ВМІСТ ТА СКЛАД ЦУКРІВ І ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ ЯГІД СУНИЦІ, ВИРОЩЕНИХ У ЗОНІ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Ірина Заморська Уманський національний університет садівництва, Україна http://orcid.org/0000-0002-2767-1176
  • Людмила Худік Уманський національний університет садівництва, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2022.03.08

Ключові слова:

суниця садова, смак, цукри, органічні кислоти, цукрово-кислотний індекс

Анотація

Суниця садова – цінна в Україні ягідна культура, гармонійний смак ягід якої залежить від співвідношення цукрів та органічних кислот. Серед факторів, що впливають на кількісний та якісний склад цукрів і органічних кислот в ягодах виокремлюють зону вирощування та помологічний сорт. У статті представлено результати досліджень ягід суниці сортів Дукат, Хоней та Полка, що вирощені в зоні Правобережного Лісостепу України на вміст і склад цукрів й органічних кислот за допомогою методів високоефективної рідинної хроматографії на хроматографі Agilent Technologies (модель 1100) з використанням карбогідратної хроматографічної колонки розміром 7,8×300 мм, «Supelcogel-C610H». Встановлено, що вміст цукрів в ягодах суниці сортів Дукат, Хоней і Полка за період досліджень коливався у межах від 5,0 до 8,6 %. Ягоди сорту Хоней вирізнялися істотно вищим рівнем цукрів – 8,6 %. Вміст редукувальних цукрів в ягодах за усередненими даними складав 4,9-7,7 %. Серед досліджуваних сортів ягоди сорту Полка мали найнижчу мінімальну кількість редукувальних цукрів – 3,2 %. Масова частка фруктози склала 2,1-4,4 %, що становить 42,0-51,1 % від суми цукрів, тоді як глюкози – 1,1-3,5 % (22,0-40,7 %) за незначної кількості сахарози – 0,3-1,3, що складає 6,0-15,1 % від загального вмісту цукрів в ягодах. Згідно результатів дисперсійного аналізу істотного впливу помологічного сорту ягід на вміст в них редукувальних цукрів не виявлено. Масова частка органічних кислот в ягодах трьох сортів суниці за період досліджень коливалася в межах 0,9-1,4 % та істотно залежала від помологічного сорту ягід. Максимум органічних кислот виявлено у ягід сорту Дукат – 1,4 %. Органічні кислоти в ягодах суниці представлені лимонною та яблучною з домінуванням  лимонної кислоти – 57,0-68,1 % від загального вмісту кислот. У ягід суниці сорту Хоней відмічався вищий рівень лимонної кислоти, натомість, за рівнем яблучної вирізнялися ягоди сорту Дукат. Цукрово-кислотний індекс у всіх досліджуваних сортів суниці перевищував значення 5,3, що дозволило визначити смак ягід як солодко-кислий. У ягід сорту Дукат він був нижчим за рахунок високого вмісту органічних кислот.

Біографія автора

Ірина Заморська, Уманський національний університет садівництва

кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів

Посилання

Shevchuk L. M., Mozhaieva L. L., Pryimachuk L. S. Vplyv umov rehionu vyroshchuvannia sunytsi na vmist sukhykh rozchynnykh rechovyn i tsukriv u yii plodakh [The influence of the conditions of the strawberry growing region on the content of dry soluble substances and sugars in its fruits]. Naukovi dopovidi NUBiP, 2011, 3(25). Available at: http://www.nbuv.gov.ua/e–journals/Nd/2011_3/11slm.pdf.Cordenunsi B. R. et al. (accessed 03.12.2019).

Ikegaya A., Toyoizumi T., Ohba S., Nakajima T., Kawata T., Ito, S., Arai E. Effects of distribution of sugars and organic acids on the taste of strawberries. Food Science & Nutrition, 2019, 7(7), pp. 2419–2426, doi: 10.1002/fsn3.1109.

Basson C. E., Groenewald J-H., Kossmann J. et al. Sugar and acid-related quality attributes and enzyme activities in strawberry fruits: Invertase is the main sucrose hydrolysing enzyme. Food Chemistry, 2010, Vol. 121, Iss. 4, pp. 1156–1162, doi: 10.1016/j.foodchem.2010.01.064.

Durán-Soria S., Pott D. M., Osorio S., & Vallarino J. G. Sugar signaling during fruit ripening. Frontiers in Plant Science, 2020, Vol. 11, pp. 564917, doi: 10.3389/fpls.2020.564917.

