Дослідження вимог нормативних документів щодо якості атмосферного повітря в Україні та країнах ЄС - Хярм, В. М.; Удод, Н. М.; Івченко, О. В.; Залога, В. О. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2010)
Показано, що ступінь сумісності вимог нормативних документів Європи та України дуже низький, що свідчить про значні розбіжності між нормативними значеннями показників якості повітря. Для визнання Європою українських стандартів необхідно провести роботи з їх перегляду або гармонізації зі стандартами ЄС.