Биотехническая система диагностики состояния мелкого моторного развития - Селиванова, К. .Г.; Иванченко, Ж. .Б.; Аврунин, О. .Г. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 2015)
У статті описані принципи побудови біотехнічної та функціональної систем, показано взаємозв’язок і взаємодія підсистем та їх елементів. Для вирішення актуальної задачі дослідження була розроблена біотехнічна система (БТС), яка дозволяє оцінити стан мілкого моторного розвитку (ММР), а також діагностувати можливі первинні порушення моторної сфери. Діагностика станів ММР підрозділяється на п’ять видів: норма, зміна, відхилення, порушення, патологія.