СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА КРАБОВИХ ПАЛИЧОК З НЕЧІТКОЮ ЛОГІКОЮ

Автор(и)

  • Ігор Григоренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-4905-3053
  • Світлана Григоренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0003-0150-4844
  • Дмитро Андренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна
  • Борис Кубрик Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2024.01.06

Ключові слова:

крабові палички, інформаційно-вимірювальна система, нечітка логіка, датчик, похибка, вимірювання

Анотація

Запропоновано варіант побудови системи контролю технологічного процесу виготовлення крабових паличок для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виготовленні продуктів із риби та морепродуктів. Крабові палички є всесвітньо відомим харчовим продуктом, що широко використовують і як окремий продукт, так і у якості компоненту харчових страв. Крабові палички на початку виготовляли із м’яса «білої риби», так званої сурімі. Основним інгредієнтом є перемелений фарш з м’яса білих океанічних риб із північної частини Тихого океану. Для того, щоб отримати смак схожий з оригінальним смаком крабів, в палички додають харчові домішки і додаткові інгредієнти. Необхідність впровадження системи контролю пов’язана із тим, що автоматизація процесу виробництва крабових паличок дає можливість ретельно дотримуватись технології виробництва і підвищити якість кінцевого продукту. Поставлена задача вирішена шляхом розробки інформаційно-вимірювальної системи для підтримки основних технологічних параметрів у встановлених межах допуску. Запропонована система здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню сучасних високоточних датчиків. Додатковою перевагою запропонованої системи є реалізація у ній ситуаційної системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів технологічного процесу виготовлення крабових паличок на їх якість. Системи з нечіткою логікою набувають все більшого поширення на виробництві разом із застосуванням нейронних мереж у зв’язку з їх практично безмежними можливостями у вирішенні задач контролю та керування процесами і обладнанням. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатору для визначення якості крабових паличок доцільно та необхідно для того, щоб не допустити виробництво неякісної продукції. Впровадження системи дає можливість уникати аварійних ситуацій на технологічному процесі та забезпечувати високу якість продукції. Наведено структурну схему системи, визначено основні її елементи. Здійснено аналіз похибок, який підтвердив необхідну високу точність запропонованого варіанту побудови системи контролю.

Посилання

Hryhorenko I. V., Kondrashov S. I., Hryhorenko S. M. Іnformatsiyno-vymiryuvalni tekhnolohiyi ta systemy: navch.pos. Kharkiv. Vydavnytstvo «Fakt», 2023. 254.

Mun S., Shin E.-C., Kim S., Park J., Jeong C., Boo C.-G., Yu D., Sim J.-H., Ji C.-I., Nam T.-J., et al. Comparison of Imitation Crab Sticks with Real Snow Crab (Chionoecetes opilio) Leg Meat Based on Physicochemical and Sensory Characteristics. Foods, 2022, 11(10), pp. 1381, doi: 10.3390/foods1110138.

Hasan M. R., Abdullah C. A. C., Mustapha N. A., Ghazali M. S. M., and Noranizan M. Gelling characteristics of fish surimi gel added with calciumhydroxyapatite (HAp). 5th International Symposium on Marine and Fisheries Research. OP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 2023, 1289(1), pp. 012025, doi: 10.1088/1755-1315/1289/1/012025.

Kanoksirirujisaya N. Reducing waste in frozen crab stick product inspection process byapplying ECRS technique. International Journal of Health Sciences, 2022, 6(S4), pр. 1506–1523, doi: 10.53730/ijhs.v6nS4.6236.

Manasi Natu, Supriya Rajankar, Omprakash Rajankar, Vrushali Raut. Industrial measurement system with LoRa interface, J Integr Sci Technol, 2023, vol. 12, no. 4, p. 783, doi: 10.62110 / sciencein.jist.2024.v12.783.

DSTU 5097:2008 Produktsiya iz surimi imitovana. Tekhnichni umovy . Chynnyy vid 01.07.2009.

Hryhorenko I. V., Kondrashov S. I., Hryhorenko S. M. Rozrobka ta doslidzhennya systemy kontrolyu parametriv seredovyshcha shtuchnoyi ekosystemy aparatom fuzzy-logic. Suchasni informatsiyni systemy, NTU «KhPI», 2021, Tom. 5, 4, pp. 49-54, doi: 10.20998/2522-9052.2021.4.07.

Hrihorenko I., Drozdova T., Hrihorenko S., Tverytnykova E. Application of user interface Fuzzy Logic Toolbox for quality control of products and services. Advanced information system, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», 2018, Vol. 3, 4, pp. 118-125, doi: 10.20998/2522-9052.2019.4.18.

Kondrashov S., Hryhorenko I., Opryshkin O. Development of a situation system with fuzzy logic for the second level of the information and measurement system. Bulletin of the National Technical University "KhPI". Series: New solutions in modern technology. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2022, no. 4 (14), pp. 24-34, doi:10.20998/2413-4295.2022.04.04.

Bashi A. Control System with Fuzzy Logic. Control System with Fuzzy Logic. Zenodo, Turkey, February. 09, 2024, doi: 10.5281/zenodo.10640837.

Chynkov V. M. Osnovy metrolohii ta vymiriuvalnoi tekhniky. Kharkiv. NTU «KhPI», 2005. 524 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-26

Як цитувати

Григоренко, І. ., Григоренко , С. ., Андренко , Д. ., & Кубрик , Б. . (2024). СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА КРАБОВИХ ПАЛИЧОК З НЕЧІТКОЮ ЛОГІКОЮ. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (1(19), 42–48. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2024.01.06