Дослідження антиоксидантної активності екстракту кореня селери

Alina Slashcheva

Анотація


У роботі доведена перспективність використання добавки на основі кореня селери в технологіях заморожених м’ясних і рибних посічених виробів. Досліджено кінетику витрачання 2,2-дифеніл-1-пикрилгидразилу (ДФПГ) в реакції з екстрактом селери різних концентрацій колориметричним методом. Проведено кількісну оцінку антиоксидантної активності кореня селери у порівнянні з раніше дослідженими сильними рослинними антиоксидантами (бульбами топінамбура і листям стевії) та встановлено, що антиоксидантні властивості цих рослин співпівставні, тобто антиоксидантна активність селерового екстракту є високою. Встановлено, що при заморожуванні та зберіганні екстракту селери протягом трьох місяців його антиоксидантна активність не змінюється, що свідчить про потенційну здатність кореня селери гальмувати окислювальні процеси у фаршах на основі м’яса та риби підчас зберігання у замороженому вигляді впродовж терміну зберігання


Ключові слова


антиоксидант; антиоксидантна активність; корінь селери; посічені м’ясні і рибні вироби; колориметричний метод

Повний текст:

PDF

Посилання


Goncharuk, E. G.. Korshun, M. M. Free-radical oxidationas a universal non-specific mechanism of the damagingeffect of harmful environmental factors (literature reviewand own research), Zhurnal Akademiyi medichnih naukUkrayini, 2014, V. 10, № 1, 131-150.

Kumar, Sh. Free radicals and antioxidants: human and foodsystem, Advances in applied science research, 2011, 2 (1),129-135.

Saha, D., Tamrakar, A. Xenobiotics, oxidative stress, freeradicals vs. antioxidants: dance of death to heaven’s life,Asian Journal Research. Pharm. Sci., 2011, Vol. 1 (2), 36-38.

Ramesh, С. К. Concepts and trends of functional foods: areview, International Journal of Pharmaceutical Researchand Development, 2012, 4 (6), 273-290.

Vadnere, G. P., Patil, A. V., Wagh, S. S., Jain, S. K. Invitro free radical scavenging and antioxidant activity ofCicerarietinum L. (Fabaceae), International Journal ofPharmTech Research, 2012, 4 (1), 343-350.

Baananou, S., Bouftira, I., Mahmoud, A., Boukef, K.,Marongiu, B., Boughattas, N. A. Antiulcerogenic andantibacterial activities of Apium graveolens essential oil andextract, Natural Product Research: Formerly NaturalProduct Letters, 2013, 27 (12), 1075-1083. – doi:10.1080/14786419.2012.717284.

Yaser, A., Muneer, A., Abdelhafid, B., Fawzia, A.Chemical composition, phytochemical constituents andantioxidant activities of the seeds extract ofApiumgraveoleus L. from Yemen, Research Journal ofPharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 2014,5(1), 1074-1087.

Kooti, W., Ghasemiboroon, M., Asadi-Samani, M.,Ahangarpoor, A., Abadi, M. N. A., Afrisham, R. Theeffects of hydro-alcoholic extract of celery on lipid profile of rats fed a high fat diet, Advances in Environmental Biology, 2014, 325-329.

Aqil, F., Jeyabalan, J., Munagala, R., Ravoori, S.,Vadhanam, M. V., Schultz, D. J., Gupta, R. C.Chemoprevention of rat mammary carcinogenesis byapiaceae spices, International Journal of MolecularSciences, 2017, 18(2), 425, doi:10.3390/ijms18020425.

Sorour, M. A., Hassanen, N. H. M., Ahmed, M. H. M.Natural antioxidant changes in fresh and dried celery(Apium graveolens), American Journal of EnergyEngineering. Special Issue: Energy Conservation in FoodIndustry, 2015, 3 (2), 12-16, doi: 10.11648/j.ajee.s.2015030201.13].

Bidarova, F. N., Hubaeva, T. O., Kisieva, M. T., Hubaeva,I. V., Tavasieva, Dz. V. Ekspress-metodyi otsenkiantiokislitelnoy i antiradikalnoy aktivnosti organicheskihsubstratov [Express methods of evaluation of antioxidant andantiradical activity of organic substrates]. Vladikavkaz,SOGMA, 2014. 32 с.

Li, P., Jia, J., Zhang, D., Xie, J., Xu, X., Wei, D. Invitro and in vivo antioxidant activities of a flavonoidisolated from celery, Food & Function, 2014, 5, 50-56, doi:10.1039/C3FO60273G.

Seredyuk, K. M., Stadnitska, N. E., Yaremkevich, O. S.,Pavlyuk, I. V., Dyakon, I. V. Doslіdzhennyaantioksidantnoyi aktivnosts ekstraktsv lskarskih roslin [Thestudy of antioxidant activity of medicinal plant extracts],Visnik Natsionalnogo universitetu “Lvivska politehnika”.Himiya i tehnologiya rechovin ta yih zastosuvannya [Heraldof National University “Lviv Polytechnic”. Chemistry andtechnology of substances and their use], 2016, 789, 228-232.

Alsuhaibani., A. M. A. Antioxidant activity of celery invitro and vivo, Journal of American Science, 2013, 9(6),459-465.

Kolarovic, J. Antioxidant activities of celery and parsleyjuices in rats treated with doxorubicin, Molecules, 2010, 15,6193-6204, doi:10.3390/molecules15096193

De, B., Chatterjee, S. А study on antioxidant potential of atraditional indian spice mix, Іnternational Journal of Foodand Nutritional Sciences, 2014, 3 (1), 14-20.

Slashcheva, А. V. TehnologIya m’yasnih I ribnih sIchenihnapIvfabrikatIv z topInamburom [Technology of meat andfish chopped semi-finished products with Jerusalemartichoke]. Kharkiv, Kharkiv state university of foodtechnology and trade, 2006, 226 с.

Yao, Y., Sang, W., Zhou, M., Ren, G. Phenoliccomposition and antioxidant activities of 11 celery cultivars,Journal of Food Science, 2010, 75(1), 9-13, doi:10.1111/j.1750-3841.2009.01392.x.

Sirchin, S. O., Grodzinska, G. A. Otsinka antioksidantnoyiaktivnosti deyakih dikoroslih makromitsetiv [Evaluation ofantioxidant activity of some wild macromates], Ukrayinskiybotanichniy zhurnal [Ukrainian botanical journal], 2015, 72(3), 257-260, doi.org/10.15407/ukrbotj72.03.257

Kinjo, J., Nagao, T., Tanaka, T., Nonaka, G., Okawa, M.,Nohara, T., Okabe, H. Activity-guided fractionation ofgreen tea extract with antiproliferative activity againsthuman stomach cancer cells, Biol. Pharm. Bull.(Pharmaceutical Society of Japan), 2002, 25 (9), 1238-1240.

Gnitsevich, V. A., Slascheva, A. V. Kilkisna otsinkaantioksidantnoyi aktivnosti ekstraktu topinambura[Quantitative assessment of antioxidant activity of theextract of Jerusalem artichoke], Visnik Harkivskogoderzhavnogo tehnichnogo universitetu silskogogospodarstva im. P. Vasilenka [Bulletin of Kharkov state technical University of agriculture named after P. Vasilenko], 2004, 84-89.

Laguta, I. V., Stavinskaya, O. N., Dzyuba, O. I.,Ivannikov, R. V. Analiz antioksidantnyih svoystv ekstraktov rasteniy [Analysis of antioxidant properties of plant extracts], Dopovidi NAN Ukraine, 2015, 5, 130-137.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Гончарук, Є. Г. Вільнорадикальне окиснення якуніверсальний неспецифічний механізм пошкоджуючоїдії шкідливих чинників довкілля (огляд літератури тавласних досліджень) / Є. Г. Гончарук, М. М. Коршун //Журнал Академії медичних наук України. – 2014. – Т. 10,№ 1. – С. 131-150.
  2. Kumar, Sh. Free radicals and antioxidants: human and foodsystem / Sh. Kumar // Advances in applied scienceresearch. – 2011. – 2 (1). – P. 129-135.
  3. Saha, D. Xenobiotics, oxidative stress, free radicals vs.antioxidants: dance of death to heaven’s life / D. Saha, A.Tamrakar // Asian Journal Research. Pharm. Sci. – 2011. –Vol. 1: Issue 2. – P. 36-38.
  4. Ramesh, С. К. Concepts and trends of functional foods: areview / С. К. Ramesh // International Journal ofPharmaceutical Research and Development. – 2012. – Vol.4, № 6. – P. 273-290.
  5. Vadnere, G. P. In vitro free radical scavenging andantioxidant activity of Cicerarietinum L. (Fabaceae) / G. P.Vadnere, A. V. Patil, S. S. Wagh, S. K. Jain //International Journal of PharmTech Research. – 2012. –Vol. 4, No.1. – P. 343-350.
  6. Baananou, S. Antiulcerogenic and antibacterial activities ofApium graveolens essential oil and extract / S. Baananou,I. Bouftira, A. Mahmoud, K. Boukef, B. Marongiu, N. A.Boughattas // Natural Product Research: Formerly NaturalProduct Letters. – 2013. – Vol. 27. – Issue 12. – P. 1075-1083. – doi: 10.1080/14786419.2012.717284.
  7. Yaser, A. Chemical composition, phytochemicalconstituents and antioxidant activities of the seeds extract ofApiumgraveoleus L. from Yemen / A. Yaser, A. Muneer,B. Abdelhafid, A. Fawzia // Research Journal ofPharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. – 2014.–5(1). – P. 1074-1087.
  8. Kooti, W. The effects of hydro-alcoholic extract of celeryon lipid profile of rats fed a high fat diet / W. Kooti, M.Ghasemiboroon, M. Asadi-Samani, A. Ahangarpoor, M.N. A. Abadi, R. Afrisham // Advances in EnvironmentalBiology. – 2014. – P. 325-329.
  9. Aqil, F. Chemoprevention of rat mammary carcinogenesisby apiaceae spices / F. Aqil, J. Jeyabalan, R. Munagala, S.Ravoori, M. V. Vadhanam, D. J. Schultz, R. C. Gupta //International Journal of Molecular Sciences. – 2017. –18(2). – P. 425. – doi:10.3390/ijms18020425.
  10. Sorour, M. A. Natural antioxidant changes in fresh anddried celery (Apium graveolens) // M. A. Sorour, N. H. M.Hassanen, M. H. M. Ahmed // American Journal of EnergyEngineering. Special Issue: Energy Conservation in FoodIndustry. – 2015. – Vol. 3. – No. 2. – P. 12-16. – doi:10.11648/j.ajee.s.2015030201.13].
  11. Бидарова, Ф. Н. Экспресс-методы оценкиантиокислительной и антирадикальной активностиорганических субстратов / Ф. Н. Бидарова, Т. О.Хубаева, М. Т. Кисиева, И. В. Хубаева, Дз. В.Тавасиева. – Владикавказ: СОГМА, 2014. – 32 с.
  12. Li, P. In vitro and in vivo antioxidant activities of aflavonoid isolated from celery / P. Li, J. Jia, D. Zhang, J.Xie, X. Xu, D. Wei // Food & Function. – 2014. – 5. – P.50-56. – doi:10.1039/C3FO60273G.
  13. Середюк, К. М. Дослідження антиоксидантноїактивності екстрактів лікарських рослин / К. М.Середюк, Н. Є. Стадницька, О. С. Яремкевич, І. В.Павлюк, І. В. Дякон // Вісник Національногоуніверситету “Львівська політехніка”. Хімія ітехнологія речовин та їх застосування. – 2016. – № 789.–С. 228-232.
  14. Alsuhaibani., A. M. A. Antioxidant activity of celery invitro and vivo / A. M. A. Alsuhaibani // Journal ofAmerican Science. – 2013. – 9(6). – Р. 459-465.
  15. Kolarovic, J. Antioxidant activities of celery and parsleyjuices in rats treated with doxorubicin / J. Kolarovic, M.Popovic, J. Zlinská, S. Trivic, M. Vojnovic // Molecules. –2010. – 15. – P. 6193-6204. – doi:10.3390/molecules15096193.
  16. De, B. А study on antioxidant potential of a traditionalindian spice mix / B. De, S. Chatterjee // Іnternational Journal of Food and Nutritional Sciences. – 2014. – Vol. 3. –Iss. 1. –Р.14-20.
  17. Слащева, А. В. Технологія м’ясних і рибних січенихнапівфабрикатів з топінамбуром : дис. … канд. техн.наук: 05.18.16 / Слащева А. В. – Х., 2006. – 226 с.
  18. Yao, Y. Phenolic composition and antioxidant activities of11 celery cultivars / Y. Yao, W. Sang, M. Zhou, G. Ren //Journal of Food Science. – 2010. – 75(1). – P. 9-13. – doi:10.1111/j.1750-3841.2009.01392.x.
  19. Сирчін, С. О. Оцінка антиоксидантної активностідеяких дикорослих макроміцетів / С. О. Сирчін, Г. А.Гродзинська // Український ботанічний журнал. – 2015.–72(3). – С. 257-260. – doi.org/10.15407/ukrbotj72.03.257
  20. Kinjo, J. Activity-guided fractionation of green tea extractwith antiproliferative activity against human stomach cancercells / J. Kinjo, T. Nagao, T. Tanaka, G. Nonaka, M.Okawa, T. Nohara, H. Okabe // Biol. Pharm. Bull.(Pharmaceutical Society of Japan). – 2002. – V. 25. – №9. –P. 1238-1240.
  21. Гніцевич, В. А. Кількісна оцінка антиоксидантноїактивності екстракту топінамбура / В. А. Гніцевич, А.В. Слащева // Вісник Харківського державноготехнічного університету сільського господарства ім. П.Василенка. – 2004. – С.84-89.
  22. Лагута, И. В. Анализ антиоксидантных свойствэкстрактов растений / И. В. Лагута, О. Н. Ставинская,О. И. Дзюба, Р. В. Иванников // Dopov. NAN Ukraine. –2015. – №5. – C.130-137.




DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.23.29

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.