучасному світі персональну інформацію будь-якої людини можна умовно розділити на дві великі категорії: загальна та особлива. Як можна зрозуміти з назви, перша категорія відповідає за той тип даних, які можна знайти у загальному доступі, а саме: прізвище, ім’я, по-батькові, підпис, місце та дата народження, громадянство, сімейний стан, освіта, банківські реквізити, тощо. Подібне різноманіття персональних даних потребує різних методів та автоматизованих засобів зберігання. Сьогодні все частіше приватні та державні установи відмовляються від зберігання інформації у паперовому вигляді. Це пояснюється низьким рівнем безпеки таких сховищ, які можуть постраждати від вогню, води, шкідників, тощо. Показано, що цифрове зберігання інформації дозволяє позбутися подібних проблем. Персональні дані, які зберігаються в електронному вигляді, найчастіше можна відновити навіть при втраті пристрою, з якого здійснювався доступ до них. Одним із основних видів персональної інформації в сучасному суспільстві є дані для входу: логін та пароль. Саме тому було розроблено алгоритмічне та програмне забезпечення автоматизованої системи збереження персональних даних користувача. Дана система має надати можливість користувачу генерувати стійкі до стандартних методів зламу паролі та зберігати їх у базі даних. Розроблення автоматизованої системи проходило з використанням архітектурного шаблону MVC, який є одним з варіантів реалізації багаторівневої архітектурної моделі. Для детального проектування та кодування обрано об’єктно-орієнтовну мову програмування зі статичною строгою типізацією Java. Також прийнято рішення розробити автоматизовану систему у вигляді веб-додатку за допомогою використання фреймворка Spring. У ході процесу розроблення спроектовано локальну базу даних, в якій зберігатимуться персональні дані у вигляді логінів та паролів, які ввів користувач або згенерувала сама система. Розроблено алгоритм генерації стійких до зламу стандартними методами паролів. Також використано алгоритми хешування, як додатковий захист головного пароля від веб-додатку. Створено графічний інтерфейс, який дозволяє користувачу отримати доступ до основних функцій автоматизованої системи.