Разработка компьютерной системы для исследования вероятностных характеристик напряженного состояния и упругих свойств поликристаллического материала - Водка, А. А.; Гамаюнова, А. .А.; Лелека, С. .В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
В роботі розглянуті питання розробки інтегрованого програмного забезпечення для дослідження ймовірнісних характеристик напруженого стану, пружних властивостей полікристалічного матеріалу на прикладі чистої міді. У статті використано розбиття Вороного для побудови геометричної моделі полікристалічного матеріалу. Для побудови скінчено-елементних моделей використані геометричні моделі. Механічні властивості кожного кристала враховують ані-зотропію його механічних властивостей. Імовірнісні характеристики визначалися методом Монте-Карло