Вивчення ефективності мікрохвильової обробки матеріалів рослинного походження

Автор(и)

  • Irina Boshkova Одесская национальная академия пищевых технологий,
  • Natalya Volgusheva Одесская национальная академия пищевых технологий, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2018.09.02

Ключові слова:

мікрохвильове поле, рослинна тканина, обробка, енергія, теплота, оптимальні параметри, коефіцієнт корисної дії

Анотація

Вивчаються ефекти дії мікрохвильового електромагнітного поля на матеріали рослинного походження (насіння, стебла трав'янистих рослин). Показано, що в певних режимах обробки спостерігається розпушення целюлозних волокон, що пояснюється розвитком великих градієнтів тисків в матеріалі. Наведено дані по оптимальних режимних параметрах для біостимуляції насіння, стерилізації соломи при підготовці субстрату і екстрагування речовин з деяких видів рослин. Проведено оцінку енергетичної ефективності методів мікрохвильової обробки на основі даних по ККД мікрохвильовій камері з завантажуваним матеріалом. Визначено умови досягнення максимального ККД робочої камери при її завантаженні різними видами рослинного матеріалу

Біографії авторів

Irina Boshkova, Одесская национальная академия пищевых технологий

каф теплоэнергетики и трубопроводного транспорта энергоносителей, д.т.н., проф.

Natalya Volgusheva, Одесская национальная академия пищевых технологий

кафедра теплоэнергетики и трубопроводного транспорта энергоносителей, к.т.н., доцент

Посилання

Feng, H. J., Tang P. R., Cavalieri Combined microwave and spouted bed drying of diced apples: effect of drying conditions on drying kinetics and product temperature. Drying Tech, 1999, 17(10). 1981-1998.

Microwave-assisted Extraction for Bioactive Compounds. Theory and Practice. Editors Farid Chemat Giancarlo Cravotto. Springer Science+Business Media New York 2013, 248 р.

Li, Y., Zhang, T., Wu, C., Zhang, C. Intermittent microwave drying of wheat. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, 2014, 2 (1), 32–36.

Puligundla, P. Potentials of Microwave Heating Technology for Select Food Processing Applications – a Brief Overview and Update. Journal of Food Processing & Technology, 2013, 04 (11), doi: 10.4172/2157-7110.1000278,

Kalinin, L. G., Boshkova, I. L. Physical model of response of the plant tissue to a microwave electromagnetic field. Biofizika, 2003, 48 (1), 122–124.

Moskovskiy, M. N., Fridrih, R. A., Gulyaev, A. A. Strukturnyy analiz poverhnosti solomy, obrabotannoy SVCh izlucheniem. Vestnik DGTU, 2010, 10 (5), 648–654.

Jakubowski, T. Evaluation of the impact of pre-sowing microwave stimulation of bean seeds on the germination process. Agricultural Engineering, 2015, 2 (154), 45–56.

Radzevičius, A., Sakalauskienė, S., Dagys, M., Simniškis, R., Karklelienė, R., Bobinas, Č., Duchovskis, P. The effect of strong microwave electric field radiation on: (1) vegetable seed germination and seedling growth rate. Zemdirbyste-Agriculture, 2013, 100 (2), 179–184, doi: 10.13080/z-a.2013.100.023,

Morozov, G. A., Blokhin, V. I., Stakhova, N. E. et. al. Microwave Technology for Treatment Seed. World Journal of Agricultural Research, 2013, 1 (3), 39–43.

Ragha, L., Mishra, S., Ramachandran, V., Bhatia, M. S. Effects of Low-Power Microwave Fields on Seed Germination and Growth Rate. Journal of Electromagnetic Analysis and Applications, 2011, 03 (05), 165–171, doi: 10.4236/jemaa.2011.35027,

Jakubowski, T. The impact of microwave radiation at different frequencies on weight of seed potato germs and crop of potato tubers. Agricultural Engineering, 2010, 6 (124), 57–64.

Friesen, A. P., Conner, R. L., Robinson, D. E., Barton, W. R., Gillard, C. L. Effect of microwave radiation on dry bean seed infected with Colletotrichum lindemuthianum with and without the use of chemical seed treatment. Canadian Journal of Plant Science, 2014, 94 (8), 1373–1384, doi: 10.4141/cjps-2014-035.

Sharma, K. K., Singh, U. S., Sharma, P., Kumar, A., Sharma, L. Seed treatments for sustainable agriculture – A review. Journal of Applied and Natural Science, 2015, 7 (1), 521–539.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-22

Як цитувати

Boshkova, I., & Volgusheva, N. (2018). Вивчення ефективності мікрохвильової обробки матеріалів рослинного походження. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (9(1285), 15–21. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2018.09.02

Номер

Розділ

Енергетика, машинобудування та технології конструкційних матеріалів