Jia H., Wang Y., Sun M. et al. Sucrose functions as a signal involved in the regulation of strawberry fruit development and ripening. New Phytologist, 2013, no. 198 (2), pp. 453–465, doi: 10.1111/nph.12176.

Pott D. M., e Lima F. D. A., Soria C., Willmitzer L., Fernie A. R., Nikoloski Z., ... Vallarino J. G. Metabolic reconfiguration of strawberry physiology in response to postharvest practices. Food chemistry, 2020, Vol. 321, pp. 126747, doi: 10.1016/j.foodchem.2020.126747.

Tozzi F., Del Bubba M., Petrucci W. A., Pecchioli S., Macci C., García F. H., ... Giordani E. Use of a remediated dredged marine sediment as a substrate for food crop cultivation: Sediment characterization and assessment of fruit safety and quality using strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) as model species of contamination transfer. Chemosphere, 2020, Vol. 238, p. 124651, doi: 10.1016/j.chemosphere.2019.124651.

Urün I., Attar S. H., Sönmez D. A., Gündeşli M. A., Ercişli S., Kafkas N. E., ... Duralija B. Comparison of polyphenol, sugar, organic acid, volatile compounds, and antioxidant capacity of commercially grown strawberry cultivars in Turkey. Plants, 2021, Vol. 10 (8), p. 1654, doi: 10.3390/plants10081654.

Hwang H., Kim Y. J., Shin Y. Influence of ripening stage and cultivar on physicochemical properties, sugar and organic acid profiles, and antioxidant compositions of strawberries. Food science and biotechnology, 2019, Vol. 28 (6), pp. 1659–1667, doi: 10.3390/foods8120598.

Batista-Silva W., Nascimento V. L., Medeiros D. B., Nunes-Nesi A., Ribeiro D. M., Zsögön A., & Araújo W. L. Modifications in organic acid profiles during fruit development and ripening: correlation or causation? Frontiers in Plant Science, 2018, Vol. 9, p. 1689, doi: 10.3389/fpls.2018.01689.

Akagić A., Oras A. V., Oručević Žuljević S., Spaho N., Drkenda P., Bijedić A., ... Hudina M. Geographic variability of sugars and organic acids in selected wild fruit species. Foods, 2020, Vol. 9(4), p. 462, doi: 10.3390/foods9040462.

Mellado-Mojica E., Calvo-Gómez O., Jofre-Garfias A. E., Dávalos-González P. A., Desjardins Y., López M. G. Fructooligosaccharides as molecular markers of geographic origin, growing region, genetic background and prebiotic potential in strawberries: A TLC, HPAEC-PAD and FTIR study. Food Chemistry Advances, 2022, Vol. 1, p. 100064, doi: 10.1016/j.focha.2022.100064.

Ruan J., Lee Y. H., Hong S. J. et al. Sugar and organic acid contents of day- neutral and ever-bearing strawberry cultivars in high-elevation for summer and autumn fruit production in Korea. Horticulture, Environment and Biotechnology, 2013, Vol. 54 (3), pp. 214–222, doi: 10.1007/s13580-013-0186-8.

Zhao J., Liu J., Wang F., Wang S., Feng H., Xie X., ... Fang C. Volatile constituents and ellagic acid formation in strawberry fruits of selected cultivars. Food Research International, 2020, Vol. 138, p. 109767, doi: 10.1016/j.foodres.2020.109767.

Kumar A., Avasthe R. K., Rameash K. et al. Influence of growth conditions on yield, quality and diseases of strawberry Fragaria x ananassa Duch.) var Ofra and Chandler under mid hills of Sikkim Himalaya. Scientia Horticulturae, 2011, Vol. 130 (1), pp. 43–48, doi: 10.1016/j.scienta.2011.05.034.

Fan Z., Plotto A., Bai J., & Whitaker V. M. Volatiles Influencing sensory attributes and bayesian modeling of the soluble solids–sweetness relationship in strawberry. Frontiers in plant science, 2021, Vol. 12, p. 640704, doi: 10.3389/fpls.2021.640704.

Leonardou V. K., Doudoumis E., Tsormpatsidis E., Vysini E., Papanikolopoulos T., Papasotiropoulos V., & Lamari F. N. Quality Traits, Volatile Organic Compounds, and Expression of Key Flavor Genes in Strawberry Genotypes over Harvest Period. International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22 (24), p. 13499, doi: 10.3390/ijms222413499.

