ОЦІНКА МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ МОДУЛІВ ДЛЯ ЖИВЛЕННЯ ПРИСТРОЇВ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ ІЗОЛЯЦІЇ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ 6-10 КВ - Строгій , Андрій; Буйний, Роман (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Розглянуто особливості використання малих фотоелектричних модулів (ФЕМ) для живлення пристроїв ранньої діагностики стану ізоляції повітряних ліній електропередавання напругою 6–10 кВ у мережах з ізольованою нейтраллю. Оскільки такі пристрої повинні виявляти дефекти ізоляції, ще до виникнення пошкодження, то їх неможливо живити шляхом індуктивного відбору енергії від струму однофазного замикання на землю як у випадку післяаварійного діагностування. На основі аналізу доступних технологій автономного енергозабезпечення обґрунтовано вибір фотоелектричного модуля як джерела живлення. Проведено аналіз мінімальних добових значень інсоляції за останні п’ять років у Чернігівському регіоні та розраховано відповідну еквівалентну освітленість за умов суцільної хмарності. Дану величину еквівалентної освітленості можна використовувати для моделювання умов і визначення величини згенерованої ФЕМ потужності та енергії. Експериментально визначено потужність, яку може генерувати ФЕМ в умовах мінімальної інсоляції, та показано можливість живлення пристрою ранньої діагностики ізоляції ПЛ від згенерованої потужності. Запропоновано розміщувати ФЕМ на опорі ПЛ 6-10 кВ вертикально, що дозволить забезпечити краще самоочищення від опадів та забруднень. Представлені результати можуть бути використані під час розробки енергонезалежних пристроїв моніторингу стану ізоляції ПЛ та як універсальне автономне джерело живлення для мікропроцесорних пристроїв