ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ТА ОПЕРАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ СИСТЕМ БЕЗПЕРЕРВНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ НА ОСНОВІ БАГАТОРОТОРНИХ БПЛА - Лось , Андрій; Велігорський , Олександр (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2024)
Дрони застосовуються у багатьох сферах, зокрема для систем безперервного спостереження та моніторингу. Вони можуть бути використані у випадках, коли час розгортання такої системи спостереження має бути максимально швидким та зазвичай коли централізована електрична мережа недоступна: гасіння пожеж та ліквідація надзвичайних ситуацій, цілодобове спостереження за прикордонною зоною, моніторинг заходів під відкритим небом. Вони також можуть бути використані як стаціонарні відеокамери, носій засобів радіоелектронної розвідки, розвідки погодних умов у районах аеропортів, моніторингу посівів, тощо. Оптимальне рішення для спостереження за великими територіями, такими як об’єкти критичної інфраструктури (АЕС, греблі), так і військових об’єктів (польові бази, склади боєприпасів), є застосування груп дронів, коли один дрон буде спостерігати за своїм сектором. Розробка таких систем та аналіз умов безперервного спостереження з урахуванням обмежень батарей дронів потребує глибоких досліджень енергоспоживання дронів у різних режимах роботи. У статті запропоновано комплексне дослідження режимів роботи системи безперервного спостереження на основі дронів з електроприводом та оптимізація її параметрів. У ході дослідження було проведено комплексний аналіз енергетичних потреб дронів і знайдено умови для постійного спостереження. На основі параметрів дрона DJI Mavic 2 Enterprise та з використанням регресійного аналізу введено оптимальний профіль польоту, для якого розраховано максимально досяжну відстань до точки спостереження для «ідеального» випадку. Було досліджено випадок збільшення кількості дронів для збільшення досяжної відстані до точки спостереження та знайдено оптимальну кількість дронів для кожної відстані. Було проведено серію експериментів з польотами дронів, щоб оновити та покращити прогноз споживання енергії дроном під час польоту. Нарешті було зроблено висновок, що зовнішні параметри, такі як швидкість і напрямок вітру, можуть значно зменшити досяжну відстань до точки спостереження