ЗАКОНОМІРНОСТІ ОДЕРЖАННЯ ВОДНО-СПИРТОВИХ ЕКСТРАКТІВ ТА ЦУКРОВИХ ВИТЯЖОК З ЯГІДНОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • Степан Мельник Національний університет "Львівська політехніка", Україна http://orcid.org/0000-0002-0629-9723
  • Юрій Мельник Національний університет «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-0109-5526
  • Роксолана Бліщ Національний університет «Львівська політехніка», Україна
  • Оксана Оробчук Національний університет «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.01.12

Ключові слова:

екстрагування, сухі речовини, спирт, цукор, кислотність, вітамін С, оптична густина, ягоди

Анотація

Досліджено закономірності екстрагування сухих речовин водно-спиртовим розчином та подальшого одержання цукрових витяжок з ягід чорної смородини, аґрусу та сливи. Встановлено що найменше сухих речовин екстрагується з ягід смородини. При цьому в екстракті досягається вміст 1,6 % сухих речовин, тоді як водно-спиртові екстракти з аґрусу та сливи містять 4,3–5,5 % сухих речовин. Виявлено, що в процесі екстрагування в ягодах накопичується значна кількість спирту. Встановлено, що його вміст в усіх екстрактах порівняно з екстрагентом зменшується з 40,0 до 25,06–26,39 мас. %. Акцентовано увагу, що втрати спирту зменшуються в процесі подальшого одержання цукрової витяжки з ягід, вміст спирту в яких досягає 9,79 мас. % – у смородиновій, 14,51 мас. % – у сливовій, та 14,92 мас. % – в аґрусовій витяжці. Показано, що цукрові витяжки залежно від виду ягід містять різну кількість сухих речовин. Встановлено, що максимальний ступінь використання цукру (79,0 %) досягається під час одержання витяжки зі смородини, яка містить максимальну кількість сухих речовин (43,4 %). Ступінь використання цукру під час одержання витяжки зі сливи становить 71,6 %, що відповідає вмісту сухих речовин у витяжці 34,5 %. Мінімальний ступінь використання цукру (31,5 %) спостерігається під час одержання витяжки з аґрусу. Це забезпечує вміст сухих речовин у витяжці 31,8 %. Встановлено, що водно-спиртові та цукрові витяжки з ягід мають максимуми поглинання видимого світла в діапазоні, що відповідає поглинанню антоціанів. Найвища оптична густина характерна для водно-спиртового екстракту зі смородини, для якої характерний високий вміст поліфенольних сполук. Встановлено, що з дослідженої ягідної сировини кислоти вилучаються практично в однаковій кількості водно-спиртовим розчином і в процесі обробки цукром. Максимальна кислотність спостерігається для екстракту та витяжки з аґрусу, а найменше її значення характерне для екстракту та витяжки зі сливи. Ступінь вилучення вітаміну С із ягід є приблизно однаковим і становить 59 % для аґрусу та по 66 % для смородини і сливи. Вказано на перспективність використання ягід після екстрагування та одержання витяжок як сировини для одержання різноманітних кондитерських виробів.

Посилання

Moura C., dos Reis A., da Silva L. D., de Lima V. A., Oldoni T. L. C., Pereira C., Carpes S. T. Optimization of phenolic compounds extraction with antioxidant activity from açaí, blueberry and goji berry using response surface methodology. Emir. J. Food. Agric., 2018, vol. 30, no. 3, pp. 180–189, doi: 10.9755/ejfa.2018.v30.i3.1639.

Kuznietsova V. Yu., Kotov A. H., Kyslychenko V. S., Kotova E. E. Smorodyny chornoi plody – perspektyvna syrovyna dlia rozrobky natsionalnoi monohrafii v derzhavnu farmakopeiu Ukrainy. Farmatsevtychnyi chasopys, 2018, vol. 2, pp. 11–16, doi: 10.11603/2312-0967.2018.2.8994.

Okatan V. Antioxidant properties and phenolic profile of the most widely appreciated cultivated berry species: A comparative study. Folia Hort, 2020, vol. 32, no. 1, pp. 79–85, doi: 10.2478/fhort-2020-0008.

Sуjka M., Kołodziejczyk K., Milala J., Abadias M., Viсas I., Guyot S., Baron A. Composition and properties of the polyphenolic extracts obtained from industrial plum pomaces. J. Funct. Foods, 2015, vol. 12, pp. 168–178, doi: 10.1016/j.jff.2014.11.015.

Gustinelli G., Eliasson L., Svelander C., Andlid T., Lundin L., Ahrne L., Alminger M. Supercritical fluid extraction of berry seeds: chemical composition and antioxidant activity. J. Food Quality, 2018, Article ID 6046074, 10 p., doi: 10.1155/2018/6046074.

Gao Z. Extraction, separation, and purification of blueberry anthocyanin using ethyl alcohol. Kem. Ind., 2017, vol. 66, no. 11–12, pp. 655–659, doi: 10.15255/KUI.2017.041.

Savic I. M., Savic Gajic I. M. Optimization study on extraction of antioxidants from plum seeds (Prunus domestica L.). Optim. Eng., 2021, vol. 22, pp. 141–158, doi: 10.1007/s11081-020-09565-0.

Mojzer E. B., Hrnčič M. K., Škerget M., Knez Ž., Bren U. Polyphenols: Extraction methods, antioxidative action, bioavailability and anticarcinogenic effects. Molecules, 2016, vol. 21, no. 7, 901, doi: 10.3390/molecules21070901.

Bochi V. C., Barcia M. T., Rodrigues D., Speroni C. S., Giustic M. M., Godoy H. T. Polyphenol extraction optimisation from Ceylon gooseberry (Dovyalis hebecarpa) pulp. Food Chem., 2014, vol. 164, pp. 347–354, doi: 10.1016/j.foodchem.2014.05.031.

Ajila C. M. Brar S. K., Verma M. Extraction and analysis of polyphenols: Recent trends. Crit. Rev. Biotechnol., 2011, vol. 31, pp. 227–249, doi: 10.3109/07388551.2010.513677.

Tripodo G., Ibáñez E., Cifuentes A., Gilbert-López B., Fanali C. Optimization of pressurized liquid extraction by response surface methodology of Goji berry (Lycium barbarum L.) phenolic bioactive compounds. Electrophoresis, 2018, vol. 39, no. 13, pp. 1673–1682, doi: 10.1002/elps.201700448.

Kopp E. K., Fromme H., Völkel W. Analysis of common and emerging brominated flame retardants in house dust using ultrasonic assisted solvent extraction and online sample preparation via column switching with liquid chromatography-mass spectrometry. J. Chrom. A., 2012, vol. 1241, no. 11, pp. 28–36, doi: 10.1016/j.chroma.2012.04.022.

Solanaa M., Boschiero I., Dall’Acquab S., Bertucco A. A comparison between supercritical fluid and pressurized liquid extraction methods for obtaining phenolic compounds from Asparagus Officinalis L. J. Supercrit. Fluids, 2015, vol. 100, pp. 201–208, doi: 10.1016/j.supflu.2015.02.014.

Feng T., Zhang M., Sun Q., Mujumdar A. S., Yu D. Extraction of functional extracts from berries and their high quality processing: a comprehensive review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2022, рр. 1–18, doi: 10.1080/10408398.2022.2040418.

Hu X., Yu C., Ahmadi S., Wang Y., Ye X., Hou Z., Chen S. Optimization of high-pressure processing-assisted extraction of pectic polysaccharides from three berries. Food Qual. Saf., 2022, vol. 6, fyac051, doi:10.1093/fqsafe/fyac051.

Favaro L. I. L., Balcгo V. M., Rocha L. K. H., Silva E. C., Oliveira Jr J. M., Vila M. M. D. C., Tubino M. Physicochemical Characterization of a Crude Anthocyanin Extract from the Fruits of Jussara (Euterpe edulis Martius): Potential for Food and Pharmaceutical Applications. J. Braz. Chem. Soc., 2018, vol. 29, no. 10, pp. 2072–2088, doi: 10.21577/0103-5053.2018008.

Halbwirth H. The Creation and Physiological Relevance of Divergent Hydroxylation Patterns in the Flavonoid Pathway. Int. J. Mol. Sci., 2010, vol. 11, pp. 595–621, doi:10.3390/ijms11020595.

Nunez de Gonzalez M. T., Hafley B. S., Boleman R. M., Miler R. K., Rhee K. S., Keeton J. T. Antioxidant properties of plum concentrates and powder in precooked roast beef to reduce lipid oxidation. Meat Science, 2008, vol. 80, pp. 997–1004, doi: 10.1016/j.meatsci.2008.04.014.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-05

Як цитувати

Мельник, С., Мельник , Ю. ., Бліщ , Р. ., & Оробчук , О. . (2023). ЗАКОНОМІРНОСТІ ОДЕРЖАННЯ ВОДНО-СПИРТОВИХ ЕКСТРАКТІВ ТА ЦУКРОВИХ ВИТЯЖОК З ЯГІДНОЇ СИРОВИНИ. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (1(15), 88–94. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.01.12

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія