Стала харчова поведінка

Автор(и)

  • Андрій Івашура Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Ukraine
  • Оксана Борисенко Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Ukraine
  • Марина Толмачова Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2021.04.12

Ключові слова:

харчування, здоров’я, екосистема, сталий розвиток, стала поведінка, продовольча безпека

Анотація

Зважаючи на все зростаючий вплив сільського господарства та сучасної продовольчої промисловості на навколишнє природне середовище і зростаючу стурбованість з приводу всіх аспектів їх стійкості, потрібні негайні рішення у впровадженні здорового харчування з низьким рівнем впливу на навколишній світ. Сталі дієти ‒ це дієти з низьким впливом на навколишнє середовище і високою доступністю, що забезпечують продовольчу безпеку та безпеку харчування. Пропонується всебічний огляд різних підходів до аналізу сталої харчової поведінки. Стверджується, що збереження навколишнього середовища має вирішальне значення, у тому числі при розробці програм для поліпшення здоров’я, усунення нерівності в ціновій доступності, доступі та наявності продуктів харчування у моделях продовольчих систем. При цьому, дієтичні рекомендації та політика в галузі харчових продуктів не повинні ґрунтуватися виключно на екологічному аспекті сталості й повинні бути ретельно сформульовані. Економіка, культура та інші соціологічні чинники повинні враховуватися у відповідній політиці під час планування способів повноцінного забезпечення харчування населення. Підкреслюється, що для створення сталих продовольчих систем, що підтримують здорові співтовариства, необхідний багатовимірний міждисциплінарний підхід. Стала здорова дієта заснована на поліпшенні енергетичного балансу і зміні раціону харчування в бік переважно продуктів рослинного походження, що відповідає даним про здорове харчування. Оновлення національних рекомендацій з метою відображення останніх даних про здорове харчування може сама по собі мати важливе значення для поліпшення здоров’я і зниження впливу на навколишнє середовище та може не тільки чітко позначити, але й розширити критерії сталості. Ключові принципи сталості та благополуччя навколишнього середовища застосовуються при формуванні національної сталої харчової стратегії, безпосередньо пов’язані з виробництвом і споживанням харчових продуктів. Для впровадження інтегрованої структури моделювання здоров’я і навколишнього середовища необхідно застосовувати різні підходи до сталого харчування, мотивовані цілями у галузі навколишнього середовища, продовольчої безпеки та громадської охорони здоров’я. Для розробки методології з оцінки показників сталого харчування, важливе одночасне урахування усіх аспектів: харчової цінності продуктів, показників впливу на навколишнє середовище, доступність продуктів, кліматичні, географічні та національні особливості. Ця методологія дозволить приймати грамотні рішення у галузі виробництва та споживання харчових продуктів, допоможе мінімізувати негативний вплив на навколишнє природне середовище завдяки сталої харчової поведінки.

Посилання

Waite R., Rudee A. 6 Ways the US Can Curb Climate Change and Grow More Food. Available at: https://www.wri.org/insights/6-ways-us-can-curb-climate-change-and-grow-more-food (accessed 15.07.2021).

Smetana S. M., Bornkessel S., Heinz V. A Path From Sustainable Nutrition to Nutritional Sustainability of Complex Food Systems. Frontiers in Nutrition, 2019, Vol. 6, pp. 1‒6, doi: 10.3389/fnut.2019.00039.

Meybeck A., & Gitz V. Sustainable diets within sustainable food systems. Proceedings of the Nutrition Society, 2017, Vol. 76 (01), pp. 1–11, doi: 10.1017/s0029665116000653.

Berry E. M., Dernini S., Burlingame B., Meybeck A., Conforti P. Food security and sustainability: can one exist without the other? Public Health Nutrition, 2015, no.18 (13), pp. 2293–2302, doi: 10.1017/s136898001500021x.

Food in the Anthropocene: the EAT – Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Available at: https://www.thelancet.com/commissions/EAT (accessed 18.07.2021).

Ivashura A. A., Dobrunova L. E. Ekoloho-ekonomichna ta istorychna otsinka vzayemovidnosyn lyudyny i dovkillya: monohrafiya [Ecological, economic and historical assessment of the relationship between man and the environment: monograph]. Kharkiv, 2011, 152 p.

Ivashura A. A., Vynnyk O. P. Ekoloho-ekonomichnyy svitohlyad i tradytsiyi pryrodokorystuvannya v ukrayinsʹkiy kulʹturi : monohrafiya [Ecological and economic worldview and traditions of nature management in Ukrainian culture: monograph]. Kharkiv, 2008, 91 p.

Wiedmann T., Minx J. A Definition of Carbon Footprint. 2008. In: C. C. Pertsova, Ecological Economics Research Trends: Ch. 1, pp. 1–11. Nova Science Publishers, Hauppauge NY, USA. Available at: https://www.novapublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=5999 (accessed 15.01.2021).

Barilla center. Recommendations for a sustainable diet-Database. Available at: https://www.barillacfn.com/m/ publications/dp-2015-en.pdf (accessed 15.01.2021).

Spozhyvchi tsiny na tovary (posluhy) [Consumer prices of goods (services)]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua (accessed 20.07.2021).

Metodyka vyznachennya khimichnoho skladu ta enerhetychnoyi tsinnosti produktiv kharchuvannya [Methods for determining the chemical composition and energy value of food]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/z0146-00/ed20000118#Text (accessed 20.07.2021).

Eini-Zinab H., Sobhani S. R., Rezazadeh A. Designing a healthy, low-cost and environmentally sustainable food basket: an optimisation study. Public Health Nutrition, 2021, Vol. 24(7), pp, 1952–1961, doi: 10.1017/S1368980020003729.

Parlesak A., Tetens I., Jensen, J. D., Smed S., Blenkus M. G., Rayner M., Darmon N., Robertson A. Use of linear programming to develop cost-efficient minimized nutritionally adequate health promoting food baskets. PLoS One, 2016, Vol. 11(10), pp. e0163411, doi: 10.1371/journal.pone.0163411.

Mekonnen M. M., Hoekstra A. Y. A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products. Ecosystems, 2012, Vol.15, pp. 401-415, doi:10.1007/s10021-011-9517-8.

Kenny Tiff-Annie, Fillion M., MacLean J., Wesche S. D., Chan H. M. Calories are cheap, nutrients are expensive – The challenge of healthy living in Arctic communities. Food Policy, 2018, Vol. 80(C), pp. 39‒54, doi: 10.1016/j.foodpol.2018.08.006.

Donati M., Menozzi D., Zighetti C. Towards a sustainable diet combining economic, environmental and nutritional objectives. Appetite, 2016, Vol. 106, pp. 8–57, doi: 10.1016/j.appet.2016.02.151.

MOZ Ukrayiny predstavylo rekomendatsiyi zi zdorovoho kharchuvannya [The Ministry of Health of Ukraine presented recommendations on healthy eating]. Available at: https://moz.gov.ua/article/news/moz-ukraini-predstavilo-rekomendacii-zi-zdorovogo-harchuvannja (accessed 18.07.2021).

Rohenkohl Do Canto N., Grunert K. G., de Barcellos M. D. Circular Food Behaviors: A Literature Review. Sustainability, 2021, Vol. 13 (4), pp. 1872, doi: 10.3390/su13041872.

Proyekt rozporyadzhennya Kabinetu Ministriv Ukrayiny "Pro skhvalennya Stratehiyi prodovolʹchoyi bezpeky na period do 2030 roku" [Draft order of the Cabinet of Ministers of Ukraine "On approval of the Food Security Strategy for the period up to 2030"] Available at: https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=33eec8aa-b768-4234-8f5d-7014601cf6e7&title= ProktRozporiadzhenniaKabinetuMinistrivUkrainiproSkhvalenniaStrategiiProdovolchoiBezpekiNaPeriodDo2030-Roku&isSpecial=true (accessed 20.07.2021).

Spozhyvannya produktiv kharchuvannya v domohospodarstvakh [Consumption of food in households]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua (accessed 20.07.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

Івашура, А. ., Борисенко , О. ., & Толмачова , М. . (2021). Стала харчова поведінка. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (4 (10), 88–93. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2021.04.12

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія