ФОРМУВАННЯ ТЕСТОВИХ ВПЛИВІВ ДЛЯ ПЕРШОГО РІВНЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.01.03Ключові слова:
нечітка логіка, динамічна похибка, інформаційно-вимірювальна система, адитивний тест, мультиплікативний тестАнотація
Питання підвищення ефективності систем помелу кави завдяки бездемонтажному тестовому контролю метрологічних характеристик інформаційно-вимірювальних систем залишається актуальним на сьогоднішній, незважаючи на те, що цім питанням продовжують займатися як вітчизняні так і закордонні вчені. Тестові методи контролю знайшли широке застосування у різноманітних галузях виробництва і системи помелу не є виключенням. Окрім чинників, що впливають на процес помелу кави треба враховувати зміну метрологічних характеристик як окремих компонентів обладнання так і інформаційно-вимірювальної системи у цілому. Оскільки процес помелу є динамічним то необхідно проводити тестовий контроль обладнання без припинення роботи. Виникає потреба в бездемонтажному тестовому контролі шляхом формування адитивних і мультиплікативних тестових впливів на першому рівні інформаційно-вимірювальної системи. Складністю є те, що при побудові математичної моделі процесу практично неможливо врахувати динамічні зміни на об’єкті, які можуть бути і лінійними, і нелінійними. Вказана особливість процесу помелу робить необхідним перехід до створення ситуаційної системою з нечіткою логікою, яка може допомогти у визначенні оптимального співвідношення між характеристиками технологічного обладнання для забезпечення мінімального значення динамічної похибки. У роботі для створення ситуаційної системою з нечіткою логікою було обрано метод побудови нечіткого висновку Mamdani. Цей алгоритм найбільш поширений, коли необхідно допомогти у прийнятті рішення інженеру-метрологу. За допомогою графічного інтерфейсу користувача побудовано ситуаційну систему з нечіткою логікою для першого рівня інформаційно-вимірювальної системи, що здатна визначати такі параметри, що забезпечать мінімальне значення динамічної похибки системи помелу при відпрацюванні дії адитивних і мультиплікативних тестових впливів. Використання представленого підходу може бути поширено на клас задач по визначенню оптимального співвідношення між різнорідними параметрами для отримання найкращого результату.
Посилання
Kondrashov S. I. Pidvyshchennya tochnosti vymiryuvalnykh peretvoryuvachiv z formuvannyam u realnykh umovakh testovykh vplyviv: dys. na zdobuttya naukovoho stupenya doktora tekhnichnykh nauk: 05.11.05. Kharkiv, 2004. 412 р.
Kondrashov S., Hryhorenko I., Opryshkin O. Development of a situation system with fuzzy logic for the second level of the information and measurement system. Bulletin of the National Technical University "KhPI". Series: New solutions in modern technology. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2022, no. 4 (14), pp. 24–34, doi:10.20998/2413-4295.2022.04.04.
Nancy Cordoba, Laura Pataquiva, Coralia Osorio, Fabian Leonardo Moreno Moreno, Ruth Yolanda Ruiz. Effect of grinding, extraction time and type of coffee on the physicochemical and flavor characteristics of cold brew coffee. Sci. Rep., 2019, 9, 8440, doi: 10.1038/s41598-019-44886-w.
Jonathan D. Walston, Daniel L. Short, M. Affan Badar. An Experimental Design on Coffee Extraction Factors Impacting the Measurable Percent of Total Dissolved Solids in Solution. Asia-Pacific Journal of Management Research and Innovation, 2023, pp. 1-11, doi: 10.1177/2319510X221136690.
Anderson G. Costa, Eudócio R. O. da Silva, Murilo M. de Barros, Jonatthan A. Fagundes. Estimation of percentage of impurities in coffee using a computer vision system. Brazilian Journal of Agricultural and Environmental Engineering, 2022, vol. 26, № 2, pp. 142-148, doi: 10.1590/1807-1929/agriambi.v26n2p142-148.
Angeloni, G., Guerrini, L., Masella, P. et al. Test of an innovative method to prepare coffee powder puck, improving espresso extraction reliability. Eur Food Res Technol, 2022, 248, pр. 163-170, doi: 10.1007/s00217-021-03868-x.
Misyats V. P., Rubanka M. M., Demishonkova S. A. Systema adaptyvnoho keruvannya pryvodom avtomatychnykh kavovykh mashyn. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, 2021, №1, 293, pp. 151-159, doi: 10.31891/2307-5732-2021-293-1-151-159.
Avtomatyzatsiya protsesiv pomelu. Available at: https://budtehnika.pp.ua/707-avtomatizacya-procesv-pomelu.html (accessed: 01.08.2022).
Vyrobnytstvo ta vyrobnychyy protses. Avilable at: https://dcb.com.ua/uk/production (accessed: 29.08.2022).
Kondrashov S. I., Hryhorenko I. V., Opryshkin O. S. Zastosuvannya testovykh metodiv kontrolyu dlya pidvyshchennya efektyvnosti system pomelu zeren kavy. IV Mizhnarodna naukovo-tekhnichna konferentsiya: Avtomatyzatsiya, elektronika, informatsiyno-vymiryuvalʹni tekhnolohiyi: osvita, nauka, praktyka. – Kharkiv: NTU «KHPI», 2022, pp. 115, 116.
Kondrashov S. I., Hryhorenko I. V. Vykorystannya teoriyi nechitkykh mnozhyn dlya otsinky dynamichnoyi pokhybky astatychnykh kompensatsiynykh peretvoryuvachiv. Ukrayinskyy metrolohichnyy zhurnal, Kharkiv, 2011, № 1, pp. 43-46.
Wu H., Mendel J.M. On Choosing Models for Linguistic Connector Words for Mamdani Fuzzy Logic Systems. IEEE Trans. on Fuzzy Systems, 2004, vol. 12, рр. 29-44, doi: 10.1109/TFUZZ.2003.822675.
Hrihorenko I., Tverytnykova E., Hrihorenko S., Drozdova T. Application of user interface Fuzzy Logic Toolbox for quality control of products and services. Advanced information system, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», 2019. Vol. 3, № 4, pp. 118-125, doi: 10.20998/2522-9052.2019.4.18.
Sankar Ganesh S., Bhargav Reddy N., Arulmozhivarman P. Forecasting air quality index based on Mamdani fuzzy inference system. 2017 International Conference on Trends in Electronics and Informatics (ICEI), Tirunelveli, India. doi: 10.1109/ICOEI.2017.8300944.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Ігор Григоренко, Сергій Кондрашов , Олександр Опришкін
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.