ФАЗОІМПУЛЬСНИЙ ФЕРРОЗОНД ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ МАГНІТНОГО ПОЛЯ - Крикун , Вадим; Хомяк , Юрій; Корнєв , Іван (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2024)
Розглянуто перспективний напрямок розвитку вимірювальних приладів, заснованих на фазоімпульсному принципі. Представлені результати досліджень однострижневого ферозонда, що функціонує на основі фазоімпульсного принципу вимірювання магнітного поля. Основною метою було проведення математичних досліджень для оптимізації параметрів ферозонда та визначення його робочих характеристик в умовах різних магнітних полів. Застосовані математичні моделі дозволили глибоко проаналізувати процеси, які відбуваються всередині ферозонда під час вимірювань, забезпечуючи комплексний підхід до вивчення його роботи. Окрему увагу приділено впливу зовнішніх чинників, таких як температурні коливання, наявність сторонніх магнітних полів і інших завад, на точність вимірювань. Це дозволило виявити умови, за яких точність і стабільність роботи ферозонда залишаються на високому рівні. Експериментальні дослідження підтвердили ефективність фазоімпульсного принципу вимірювання, виявивши високу чутливість і швидкодію однострижневого ферозонда. Ці характеристики роблять його перспективним для застосування в різних наукових та технічних галузях, де необхідні точні вимірювання магнітного поля. Детально описані конструктивні особливості ферозонда, методологія проведення експериментальних досліджень, а також алгоритми обробки отриманих даних. Отримані результати відкривають нові можливості для подальшого розвитку високоточних вимірювальних приладів на основі фазоімпульсного підходу, що можуть використовуватися в широкому спектрі задач сучасної науки і техніки. Було виконано порівняння отриманих результатів з іншими методиками вимірювань, що дозволило визначити переваги та недоліки фазоімпульсного принципу. Виявлені перспективи для подальшого вдосконалення конструкції ферозондів з метою підвищення їх точності, надійності та зменшення впливу зовнішніх факторів.