Вплив обробки антиоксидантними композиціями на вихід стандартної плодової продукції після холодильного зберігання

Автор(и)

  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Svitlana Baiberova Таврійський державний агротехнологічний університет, Україна
  • Nona Gaprindashvili Таврійський державний агротехнологічний університет, Україна
  • Elena Sukharenko Таврійський державний агротехнологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.23.28

Ключові слова:

стандартна продукція, органолептична оцінка, іонол, диметилсульфоксид, лецитин, аскорбінова кислота, рутин

Анотація

Дослідження присвячені пошуку нових ефективних антиоксидантних композицій для обробки плодів перед зберіганням. Проведеними дослідженнями встановлено, що обробка антиоксидантними композиціями сприяє підвищенню виходу стандартної продукції на 4…10%, зменшенню кількості технічного браку та абсолютного відходу в 1,2…17,5 рази при подовженні терміну зберігання в середньому на 13…70 діб залежно від варіанту обробки, виду та сорту плодів. Найбільший позитивний ефект зафіксований при обробці антиоксидантною композицією на основі іонолу, диметилсульфоксиду та лецитину. 

Біографія автора

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет

кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Посилання

1 Grishaeva, S. N. Problemy i perspektivy razvitija ovoshhekonservnoj promyshlennosti Rossii. Vestnik Brjanskoj gosudarstvennoj sel'skohozjajstvennoj akademii, 2008, 4, 3 s.

Slavin, J. L., Lloyd, B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 2012, 3(4), 506-516.

Eberhardt, M. V., Lee, C. Y., Liu, R. H., Nutrition: Antioxidant activity of fresh apples, Nature, 2000, 405(6789), 903-904.

Vojtenko, O. O. Problemi zabezpechennja pіdpriєmstv plodoovochekonservnoї galuzі sirovinoju. Ekonomіka APK, 2006, 7, 19-21.

Serdyuk M, Kurchev S. The study of mass loss intensity of plum fruits during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2016, 1(10/79), 42-48.

Serdyuk M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N. & Kulik. A. Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2016, 4, 11 (82), 62-68.

Miller, F. A., Silva, C. L., & Brandão, T. R.. A review on ozone-based treatments for fruit and vegetables preservation. Food Engineering Reviews. 2013, 5(2), 77-106.

Meng, X., Yang, L., Kennedy, J. F., & Tian, S. Effects of chitosan and oligochitosan on growth of two fungal pathogens and physiological properties in pear fruit. Carbohydrate Polymers. 2010, 81(1), 70-75.

Watkins C. B. Principles and practices of postharvest handling and stress. Apples: botany, production and uses/ 2003, 585-614.

Li, H., & Yu, T. Effect of chitosan on incidence of brown rot, quality and physiological attributes of postharvest peach fruit. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2001, 81(2), 269-274.

Davarynejad, G. H., Zarei, M., Nasrabadi, M. E., & Ardakani, E.. Effects of salicylic acid and putrescine on storability, quality attributes and antioxidant activity of plum cv.‘Santa Rosa’. Journal of food science and technology. 2015, 52(4), 2053-2062.

Priss O. P. Skorochennya poshkodzhennya holodom pid chas zberigannya tomativ z teplovoyu obrobkoyu antioksidantami. Vostochno-Evropeyskiy zhurnal peredovih tehnologiy. 2015, 1/6 (73), 38-43.

García-Mariño, N., De La Torre, F., & Matilla, A. J.. Organic acids and soluble sugars in edible and nonedible parts of damson plum (Prunus domestica L. subsp. insititia cv. Syriaca) fruits during development and ripening. Revista de Agaroquimica y Tecnologia de Alimentos. 2008, 14(2), 187-193.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-18

Як цитувати

Serdyuk, M., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., & Sukharenko, E. (2017). Вплив обробки антиоксидантними композиціями на вихід стандартної плодової продукції після холодильного зберігання. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (23(1245), 176–181. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.23.28

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія