Вплив умов та тривалості зберігання на швидкість втрат блиску ягід суниці

Автор(и)

  • Iryna Zamorska Уманський національний університет садівництва, Україна https://orcid.org/0000-0002-2767-1176

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2018.09.27

Ключові слова:

суниця, блиск, втрати маси, зберігання, температура

Анотація

Досліджено ступінь блиску поверхні та втрати маси ягід суниці сорту Хоней залежно від умов зберігання: без охолодження (за температури 20 ±1 °С  та відносної вологості повітря 55–60 %) та з охолодженням (за температури 0±1 °С та відносної вологості повітря  90–95 %). Встановлено, що поверхня ягід суниці під час зберігання в різних умовах поступово втрачає блиск і через декілька годин від початку зберігання стає повністю тьмяною. Доведено, що за умов зберігання ягід суниці без охолодження втрата ознак свіжості починається вже через 1 год за досягнення втрат маси   2,5 %, тоді як в умовах холодильника – через 2 год, з рівнем втрат маси 2,0 %.

Біографія автора

Iryna Zamorska, Уманський національний університет садівництва

кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів

Посилання

ElMasry, G., Wang, N., ElSayed, A., Ngadi, M. Hyperspectral imaging for nondestructive determination of some quality attributes for strawberry. Journal of Food Engineering, 2007, 81, 1, 98-107.

Kader, A. A. Increasing food availability by reducing postharvest losses of fresh produce. In V International Postharvest Symposium 682, 2004, 2169-2176.

He, C., Gao, Z., House, L., Guan, Z. Impact of Sensory Quality and Labels on Consumer Preference of Fresh Strawberries. In 2016 Annual Meeting, February 6-9, 2016, San Antonio, Texas (№. 230122), Southern Agricultural Economics Association.

Jouquand, C., Chandler, C., Plotto, A., Goodner, K. A sensory and chemical analysis of fresh strawberries over harvest dates and seasons reveals factors that affect eating quality. Journal of the American Society for Horticultural Science, 2008, 133(6), 859-867.

Ares, G., Barrios, S., Lareo, C., Lema, P. Development of a sensory quality index for strawberries based on correlation between sensory data and consumer perception. Postharvest biology and technology, 2009, 52(1), 97-102.

Pelayo, C., Ebeler, S. E., Kader, A. A. Postharvest life and flavor quality of three strawberry cultivars kept at 5 C in air or air+ 20 kPa CO2. Postharvest Biology and Technology, 2003, 27(2), 171-183.

de Resende, J. T. V., Camargo, L. K., Argandoña, E. J., Marchese, A., Camargo, C. K. Sensory analysis and chemical characterization of strawberry fruits. Horticultura Brasileira, 2008, 26(3), 371-374.

Mitcham, B. Quality assurance for strawberries: a case study. Perishables Handling Newsletter, 1996, 85, 6-9.

Gil, M. I., Holcroft, D. M., Kader, A. A. Changes in strawberry anthocyanins and other polyphenols in response to carbon dioxide treatments. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1997, 45, №. 5, 1662-1667.

Pelayo-Zaldívar, C., Abda, J. B., Ebeler, S. E., Kader, A. A. Quality and chemical changes associated with flavor of ‘Camarosa’strawberries in response to a CO2-enriched atmosphere. HortScience, 2007, 42(2), 299-303.

Whitaker, V. M. et al. Historical trends in strawberry fruit quality revealed by a trial of University of Florida cultivars and advanced selections. HortScience, 2011, 46, 4, 553-557.

Metodicheskie rekomendacii po hraneniju plodov, ovoshhej i vinograda. Organizacija i provedenija issledovanij [Methodological recommendations on the storage of fruits, vegetables and grapes. Organization and conducting of research]. Under the general ed. S. Yu. Dzeneeva, V. I. Ivanchenko, Yalta, Institute of grapes and wine "Magarach", 1998, 152 p.

Naychenko, V. M., Zamorska, I. L. Tehnologіja zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv [Technology of storage and processing of fruits and vegetables]. Textbook, Uman, Publisher "Sochinsky", 2010, 328 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-22

Як цитувати

Zamorska, I. (2018). Вплив умов та тривалості зберігання на швидкість втрат блиску ягід суниці. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (9(1285), 185–189. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2018.09.27

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія