ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА СИСТЕМА ДЛЯ ЗАВОДІВ З ВИГОТОВЛЕННЯ МАКАРОННИХ ВИРОБІВ - Григоренко, Ігор; Лашков , Андрій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2025)
Процес виготовлення макаронних виробів, як і більшість технологічних процесів, потребує постійного контролю на всіх стадіях виробництва. Задачі підвищення точності вимірювань та вірогідності контролю технологічного обладнання постійно ставляться перед розробниками систем. Вирішення таких задач залежить як від підвищення точності обробки первинної інформації, так і від точності обраних сенсорів, що використовуються на окремих ділянках технологічного процесу. Сенсори є важливим компонентом вимірювальних каналів, що входять до складу інформаційно-вимірювальних систем (ІВС). Саме ІВС здатна забезпечити дотримання високої якості макаронних виробів, як найпоширенішого харчового продукту у світі. Тільки в Україні споживання макаронних виробів у середньому становить 6,0 – 7,0 кг на людину на рік, а у деяких країнах ця цифра доходить до 30 кг на людину на рік. Такі цифри пов’язані з тим, що макаронні вироби мають високу харчову цінність, можливістю швидкого приготування та можливість тривалого зберігання без зміни якості. Саме для забезпечення високої якості потреб підприємств із виробництва макаронних виробів представлено розроблену ІВС. Виконання поставленої задачі досягнуто шляхом контролю параметрів технологічного процесу у встановлених інтервалах допуску. Розроблена ІВС здатна отримувати інформацію із ділянок контролю завдяки використанню сучасних високоточних сенсорів, обробляти отриману інформацію з подальшою передачею даних до обчислювальної машини вищого рівня. Система дає можливість попереджати виникнення аварійних ситуацій на об’єкті контролю шляхом швидкого отримання, обробки і передачі поточних значень параметрів контролю для формування виконавчих впливів. Наведено структурну схему ІВС, розглянуто її основні елементи, на підставі вибору яких розроблено електричну принципову схему ІВС. Виконано аналіз похибок по каналам системи, який довів можливість забезпечення високої точності та вірогідності контролю запропонованого варіанту ІВС.