ПРОЕКТУВАННЯ ТА АНАЛІЗ ЯКОСТІ ДОБОВОГО РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ

Автор(и)

  • Ганна Запаренко Українська інженерно-педагогічна академія, Україна
  • Аліна Борисова Харківська державна академія культури, Україна
  • Наталія Якименко-Терещенко НТУ ХПІ, Україна
  • Наталія Олійник Українська інженерно-педагогічна академія, Україна
  • Тетяна Гонтар Українська інженерно-педагогічна академія, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2022.01.09

Ключові слова:

дитяче харчування, шкільне харчування, раціон, збалансованість нутрієнтів, математичні моделі

Анотація

Розглянуто проблему проектування збалансованого раціону харчування для дітей молодшого шкільного віку як важливий важіль корегування стану здоров’я дітей та дорослих. Показано, що харчування дітей відрізняється низкою ознак від харчування дорослих, зокрема вимагає надходження кальцію в легкозасвоюваному вигляді, вмісту більшої кількості нутрієнтів та енергії в розрахунку на одиницю маси тіла, вимагає використання щадних способів обробки продукції, таких як варіння, тушкування та запікання, вилучення деяких інгредієнтів із раціону тощо. Запропоновано використовувати для проектування раціонів математичні моделі рецептурного та нутрієнтного складу раціонів, що враховують обмеження на вміст сировини у раціоні, співвідношення, що забезпечують високий рівень збалансованості жиру, кальцію, фосфору та магнію, а також умови збагачення раціонів певними дефіцитними у харчуванні нутрієнтами відносно добових потреб у них. На основі попередніх розрахунків, проведених з використанням табличного процесора MS Excel, обґрунтовано вибір цільової функції для кожної моделі раціону. З використанням запропонованих моделей розроблено чотири раціони одноразового споживання для дітей молодшого шкільного віку – перший і другий сніданок, обід та вечерю, що разом утворюють добовий збалансований та різноманітний раціон. Раціони спроектовано на основі традиційної або достатньо поширеної в Україні сировини із залученням лише натуральних інгредієнтів, дозволених чинним законодавством України для використання в шкільному харчуванні. В результаті оптимізації, проведеної з використанням методу вбудованих функцій у системі MathCAD, отримано оптимальні величини вмісту сировинних інгредієнтів в раціонах. На основі отриманих даних скомпоновано меню добового раціону. За результатами відпрацювання рецептур страв запропонованого раціону відзначено їх високу якість та показано можливість подальшого застосування в дитячому та шкільному харчуванні. За результатами аналізу збалансованості нутрієнтів у складі запропонованих раціонів одноразового споживання та добовому раціоні доведено їх високу якість.

Посилання

Obesity and overweight. Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight (accessed 03.04.2022).

High rates of childhood obesity alarming given anticipated impact of COVID-19 pandemic. Available at: https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2021/high-rates-of-childhood-obesity-alarming-given-anticipated-impact-of-covid-19-pandemic (accessed 03.04.2022).

Amare M., Arndt Ch., Abay K. A., Benson T. Urbanization and child nutritional outcomes. The World Bank Economic Review, 2020, Vol. 34 (1), pp. 63-94, doi: 10.1093/wber/lhy015.

Sandler A. The legacy of a standard of normality in child nutrition research. SMM – Population Health, 2021, Vol. 15, pp. 100865, doi:10.1016/j.ssmph.2021.100865.

Healthy diet. Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet (accessed 03.04.2022).

Redondo-Cuevas L., Sanchis-Chorda J., Codoner-Franch P. Child nutrition and bone health. Journal of Child Science, 2018, Vol. 8 (1), pp. 67-74, doi:10.1055/s-0038-1669402.

Majewska K.A., Kobylinska M., Krasinska A., Wais P., Kedzia A. Selected aspects of child nutrition and the risk of obesity. Pielegniarstwo XXI wieku, 2020, Vol. 19,. 3(72), pp. 163-170, doi: 10.2478/pielxxiw-2020-0027.

Dudenko N. V., Pavlotska L. F., Artemenko V. S., Kryvonosov M. V., Kratenko I. S. Osnovy fisiolohiyi kharchuvannia [Fundamentals of the physiology of nutrition]. Kharkiv, Torrnado, 2011. 407 p.

Cherevko O. I., Krutovyi G. A., Mykhaylov V. M., Kasilova L. O., Zaparenko G. V. Proektuvannia system kharchuvannia lakuvalno-profilaktychnoyi diyi. Chastyna 1. Matematychni aspekty stvorennia system kharchuvannia [Design of food systems with therapeutic and prophylactic action. Part 1. Mathematical aspects of the creation of food systems]. Kharkiv, Kharkiv State University of Food Technologies and Trade, 2013. 186 p.

Cherevko O. I., Krutovyi G. A., Mykhaylov V. M., Kasilova L. O., Zaparenko G. V. Proektuvannia system kharchuvannia lakuvalno-profilaktychnoyi diyi. Chastyna 3. Fundamentalni problem stvorennia system kharchuvannia [Design of food systems with therapeutic and prophylactic action. Part 3. Fundamental problems of the creation of food systems]. Kharkiv, Kharkiv State University of Food Technologies and Trade, 2017. 219 p.

Krutovyi G., Zaparenko А., Borysova А. Mathematical aspects of nutrition systems projecting for dietary therapy. Food Science and Technology, 2017, Vol. 11, 3, pp. 10-16, doi: 10.15673/fst.v11i1.291.

On the approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in the basic nutrients and energy. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (accessed 10.11.2021).

Since September 1st, schools will launch a reform of school nutrition: changes and deadlines. Available at: https:// education.24tv.ua/ru/1-sentjabrja-2021-shkolah-zapuskajut-novoe-shkolnoe-ukraina-novosti_n1711955 (accessed 10.11.2021).

How exactly will change the nutrition of Ukrainian schoolchildren in 2021? Available at: https://sfero.org.ua/podiyi/yak-same-zminytsya-harchuvannya-ukrayinskyh-shkolyariv-u-2021-rotsi/ (accessed 10.11.2021).

On the approval of nutrition standards at the educational and children's health and recreation establishments. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/1591-2004-%D0%BF#Text (accessed 10.11.2021).

The order of the organization of children nutrition at the educational and health improving establishments. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0661-05#Text (accessed 10.11.2021).

Zdobnov A. I., Tsyganenko V. A. Sbornik retseptur bliud I kulinarnykh izdeliy dlia predpriyatiy obshetvennogo pitaniya [Collection of recipes for dishes and culinary products for catering establishments]. Kyiv, Ariy, 2010. 679 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-18

Як цитувати

Запаренко, Г., Борисова , А. ., Якименко-Терещенко , Н. ., Олійник , Н. ., & Гонтар , Т. . (2022). ПРОЕКТУВАННЯ ТА АНАЛІЗ ЯКОСТІ ДОБОВОГО РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ . Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (1(11), 56–63. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2022.01.09

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія