ТОВАРНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛОДІВ ЧЕРЕШНІ ПІСЛЯ ЗБЕРІГАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2024.02.06Ключові слова:
плоди черешні, стандартна продукція, технічний брак, абсолютний відхід, попереднє охолодження, зберіганняАнотація
Акцентовано увагу на проведенні товарної оцінки плодів черешні після зберігання за різних способів попереднього охолодження. Для дослідження були використані плоди черешні трьох модельних сортів різного терміну достигання: Валерій Чкалов, Мелітопольська чорна, Крупноплідна. Плоди збирали в споживчій стадії стиглості. Якість плодів відповідала стандартним вимогам ДСТУ 8153:2015 Черешня свіжа. Технічні умови. Відразу після збирання виконували інспекцію, сортування та калібрування плодів і пакували їх насипом у пластикові ящики по 10 кг в кожному. Попереднє охолодження плодів проводили безпосередньо після їх збирання пасивним повітряним способом, інтенсивним повітряним способом, гідроохолодженням, комбінованим способом. Суть комбінованого способу полягала у проведенні охолодження в два етапи: спочатку льодяною водою (1,0±0,5°С) з додаванням молочної і оцтової кислот до температури всередині плоду 4±1°С, потім - у камерах інтенсивного охолодження холодним повітрям (0±1°С) із швидкістю руху 3,0 м/с до температури 2±0,5°С. Зберігали плоди черешні за температури 1...2ºС, відносній вологості повітря 90...95 %. В результаті досліджень встановлено, що сумарна мінімальна кількість стандартної продукції після 40 діб зберігання була зафіксована в партіях черешень усіх сортів після повільного охолодження. За інтенсивного способу вихід стандартної продукції після 40 діб зберігання був на 5%, гідроохолодження – на 14%, комбінованого способу охолодження – на 15% вищим, як порівняти з повільним охолодженням. Найменша кількість технічного браку та абсолютного відходу після 40 діб зберігання зафіксована у партіях черешень, охолоджених комбінованим способом. Показано, що попереднє охолодження черешень розробленим комбінованим способом перед подальшим зберіганням забезпечує максимальне збереження товарних показників та високої біологічної цінності плодів.
Посилання
Bilkova A., Knapova P., Suran P., Kwiecien J., Svec F., Sklenarova H. Effect of storage conditions on content of pesticide residues in sweet cherries. Food Chemistry, 2022, Vol. 13, pp. 100185, doi: 10.1016/j.fochx.2021.100185.
Ivanova I., Serdiuk M., Malkina V., Bandura I., Kovalenko I., Tymoshchuk T., Tonkha O., Tsyz O., Mushtruk M., Omelian A. The study of soluble solids content accumulation dynamics under the influence of weather factors in the fruits of cherries. In Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2021, Vol. 15, pp. 350–359, doi: 10.5219/1554.
Ivanova I., Serdyuk M., Malkina V., Tymoshchuk T., Shkinder-Barmina A. Assessment of the influence of weather factors on the quantitative indicators of sweet cherry fruits by Ridge regression. Scientific Horizons, 2022, 25(5), pp. 60–73, doi: 10.48077/scihor.25(5).2022.60-73.
Ivanova I., Serdyuk M., Malkina V., Tonkha O., Tsyz O., Mazur B., Shkinder-Barmina A., Gerasko T., Havryliuk O. Cultivar features of polyphenolic compounds and ascorbic acid accumulation in the cherry fruits (Prunus cerasus L.) in the Southern Steppe of Ukraine. Agronomy research, 2022, 20(3), doi: 10.15159/AR.22.065.
Olaimat A. N., Holley R. A. Factors influencing the microbial safety of fresh produce: a review. Food microbiology, 2012, Vol. 32, no. 1, pp. 1–19, doi: 10.1016/j.fm.2012.04.016.
Serdyuk, M., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Sukharenko, E. The effect of treatment wiih antioxidant compositionon on the number of standard fruits after the coid storage. Bulletin of NTU "KhPI". Series: New solutions in modern technologies, 2017, 23 (1245), pp. 176–181, doi:10.20998/2413-4295.2017.23.28.
Vasylyshyna O. V. Optymizatsiia zberihannia plodiv vyshni z poperednoiu obrobkoiu rozchynom khitozanu [Optimization of cherry fruit storage with preliminary treatment with chitosan solution]. Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea Region, 2019, 3 (103), pp. 80–87.
Pindera M. V. Storage of fruit and vegetable products in a controlled environment. Modern approaches to cultivation, processing, and storage of fruit and vegetable products. Materials of the international scientific-practical conference, November 17, 2022, Mykolaiv. Mykolaiv. MNAU, 2022, pp. 40–43.
Serdyuk M., Hryhorenko О., Sukharenko О., Kolyadenko V. Changes in functional properties of fruit and berry raw materials during cryogenic storage. Bulletin of the National Technical University "KhPI". Series: New solutions in modern technology, 2020, no. 2 (4), pp. 126–132, doi: 10.20998/2413-4295.2020.02.16.
Stepanenko D. S. Vplyv elektroionizovanoho povitrianoho seredovyshcha na tryvalist zberihannia plodiv chereshni [Influence of Electro-ionized Air Environment on the Shelf Life of Sweet Cherry Fruits]: Abstract of Dissertation for the Candidate of Technical Sciences: 05.18.03 / Kherson National Technical University. Kherson, 2005, 23 p.
Schneider G. R., Schneider K. R., Archer D. L. Food Safety on the Farm – An Overview of Good Agricultural Practices. FSHN06-01. Gainesville: University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences, 2015, Sept. 04.
Gruyters W., Defraeye T., Verboven P., Berry T., Ambaw A., Opara U. L., Nicolai B. Reusable boxes for a beneficial apple cold chain: A precooling analysis. International Journal of Refrigeration, 2019, Vol. 106, pp. 338–349.
Wang Q., Wang Y., Li M., Hadibi T., Kang L., Liu Q. Ice slurry preparation methods and their applicability to fruit and vegetable precooling systems: A critical review: Méthodes de préparation du lisier de glace et leur applicabilité aux systèmes de pré-refroidissement des fruits et légumes: un examen critique. International Journal of Refrigeration, 2024, Vol. 157, pp. 60–72, doi: 10.1016/j.ijrefrig.2023.10.016.
Yang Y., Yang Q., Wu W., Ren X., Ren Y. Effect of dispersant on the performances of an ice slurry-wet precooling system. Case Studies in Thermal Engineering, 2023, Vol. 52, pp. 103744.
Gong Y. F., Cao Y., Zhang X. R. Forced-air precooling of apples: Airflow distribution and precooling effectiveness in relation to the gap width between tray edge and box wall. Postharvest Biology and Technology, 2021, Vol. 177, pp. 111523.
Mercier S., Brecht J. K., Uysal I. Commercial forced-air precooling of strawberries: A temperature distribution and correlation study. Journal of Food Engineering, 2019, Vol. 242, pp. 47–54.
Albayati O. A. Z., Kumar R., Chauhan G. Forced air precooling studies of perishable food products. International Journal of Food Engineering, 2007, Vol. 3, no. 6, doi: 10.2202/1556-3758.1119.
Zhang X. R. Super cold chain-a high quality, energy‐efficient, and environment‐friendly method. International Journal of Energy Research, 2017, Vol. 41, no. 9, pp. 1225–1228, doi: 10.1002/er.3757.
Liang Y. S. Influence of hydrocooling on browning and quality of litchi cultivar Feizixiao during storage. International journal of refrigeration, 2013, Vol. 36, no. 3, pp. 1173–1179, doi: 10.1016/j.ijrefrig.2012.11.007.
Niranjana P. Effect of pre-cooling and heat treatment on antioxidant enzymes profile of mango and banana. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 2009, Vol. 9, no. 5, doi: 10.4314/ajfand.v9i5.45097.
Serdyuk M., Stepanenko D., Baiberova S., Gaprindashvili N., Kulik А. Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits. East European Journal of Advanced Technologies, 2016, no. 4 (11), pp. 62–68, doi: 10.15587/1729-4061.2016.76235.
Elansari A. M. Design aspects in the precooling process of fresh produce. Fresh Prod, 2009, Vol. 3, no. 1, pp. 49–55.
Han J. W., Zhao C. J., Qian J. P., Ruiz-Garcia L., Zhang X. Numerical modeling of forced-air cooling of palletized apple: Integral evaluation of cooling efficiency. International Journal of Refrigeration, 2018, Vol. 89, pp. 131–141, doi: 10.1016/j.ijrefrig.2018.02.012.
Manganaris G. A. The effect of hydrocooling on ripening related quality attributes and cell wall physicochemical properties of sweet cherry fruit (Prunus avium L.). International Journal of Refrigeration, 2007, Vol. 30, no. 8, pp. 1386–1392, doi: 10.1016/j.ijrefrig.2007.04.001.
Albayati O. A. Z., Kumar R., Chauhan G. Forced air precooling studies of perishable food products. International Journal of Food Engineering, 2007, Vol. 3, no. 6, doi: 10.2202/1556-3758.1119.
Bernalte M. J. Influence of storage delay on quality of ‘Van’sweet cherry. Postharvest Biology and Technology, 2003, Vol. 28, no. 2, pp. 303–312, doi: 10.1016/S0925-5214(02)00194-1.
Fügel R., Carle R., Schieber A. A novel approach to quality and authenticity control of fruit products using fractionation and characterisation of cell wall polysaccharides. Food Chemistry, 2004, Vol. 87, no. 1, pp. 141–150, doi: 10.1016/j.foodchem.2003.10.031.
Alique R. et al. Effect of heat and cold treatments on respiratory metabolism and shelf-life of sweet cherry, type picota cv “Ambrunés”. Postharvest Biology and Technology, 2005, Vol. 35, no. 2, pp. 153–165, doi: 10.1016/j.postharvbio.2004.07.003.
DSTU 8153:2015 Chereshnia svizha. Tekhnichni umovy. [Chynnyi vid 2017-01-01]. Kyiv, 2017, 5 p.
Linke M., Herppich W. B., Geyer M. Green peduncles may indicate postharvest freshness of sweet cherries. Postharvest biology and technology, 2010, Vol. 58, no. 2, pp. 135–141, doi: 10.1016/j.postharvbio.2010.05.014.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Ірина Іванова , Марина Сердюк, Володимир Войцехівський , Ірина Мартиртосян
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.