Scott G., Williams C., Wallace R. W., Du X. Exploring plant performance, fruit physicochemical characteristics, volatile profiles, and sensory properties of day-neutral and short-day strawberry cultivars grown in Texas. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2021, Vol. 69 (45), pp. 13299–13314, doi: 10.1021/acs.jafc.1c00915.

Reis L., Forney C. F., Jordan M., Munro Pennell K., Fillmore S., Schemberger M. O., Ayub R. A. Metabolic profile of strawberry fruit ripened on the plant following treatment with an ethylene elicitor or inhibitor. Frontiers in Plant Science, 2020, Vol. 11, pp. 995, doi: 10.3389/fpls.2020.00995.

Azodanlou R., Darbellay C., Luisier J. L. et al. Changes in flavour and texture during the ripening of strawberries. Eur. Food Res. Tech., 2004, Vol. 218, pp. 167–172, doi: 10.1007/s00217-003-0822-0.

Xie D., Liu D., Guo W. Relationship of the optical properties with soluble solids content and moisture content of strawberry during ripening. Postharvest Biology and Technology, 2021, 179, 111569, doi: 10.1016/j.postharvbio.2021.111569.

Vallarino J. G., Osorio S. Organic acids. In Postharvest physiology and biochemistry of fruits and vegetables. Woodhead Publishing, 2019, pp. 207–224, doi: 10.1021/ed061p277.

Flores-Cantillano F., Bender R. J., Luchsinger L. Fisiologia e manejo pós-colheita. In Flores-Cantillano. F. Morango. pós-colheita. Brasília. EMBRAPA, 2003, pp. 14–24.

Li J., Zhang, C., Liu H., Liu J., Jiao Z. Profiles of sugar and organic acid of fruit juices: A comparative study and implication for authentication. Journal of Food Quality, 2020, doi: 10.1155/2020/7236534.

Taş A., Berk S. K., Orman E., Gundogdu M., Ercişli S., Karatas N., ... & Mlcek J. Influence of pre-harvest gibberellic acid and post-harvest 1-methyl cyclopropane treatments on phenolic compounds, vitamin C and organic acid contents during the shelf life of strawberry fruits. Plants, 2021, Vol. 10(1), p. 121, doi: 10.3390/plants10010121.

Kilic N., Burgut A., Gündesli M. A., Nogay G., Ercisli S., Kafkas N. E., Ekiert H., Elansary H. O., Szopa A. The Effect of Organic, Inorganic Fertilizers and Their Combinations on Fruit Quality Parameters in Strawberry. Horticulturae, 2021, Vol. 7, p. 354, doi: 10.3390/horticulturae7100354

Wozniak W., Radajewska B., Rcszclska-Siecieehowicz A. et al. Sugars and acid eontcnt influence organoleptic evaluation of fruits of six strawberry cultivais from controlled cultivation. Acta Hortuculture, 1997, Vol. 439 (I), pp. 333–336. doi: 10.17660/ActaHortic.1997.439.52

Jham G. N. et al. Comparison of GC and HPLC for the quantification of organic acids in coffee. Phytochemical Analysis, 2002, Vol. 13, iss. 2, pp. 99–104, doi: 10.1002/pca.629.

Wrolstad R. E., Challenberger R. S. Free sugars and sorbitol in fruitssa compilation from the literature. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 1981, Vol. 64, pp. 91–100, doi: 10.1093/jaoac/64.1.91.

Osokina N. M., Zamorska I. L., Content and composition of organic acids in strawberries (Fragaria ananassa Duch.) of various varieties, grown in the Right-bank Forest-steppe zone of Ukraine. Bulletin of the Uman National University of Horticulture, 2014, no. 1, pp. 112–116.

Amiri A., Mortazavi S. M. H., Mahmoodi Sourestani M., Mottaghipisheh J. Assessment of physico-chemical characteristics of strawberry (Fragaria x ananassa Duch cv Camarosa) during fruit growth and development stages using principal component analysis. Journal of Horticulture and Postharvest Research, 2022, Vol. 5(3), pp. 285–296, doi: 10.22077/jhpr.2022.4713.1240.

Green A. Soft fruits. In Hulme AC, ed. The biochemistry of fruits and their products, Vol. 2, London, New York. Academic. Press, 1971, pp. 375–410.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-26

Як цитувати

Заморська, І. ., & Худік , Л. . (2022). ВМІСТ ТА СКЛАД ЦУКРІВ І ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ ЯГІД СУНИЦІ, ВИРОЩЕНИХ У ЗОНІ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (3(13), 50–56. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2022.03.08

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія