Втрати маси та товарна оцінка плодів груші впродовж зберігання залежно від способу пакування
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2021.04.11Ключові слова:
зберігання, груші, спосіб пакування, втрати маси, товарна продукціяАнотація
АН
Плоди груші мають високу біологічну та харчову цінність, однак, відносяться до швидкопсувних продуктів, зберігання яких супроводжується певними труднощами. Зберегти якість свіжих плодів груші можна за рахунок застосування різних способів пакування, серед яких ефективним є використання поліетиленових вкладишів. У статті представлено результати досліджень втрат маси та виходу товарної продукції плодів груші впродовж зберігання залежно від сорту та способу пакування. Плоди груші сортів Конференція, Ноябрьська Молдови та Основ’янська вищого та першого товарного сорту попередньо охолоджували та пакували в дерев’яні ящики №3, місткістю до 25 кг (варіант «контроль») та в ящики із вкладеним всередину пакетом вкладишем з поліетиленової плівки товщиною 45-50 мкм з наступним герметизуванням (варіант «ящик з поліетиленовим вкладишем»). Зберігали плоди груші впродовж чотирьох місяців за температури 0...+3 ±1 ºС і відносної вологості повітря 92 % ±2 %. Втрати маси плодів визначали методом зважуванням фіксованих проб, вихід товарної продукції – за ДСТУ 8326:2015. Встановлено, що впродовж періоду зберігання плодів груші втрати їхньої маси склали 2,3-5 %, залежно від сорту і способу пакування. В розрізі помологічних сортів за усередненими даними найвищі втрати маси мали груші сорту Основ’янська – 2,6 %. Застосування поліетиленових вкладишів при зберіганні груш сприяло зменшенню втрат на рівні 0,5-2,3 % залежно від сорту і тривалості зберігання. Виявлено, що в умовах вільного доступу повітря частка стандартної продукції складала 78,6–88,3 % з мінімальним значенням у плодів сорту Конференція та максимумом у плодів сорту Ноябрьська Молдови. Доведено, що пакування плодів груші у дерев’яні ящики з поліетиленовими вкладишами зумовило збільшення виходу товарної продукції до рівня 90,2–98,4 %, зменшення частки нестандартної продукції до 1,6–7,0 % та відходів до 2,8 %. Втрати маси плодів груші сорту Ноябрьська Молдови були на 0,3-1,5 нижчими проти аналогічних показників інших сортів. У плодів цього ж сорту зафіксовано вищий вихід товарної продукції – 88,3–98,4 % залежно від способу зберігання.
ОТАЦІЯ Плоди груші мають високу біологічну та харчову цінність, однак, відносяться до швидкопсувних продуктів, зберігання яких супроводжується певними труднощами. Зберегти якість свіжих плодів груші можна за рахунок застосування різних способів пакування, серед яких ефективним є використання поліетиленових вкладишів. В статті представлено результати досліджень втрат маси та виходу товарної продукції плодів груші впродовж зберігання залежно від сорту та способу пакування. Плоди груші сортів Конференція, Ноябрьська Молдови та Основ’янська вищого та першого товарного сорту попередньо охолоджували та пакували в дерев’яні ящики №3, місткістю до 25 кг (варіант «контроль») та в ящики із вкладеним всередину пакетом вкладишем з поліетиленової плівки товщиною 45-50 мкм з наступним герметизуванням (варіант «ящик з поліетиленовим вкладишем»). Зберігали плоди груші впродовж чотирьох місяців за температури 0...+3 ±1 ºС і відносної вологості повітря 92 % ±2 %. Втрати маси плодів визначали методом зважуванням фіксованих проб, вихід товарної продукції – за ДСТУ 8326:2015.
Встановлено, що впродовж періоду зберігання плодів груші втрати їхньої маси склали 2,3-5 %, залежно від сорту і способу пакування. В розрізі помологічних сортів за усередненими даними найвищі втрати маси мали груші сорту Основ’янська – 2,6 %. Застосування поліетиленових вкладишів при зберіганні груш сприяло зменшенню втрат на рівні 0,5-2,3 % залежно від сорту і тривалості зберігання. Виявлено, що в умовах вільного доступу повітря частка стандартної продукції складала 78,6-88,3 % з мінімальним значенням у плодів сорту Конференція та максимумом у плодів сорту Ноябрьська Молдови. Доведено, що пакування плодів груші у дерев’яні ящики з поліетиленовими вкладишами зумовило збільшення виходу товарної продукції до рівня 90,2-98,4 %, зменшення частки нестандартної продукції до 1,6-7,0 % та відходів до 2,8 %. Втрати маси плодів груші сорту Ноябрьська Молдови були на 0,3-1,5 нижчими проти аналогічних показників інших сортів. У плодів цього ж сорту зафіксовано вищий вихід товарної продукції – 88,3-98,4 % залежно від способу зберігання.
Посилання
Kyshchuk O.-A. Nashi perspektyvy [Our prospects]. Available at: https://agrotimes.ua/article/nashi-perspektyvy/. (accessed 10.11.2021).
Vyznacheno, yakyi sort hrushi v Ukraini vyroshchuvaty nairentabelnishe [It has been determined which pear variety is the most profitable to grow in Ukraine]. Available at: https://superagronom.com/news/5649-viznacheno-yakiy-sort-grushi-v-ukrayini-viroschuvati-nayrentabelnishe (accessed 10.11.2021).
Vplyv COVID-19 na rynok fruktiv i yahid u sezoni-2020/21 doslidzhennia rynku. [The impact of COVID-19 on the fruit and berry market in the 2020/21 season market research]. USAID “Competitive economy of Ukraine” (CEU). “VTrade Fruits and Berries” Initiative, 2020, 81 p.
Osoblyvosti zberihannia hrush [Features of pear storage]. Gardening news, 2011, no. 4. Available at: http://novsad.com/?p=872 (accessed 10.11.2021).
Soltani M., Alimardani R., Mobli H., Mohtasebi S. S. Modified atmosphere packaging: a progressive technology for shelf-life extension of fruits and vegetables. Journal of Applied Packaging Research, 2015, Vol. 7, no. 3, pp. 33–59, doi: 10.13140/RG.2.1.2822.0887.
Nath A., Deka B. C., Singh A., Patel R. K., Paul D., Misra L. K., Ojha H. Extension of shelf life of pear fruits using different packaging materials. Journal of food science and technology. 2012, Vol. 49, no. 5, pp. 556–563, doi: 10.1007/s13197-011-0305-4.
Bouzo C. A., Travadelo M., Gariglio N. F. Effect of different packaging materials on postharvest quality of fresh fig fruit. International Journal of Agriculture and Biology, 2012, Vol. 14, no. 5, pp. 821–825.
Kaur K., Dhillon W. S., Mahajan B. V. C. Effect of different packaging materials and storage intervals on physical and biochemical characteristics of pear. Journal of food science and technology, 2013, Vol. 50, no. 1, pp. 147–152, doi: 10.1007/s13197-011-0317-0
Kaur K., Dhillon W. S., Mahajan B. V. C. Changes in pectin methyl esterase activity with different packaging materials and stages of fruit harvesting during cold storage of pear cv. Punjab beauty. Journal of food science and technology, 2014, Vol. 51, no. 10, pp. 2867–2871, doi: 10.1007/s13197-012-0773-1.
Singh, V. Storage studies in pear (Doctoral dissertation, CCSHAU). Available at: http://krishikosh.egranth.ac.in/handle/1/87780 (accessed 10.11.2021).
Ullah H., Ahmad S., Anwar R., Thompson A. K. Effect of High Humidity and Water on Storage Life and Quality. Int. International Journal of Agriculture and Biology, 2006, Vol. 8, pp. 828–831.
Metodicheskie rekomendacii po hraneniju plodov, ovoshhej i vinograda. Organizacija i provedenija issledovanij [Methodological recommendations on the storage of fruits, vegetables and grapes. Organization and conducting of research]. Ed. S. Yu. Dzeneeva, V. I. Ivanchenko, Yalta, Institute of grapes and wine “Magarach”, 1998, 152 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Ірина Заморська, Олена Рибчак
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.