ПРОЕКТУВАННЯ ЛЮДИНО-МАШИННИХ СИСТЕМ: ТРАНСФОРМАЦІЯ МИСЛЕННЯ ПРОЕКТУВАЛЬНИКА - Протасенко, Ольга; Мигаль , Галина (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2023)
Індустрія 4.0 стала потужним поштовхом для розвитку людино-машинних систем, що, з одного боку, підвищило їх ефективність і надійність, а з іншого ‒ розробила їх надскладними. У підсумку, це призвело до підвищення складності управління людино-машинною системою і підвищення прояву людського фактора. Наслідком цього є те, що на поточний момент основна причина виникнення аварій і катастроф це людський фактор. Таким чином, безпека людино-машинних систем значною мірою залежить від індивідуальних психологічних і фізіологічних особливостей людини. У статті показано, що дослідження індивідуальних особливостей людини є підґрунтям для розроблення системи управління людським фактором. Ключовим елементом такої системи є системне ергономічне мислення проектувальника людино-машинних систем. Такий тип мислення формується у результаті навчання і поступового набуття навичок еко-ергономічного проектування. Для пояснення важливості формування еко-ергономічного мислення у проектувальника людино-машинних систем у роботі представлена еволюція еко-ергономічної думки. Через аналіз послідовності розвитку ергономічної думки показано, як змінювався підхід до забезпечення безпеки людино-машинних систем із середини ХХ століття до теперішнього часу. Наступним етапом роботи став аналіз еко-ергономічного, людино-орієнтовного, ризик-орієнтовного, стратегічного мислень. На підставі результатів аналізу побудована ієрархія типів мислення, показана їх роль у формуванні системного ергономічного мислення у проектувальника людино-машинних систем. Головною особливістю системного ергономічного мислення проектувальника є пріоритетність пошуку розв’язання проблеми у роботі системи через дослідження й аналіз взаємодії людини і машини. На підставі одержаних результатів обґрунтовано важливість формування і розвитку системного ергономічного мислення. Показано, як реалізувати формування системного ергономічного мислення у проектувальників людино-машинних систем через систему навчання.