ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА СИСТЕМА ДЛЯ ЗАДАЧ ТЕХНОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ ВИГОТОВЛЕННЯ МАЙОНЕЗУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.02.06

Ключові слова:

майонез, інформаційно-вимірювальна система, датчик, технологічний процес, похибка

Анотація

У сучасному автоматизованому виробництві основною тенденцією розвитку вимірювань є перехід до машинного контролю і застосуванню більш складних інформаційно-вимірювальних систем, що здатні керувати технологічним процесом. У зв’язку із цим зростає значення метрологічних характеристик кожного з вимірювальних каналів, які враховують метрологічні характеристики усіх включених у вимірювальний канал блоків. Можливість нарощування систем у процесі експлуатації або можливість зміни їх структури залежно від задач виробництва, по суті ускладнює регламентацію вимог до таких систем на відміну від звичайних засобів вимірювання, які є «завершеними» виробами, але дає можливість використовувати ключові елементи системи для створення на їх основі нової системи для вирішення інших задач. Цей принцип наглядно продемонстровано у даній роботі. Представлено сучасну інформаційно-вимірювальну систему для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виробництві різних сортів майонезу. Майонез є найбільш поширеною у світі напівтвердою приправою, яка здатна покращувати смакові якості їжі. Необхідність розробки такої системи пов’язана з тим, що є необхідність автоматизувати процес виробництва майонезу для усунення впливу суб’єктивного чинника на процес виробництва та у зв’язку з цим підвищити якість продукції. Виконання цієї задачі досягається шляхом підтримки параметрів технологічного процесу у встановлених межах допуску. Контроль технологічного процесу виготовлення майонезу та вплив на нього можливий лише завдяки розробці інформаційно-вимірювальної системи, яка здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню високоточних датчиків і впливати на технологічний процес через дії виконавчих пристроїв. Все це дає можливість уникнути аварійної ситуації та забезпечити потрібну якість продукції. Наведено структурну схему системи, основні елементи її елементної бази, на підставі якої розроблено електричну принципову схему інформаційно-вимірювальної системи. Здійснено аналіз похибок та невизначеності, що підтверджує високу точність запропонованого варіанту побудови системи.

Посилання

Osama I. A. Soltan, Hanaa S. S. Gazwi, Amany E. Ragab, Abdullah S. M. Aljohani, Ibrahim M. El-Ashmawy, Gaber El-Saber Batiha, Amin A. Hafiz. Assessment of Bioactive Phytochemicals and Utilization of Rosa canina Fruit Extract as a Novel Natural Antioxidant for Mayonnaise. Molecules 2023, 28(8), p. 3350, doi: 10.3390/molecules28083350.

Melis Coskun1, Sinem Argun, Emrah Kirtil. Improving The Physical Stability Of Virgin Olive Oil Mayonnaise. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences, 2022, vol. 8, Issue 4, pp. 543–554, doi: 10.28979/jarnas.1097902.

Wenfei Zhao, Jingnan Zang, Qing Mingmin, Yuan Chi. Mechanistic insights into the improved properties of mayonnaise from the changes in protein structures of enzymatic modification-treated egg yolk. RSC Advances, 2022, 12(42), pp. 27213-27224, doi: 10.1039/D2RA04244D.

Zifan Wan, Tao Fei, Tong Wang. Mayonnaise formulated with novel egg yolk ingredients has enhanced thermal and rheological properties. Food Materials Research, 2022, 2(1), pp. 1-11, doi: 10.48130/FMR-2022-0011.

Reza Laricheh, Mohammad Fazel, Mohammad Goli. Corn starch structurally modified with atmospheric cold-plasma and its use in mayonnaise formulation. Journal of Food Measurement and Characterization, 2022, 16(3), pp. 1-14, doi: 10.1007/s11694-022-01296-3.

Hryhorenko I. V., Novosolova Yu.O., Hryhorenko S.M. Systema kontrolyu parametriv tekhnolohichnoho protsesu vyhotovlennya odnorazovoho plastykovoho posudu. XV Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya mahistriv ta aspirantiv «Teoretychni ta praktychni doslidzhennya molodykh vchenykh». – Kharkiv: NTU «KHPI», 2021. P. 112-113.

Hryhorenko I.V., Hryhorenko S. M. Rozroblennya systemy kontrolyu parametriv seredovyshcha v akvariumi. Natsionalnyy universytet radioelektroniky. Metrolohiya ta prylady, 2019, 1 (75), Kharkiv, pp. 66-71, doi: 10.33955/2307-2180(1)2019.66-71.

Hryhorenko I. V., Kondrashov S. I., Hryhorenko S. M. Rozrobka ta doslidzhennya systemy kontrolyu parametriv seredovyshcha shtuchnoyi ekosystemy aparatom fuzzy-logic. Suchasni informatsiyni systemy, NTU «KHPI», 2021, Tom 5, 4, pp. 49-54, doi: 10.20998/2522-9052.2021.4.07.

Hryhorenko I., Hryhorenko S. Development of a system for monitoring the parameters of the environment during shrimp breeding. Bulletin of the National Technical University "KhPI". Series: New solutions in modern technology. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2022, no. 2 (12), pp. 80–85, doi: 10.20998/2413-4295.2022.02.12.

CHAT «TÉRA» Ukrayina. Bahatozonnyy termoperetvoryuvach (termopidviska). Available at: http://www.ao-tera.com.ua/product_list/multi-zone/351.html (accessed 03.04.2023).

MBS 4010, Datchyky tysku z promyvnoyu diafrahmou Available at: https://ugov.ua/catalog/detail/mbs-4010-datchyky-tysku-z-promyvnoi-diafrahmoiu (accessed 10.04.2023).

Mikrokontroler ATmega16. Available at: https://greenchip.com.ua/24-0-214-0.html (accessed 21.04.2023).

Chynkov V. M. Osnovy metrolohii ta vymiriuvalnoi tekhniky. Kharkiv. NTU «KhPI», 2005. 524 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-04

Як цитувати

Григоренко, І. ., Момот , М. ., & Григоренко , С. . (2023). ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА СИСТЕМА ДЛЯ ЗАДАЧ ТЕХНОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ ВИГОТОВЛЕННЯ МАЙОНЕЗУ . Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (2(16), 42–47. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.02.06

Номер

Розділ

Інформаційні технології та системи управління