Архітектура відкритої P2P хмарної системи - Харченко, К. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2013)
Запропонована архітектура відкритої хмарної системи на основі P2P мережі. Реалізація такоїархітектури дозволяє побудову приватної або публічної хмарної системи. Описана концепціяпобудови P2P мережі та взаємодію клієнт-хмара. Описаний загальний протокол обміну даними міжклієнтами та хмарою.