Наплавочный материал для упрочнения рабочих кромок штампового инструмента - Ляпунов, О. М.; Ефименко, М. Г. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2011)
Розроблено склад наплавочного матеріалу. Легування виконували щляхом введення легуючихелементів і 30 % відходів від заточки ріжучого інструменту у покриття електродів. Дослідженіструктура, фазовий склад, вплив ванадію та термічної обробки на твердість.Проведена промислова апробація наплавочного матеріалу при зміцненні штампового інструменту.Установлена економічна доцільність його використання.