Оценка профессиональных рисков - Сокуренко, С. А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2010)
В даний час поняття професійного ризику міцно увійшло до практики системи управлінняохороною праці. Актуальність визначення професійного ризику пов'язана з тим, що збільшеннярівня виробничого травматизму несе за собою великі економічні витрати, демографічні втрати,моральний збиток. Оцінка ризику грунтується на аналізі багаточинника нещасних випадків, що включає тяжкість травм, види подій, причини виникнення, особові характеристики працівника,людський чинник. У даній роботі розглянуті основні аспекти по проведенню аналізу івизначенню ступеня професійних ризиків. Описані методи якісного і кількісного аналізунебажаних подій. Перераховані методи дозволяють якісніше ідентифікувати небезпеки,провести оцінку ризику, розробити застережливі і коректуючі дії по профілактиці травматизму іпрофесійних захворювань.