Вплив компонентного складу основи нейтралізуючого розчину на його характеристики - Філенко, Л. М.; Гладкий, Ф. Ф.; Федякіна, З. П.; Петік, І. П. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2011)
Розглянуто ряд недоліків методу нейтралізації олій в мильно-лужному середовищі. Обранокомпоненти основи нейтралізуючого розчину (вода, етанол і гліцерин), співвідношення якихваріює поверхневу активність та густину водної фази. Встановлено кількісні залежностіповерхневої активності та густини зразків основи нейтралізуючого розчину від концентраціїкомпонентів, а також обґрунтовано оптимальний склад компонентів.