Вплив умов та тривалості зберігання на швидкість втрат блиску ягід суниці
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2018.09.27Ключові слова:
суниця, блиск, втрати маси, зберігання, температураАнотація
Досліджено ступінь блиску поверхні та втрати маси ягід суниці сорту Хоней залежно від умов зберігання: без охолодження (за температури 20 ±1 °С та відносної вологості повітря 55–60 %) та з охолодженням (за температури 0±1 °С та відносної вологості повітря 90–95 %). Встановлено, що поверхня ягід суниці під час зберігання в різних умовах поступово втрачає блиск і через декілька годин від початку зберігання стає повністю тьмяною. Доведено, що за умов зберігання ягід суниці без охолодження втрата ознак свіжості починається вже через 1 год за досягнення втрат маси 2,5 %, тоді як в умовах холодильника – через 2 год, з рівнем втрат маси 2,0 %.
Посилання
ElMasry, G., Wang, N., ElSayed, A., Ngadi, M. Hyperspectral imaging for nondestructive determination of some quality attributes for strawberry. Journal of Food Engineering, 2007, 81, 1, 98-107.
Kader, A. A. Increasing food availability by reducing postharvest losses of fresh produce. In V International Postharvest Symposium 682, 2004, 2169-2176.
He, C., Gao, Z., House, L., Guan, Z. Impact of Sensory Quality and Labels on Consumer Preference of Fresh Strawberries. In 2016 Annual Meeting, February 6-9, 2016, San Antonio, Texas (№. 230122), Southern Agricultural Economics Association.
Jouquand, C., Chandler, C., Plotto, A., Goodner, K. A sensory and chemical analysis of fresh strawberries over harvest dates and seasons reveals factors that affect eating quality. Journal of the American Society for Horticultural Science, 2008, 133(6), 859-867.
Ares, G., Barrios, S., Lareo, C., Lema, P. Development of a sensory quality index for strawberries based on correlation between sensory data and consumer perception. Postharvest biology and technology, 2009, 52(1), 97-102.
Pelayo, C., Ebeler, S. E., Kader, A. A. Postharvest life and flavor quality of three strawberry cultivars kept at 5 C in air or air+ 20 kPa CO2. Postharvest Biology and Technology, 2003, 27(2), 171-183.
de Resende, J. T. V., Camargo, L. K., Argandoña, E. J., Marchese, A., Camargo, C. K. Sensory analysis and chemical characterization of strawberry fruits. Horticultura Brasileira, 2008, 26(3), 371-374.
Mitcham, B. Quality assurance for strawberries: a case study. Perishables Handling Newsletter, 1996, 85, 6-9.
Gil, M. I., Holcroft, D. M., Kader, A. A. Changes in strawberry anthocyanins and other polyphenols in response to carbon dioxide treatments. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1997, 45, №. 5, 1662-1667.
Pelayo-Zaldívar, C., Abda, J. B., Ebeler, S. E., Kader, A. A. Quality and chemical changes associated with flavor of ‘Camarosa’strawberries in response to a CO2-enriched atmosphere. HortScience, 2007, 42(2), 299-303.
Whitaker, V. M. et al. Historical trends in strawberry fruit quality revealed by a trial of University of Florida cultivars and advanced selections. HortScience, 2011, 46, 4, 553-557.
Metodicheskie rekomendacii po hraneniju plodov, ovoshhej i vinograda. Organizacija i provedenija issledovanij [Methodological recommendations on the storage of fruits, vegetables and grapes. Organization and conducting of research]. Under the general ed. S. Yu. Dzeneeva, V. I. Ivanchenko, Yalta, Institute of grapes and wine "Magarach", 1998, 152 p.
Naychenko, V. M., Zamorska, I. L. Tehnologіja zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv [Technology of storage and processing of fruits and vegetables]. Textbook, Uman, Publisher "Sochinsky", 2010, 328 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.