РОЛЬ М’ЯСА ПТИЦІ В НУТРІЄНТНОМУ БАЛАНСІ ХАРЧОВИХ РАЦІОНІВ МОЛОДІ

Автор(и)

  • Наталія Кондратюк Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна
  • Анна Чернявська Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна
  • Аліна Савченко Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна
  • Олексій Котов Дніпровський технолого-економічний фаховий коледж, Україна
  • Сергій Карпенко Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2022.03.10

Ключові слова:

м’ясні напівфабрикати, маринади, технологія, вітамінізація, харчові волокна

Анотація

Розглянуто питання про напрямки удосконалення харчових раціонів молоді шляхом розробки технологій комбінованих продуктів та страв, які мають посилену функцію оздоровлення. Розглянуто сучасну проблематику ролі здорового харчування на шляху покращення стану здоров’я молоді. Зазначено актуальну для наукових розробок тенденцію змін формування харчових раціонів для зростаючого організму, готового до репродукції. За результатами наведеного аналітичного огляду сучасних тенденцій, що стосуються змін у харчуванні окресленої групи населення, намічено шляхи створення розробок технологій нових комбінованих страв на основі м’яса птиці з можливістю впровадження їх у виробництво. Описано нові підходи і сучасні світові тенденції до створення комібнованих продуктів з високою харчовою та біологічною цінністю на користь зростаючого організму. Позначено сутність віробництва та необхідність споживання такої харчової продукції шляхом надання характеристик основних та додатково внесених складових. Розглядається питання про шляхи удосконалення технології страв з м’ясних напівфабрикатів за рахунок розробки нових композицій інгредієнтів з оздоровчими властивостями у складі маринувальних сумішей для покращання органолептичних, технологічних та фізіологічних характеристик готової харчової продукції для харчування молоді. Доведено, що нове покоління харчових продуктів та страв відповідає вимогам сучасної нутриціології та здатно забезпечити зростаючий організм доступними оздоровчими (функціональними) продуктами та/або інгредієнтами, адже зазначається, що стан здоров’я молодого покоління та якість його подальшого життя безпосередньо залежить від якості та структури харчування. Розглянуті пропозиції з удосконалення страв з птиці стосуються проведення додаткової вітамінізації та скорочення часу теплової обробки за рахунок попереднього маринування у соці цитрусових та плодових (мандаринів, ананасів інших плодів та ягід). Запропоновані технологічні прийоми дозволили розробити технологію нової страви з птаха – «Індичка з гарніром «Fruit-mix», під час виготолвення якої не тільки зменшено час виготовлення страви майже на 15 % і збагачено її вітамінами, зокрема вітаміном С, а й надано низку корисних властивостей готовій страві завдяки вмісту харчових волокон, що містяться у гарнірі.

Посилання

Sorhaindo A., Feinstein L. What is the relationship between child nutrition and school outcomes. Wider Benefits of Learning Research Report No.18. London. Centre for Research on the Wider Benefits of Learning, 2006. 52 р.

Pollitt E. Iron deficiency and cognitive function. Annual Review of Nutritio, 1993, no. 13, pp. 521-537, doi: 10.2147/NDT.S72491.

Kliegman R., Jenson H., Behrman R., Stanton B. Nelson Textbook of Pediatrics (18th ed.). Philadelphia. Saunders, 2007.

Frisvold D. Е. Nutrition and cognitive achievement: An evaluation of the school breakfast program. Journal of Public Economic, 2015, no. 124, pp. 92-105, doi: 10.1016/j.jpubeco.2014.12.003.

Donma M., Donma O. Beneficial Effects of Poultry Meat Consumption on Cardiovascular Health and the Prevention of Childhood Obesity. Med One, 2017, no. 2, pp. 1-7, doi: 10.20900/mo.20170018.

Sizzle Safely This Summer: Tips for Great Grilling, Environmental Nutrition, June 2001. Grilling Facts, American Institute for Cancer Research website. Available at: https://www.webmd.com/food-recipes/features/the-magic-of-marinades (accessed 26.05.2022).

Shy L. Why You Should Marinate Your Meat. Available at: https://www.popsugar.com/fitness/Health-Benefits-Marinating-Meat-How-Do-Safely-3181456 (accessed 26.05.2022).

Magee E. The Magic of Marinades. Marinades are your secret formula for easy, healthy summer meals. Available at: https://www.webmd.com/food-recipes/features/the-magic-of-marinades (accessed 26.05.2022).

Marangoni F., Corsello G., Cricelli C., Ferrara N., Ghiselli A., Lucchin L., Poli A. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food & nutrition research, 2015, no. 59, pp. 27606, doi: 10.3402/fnr.v59.27606.

Herbs and Spices Through the Years. Available at: https://cookplatefork.com/2014/07/27/herbs-and-spices-through-the-years/ (accessed 26.05.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-26

Як цитувати

Кондратюк , Н. ., Чернявська , А. ., Савченко , А. ., Котов , О. ., & Карпенко , С. . (2022). РОЛЬ М’ЯСА ПТИЦІ В НУТРІЄНТНОМУ БАЛАНСІ ХАРЧОВИХ РАЦІОНІВ МОЛОДІ . Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (3(13), 63–73. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2022.03.10

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія