Визначення міцності зв’язку між шарами та еластичності склеєних кишкових плівок

Автор(и)

  • Valeriy Mykhailov Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна https://orcid.org/0000-0003-4335-1751
  • Vyacheslav Оnishchenko Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна https://orcid.org/0000-0002-8357-2201

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2018.09.31

Ключові слова:

склеєні кишкові оболонки, міцність зв’язку між шарами, розшарування, методи визначення міцності, еластичність, свинячі череви, дублення, танін

Анотація

Проаналізовано методи визначення міцності зв’язку між шарами склеєних матеріалів, запропоновано їх технічне спрощення та зменшення собівартості з метою застосування у випробуванні склеєних кишкових плівок. Встановлено характеристики міцності зв’язку між шарами та еластичності склеєних кишкових плівок, виготовлених зі свинячих черев за відомим способом та із застосуванням дублення таніном, як заходу зі зниження їх гідрофільності та оберненості процесу склеювання-розшарування. Визначено товщину сухих склеєних двошарових кишкових плівок.

Посилання

Berger, A. D. Suchasni tendentsiyi rozvytku m’yasopererobnoyi haluzi Ukrayiny [Current trends in the meat processing industry in Ukraine], Intelekt KHKHI, 2017, 1, 41-51.

Onishchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Yancheva, M. O. Naukovi ta praktychni aspekty vyrobnyctva i zastosuvannya natural’nyh kovbasnyh obolonok: monografija [Scientific and practical aspects of the manufacture and use of natural sausage coatings], KhSUFT, Kharkiv, 2009, 149 p.

Wijnker, J. J. Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings, Ridderkerk, Ridderprint, 2009, 114.

Onyshchenko, V. M., Yancheva, M. O, Оstroverkh, I. S. Himichniy sklad kishok ta vmist u nih toksichnih elementiv [Chemical composition of casings and toxic elements in them], Advanced Technics and Technologies of Food Production, Catering and Trade, KhSUFT, Kharkiv, 2009, 2 (10), 466-472.

Zagorovskaya, V. Proryv v obolochke. Chem chrevata situatsiya s cherevoy? [Breakthrough in the shell. What is the situation with chereva?], Meat sphere, 2014, 3 (100), 14-19.

Vasilenko, O. A. Ratsional’noye ispol’zovaniye kishechnogo syr’ya krolikov v myasnoy promyshlennosti [Rational use of intestinal raw materials of rabbits in the meat industry], Meat industry, 2010, 6, 29-32.

Sidorova, E. V., Sus, I. V. Kishechnoye proizvodstvo. Nauka i praktika [Intestinal production. Science and practice], Editorial service, Moscow, 2011, 228 p.

Mikhailov, V. M., Onishchenko, V. M. Teoretychni ta praktychni peredumovy udoskonalennya tekhnolohiyi skleyenykh kyshkovykh obolonok [Theoretical and practical prerequisites for the improvement of technology of glued intestinal membranes], Progressive technique and technologies of food production of restaurant economy and trade, KhSUFT, Kharkiv, 2016, 1(23), 7-15.

Uretya, S. N., Lavrinenko, I. V., Sidorova, E. V., Nosova, T. I., Denisova, O. I. The method of manufacturing casings from pork bellies [Sposob proizvodstva obolochek iz svinyh cherev], Russian Federation, Pat. № 2326540. 2007.

Uretya, S. N., Nosova, T. I., Lavrinenko, I. V., Denisova, O. I. Method of production of decorative intestinal membranes [Sposob proizvodstva dekorativnykh kishechnykh obolochek], Russian Federation, Pat. № 2411733. 2011.

Babaev, Sh. Ya., Akhmedov K. A., Guseinov, A. Method of preparation of animals for the manufacture of sausages shells [Sposob podgotovki cherev zhivotnykh dlya izgotovleniya obolochek kolbasnykh izdeliy], USSR, Pat. № 16888822. 1991.

Antipova, L. V., Glotova, I. A. Poluchenie kollagenovyih substantsiy na osnove fermentativnoy obrabotki vtorichnogo syirya myasnoy promyishlennosti [Obtaining collagen substances based on enzymatic treatment of secondary raw material in meat industry]. Izvestiya vuzov. Pischevaya promyishlennost, 2000, 5-6, 17-21.

Notbohm, H., Brinckmann, J., Müller, P. K. Collagen: Primer in Structure, Processing and Assembly, New York, Springer Publishing, 2005, 254, doi: 10.1007/b98359.

Fratzl P. Collagen: structure and mechanics, New York, Springer, 2010, 506, doi: 10.1007/978-0-387-73906-9.

Nimni, M. E. Collagen: Volume I: Biochemistry, Boca Raton, CRC Press, 2017, 309 p.

Oh, H. I., Hoff, J. E., Armstrong, G. S., Haff, L. A. Hydrophobic interaction in tannin-protein complexes, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1980, 28 (2), 394–398, doi: 10.1021/jf60228a020.

Adamczyk, B., Simon, J., Kitunen, V., Adamczyk, S., Smolande, A. Tannins and Their Complex Interaction with Different Organic Nitrogen Compounds and Enzymes: Old Paradigms versus Recent Advances, ChemistryOpen, 2017, 6, 5, 610–614, doi: 10.1002/open.201700113.

Khanbabaee, K., Ree, T. Tannins: Classification and Definition, Natural Product Reports, 2001, 18, 641–649, doi: 10.1039/B101061L.

Covington, A. D. Tanning Chemistry: The Science of Leather, Cambridge, Royal Society Chemistry Publishing, 2009, 483 p.

Mikhailov, V. M., Onishchenko V. M., Bolshakova, V. A., Borisova, A. O. Vodopohlynannya kyshkovykh plivok, obroblenykh roslynnym dubytelem [Water absorption of intestinal films treated with plant tanner], Progressive technique and technologies of food production of restaurant economy and trade, KhSUFT, Kharkiv, 2017, 1 (25), 27-34.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-22

Як цитувати

Mykhailov, V., & Оnishchenko V. (2018). Визначення міцності зв’язку між шарами та еластичності склеєних кишкових плівок. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (9(1285), 212–217. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2018.09.31

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія