РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ПЕРЕВІРКА ЇЇ МЕТРОЛОГІЧНОЇ НАДІЙНОСТІ МЕТОДОМ ДИСПЕРСІЙНОГО АНАЛІЗУ

Автор(и)

  • Ігор Григоренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна
  • Світлана Григоренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна
  • Сергій Плєснецов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна
  • Артем Шибанов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2025.01.04

Ключові слова:

інформаційно-вимірювальна система, дисперсійний аналіз, сенсор, похибка, невизначеність, вимірювання

Анотація

Представлено розроблену інформаційно-вимірювальну систему для технологічного процесу виготовлення молочного пломбіру, яка може бути використана на підприємствах молочної промисловості та наведено варіант перевірки метрологічної надійності такої системи методом дисперсійного аналізу. Необхідність постійного моніторингу метрологічного стану інформаційно-вимірювальних систем пов’язана із необхідністю забезпечення високою якості кінцевого продукту, що можливо лише при надійній роботі вимірювальних каналів таких систем. Метрологічна надійність вимірювальних каналів, які забезпечують надходження оперативної інформації про стан технологічного процесу дає можливість дотримуватись технології виробництва і таким чином забезпечувати якість кінцевого продукту. Виробництво молочного пломбіру включає різну кількість етапів технологічного процесу у залежності від рецептури. Основними етапами при виробництві є: перевірка якості сировини для пломбіру, підготовка базової суміші, пастеризація, гомогенізація, охолодження і дозрівання суміші, фризерування, фасування і гартування морозива. Поставлена задача метрологічного контролю вирішена шляхом використання дисперсійного аналізу результатів вимірювань, що отримані завдяки запропонованій інформаційно-вимірювальній системі. Наведено структурну схему розробленої системи і визначено основні її елементи. Виконано дисперсійний аналіз результатів вимірювання температури на сими основних етапах технології виробництва пломбіру. Аналіз здійснено за допомогою критерію Кохрена. На підставі отриманих експериментальних даних побудовано графіки законів розподілу результатів вимірювання і випадкових похибок вимірювання. Виконано розрахунки сумарної і розширеної невизначеності для некорельваних даних результатів вимірювання температури. Складено бюджет невизначеності. Проведено розрахунки систематичної похибки вимірювання. Впровадження запропонованої інформаційно-вимірювальної системи дає можливість уникати аварійних ситуацій під час виробництва пломбіру та забезпечувати підтримку високої якості продукції.

Посилання

Obidov Jamshidbek. Metrological support of information measurement systems. The american journal of engineering and technology, 2024, vol. 6(9), рр. 34–37, doi: 10.37547/tajet/Volume06Issue09-05.

Yusifov Salahaddin, Mayilov Rauf, Mehdiyeva Almaz,, and Mehdizade Elnar. Advanced Information-Measuring System for the Improvement of the Quality Indicators of Metrological Characteristics. E3S Web Conf. Volume 474, 2024 X International Annual Conference «Industrial Technologies and Engineering» (ICITE 2023), doi: 10.1051/e3sconf/202447402003.

Yang Y. Methods of Reducing Fat Content in Ice Cream and their Influences on Flavor of Ice Cream. Transactions on Environment, Energy and Earth Sciences, 2024, vol. 4, pp. 7–10, doi: 10.62051/10b1a158.

Hudson E. A., de Souza L. B., de Paula Rezende J., dos Santos Pires A. C. Ice Cream and Frozen Yogurt. In: Gomes da Cruz A., Colombo Pimentel T., Esmerino E.A., Verruck S. (eds). Dairy Foods Processing. Methods and Protocols in Food Science. Humana, New York, NY. 2025, рр. 277–291, doi: 10.1007/978-1-0716-4144-6_19.

Alvarez V. B. Ice Cream and Frozen Desserts. In: Clark S., Drake M., Kaylegian K. (eds). The Sensory Evaluation of Dairy Products. Springer, Cham. 2023, pp. 281–344, doi: 10.1007/978-3-031-30019-6_10.

Kucheruk V., Kulakov P., Storozhuk N. Measurement of the Number Servings of Milk and Control of Water Content in Milk on Stall Milking Machines. In: Szewczyk, R., Kaliczyńska, M. (eds) Recent Advances in Systems, Control and Information Technology. SCIT 2016. Advances in Intelligent Systems and Computing, 2017, vol 543. Springer, Cham. doi: 10.1007/978-3-319-48923-0_46.

DSTU 4733-2007 Morozyvo molochne, vershkove, plombir. Zahalʹni tekhnichni umovy. Chynnyy vid 01.01.2008. Kyyiv: Vydannya ofitsiyne. 2007. Available at: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=73298 / 27.01.2025.

Hryhorenko I. V., Kondrashov S. I., Hryhorenko S. M. Informatsiyno-vymiryuvalni tekhnolohiyi ta systemy : navchalnyy posibnyk. Kharkiv. Vydavnytstvo «Fakt», 2023. 254 р.

Yefymenko S., Hryhorenko I., Hryhorenko S. Dispersion Analysis In Colorimetric Control. Ukrayinskyy metrolohichnyy zhurnal, 2023, 2, pp. 28–32, doi: 10.24027/2306-7039.2.2023.286715.

Hryhorenko I. V., Kondrashov S. I., Hryhorenko S. M., Opryshkin O. S. Doslidzhennya faktornoho vplyvu na odnoridnistʹ pomelu zerna kavy metodamy statystychnoho analizu. Systemni doslidzhennya ta informatsiyni tekhnolohiyi. Kyiv. NTUU «KPI» im. Ihorya Sikorsʹkoho, 2024, 2, pp. 137–149, doi: 10.20535/SRIT.2308-8893.2024.2.10.

Zakharov I., Neyezhmakov P., Botsiura O. Expanded Uncertainty Evaluation Taking into Account the Correlation Between Estimates of Input Quantities. Ukrainian Metrological Journal, 2021, No 1, pp. 4–8, doi: 10.24027/2306-7039.1.2021.228134.

Chynkov V. M. Osnovy metrolohii ta vymiriuvalnoi tekhniky. Kharkiv. NTU «KhPI», 2005. 524 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-04-22

Як цитувати

Григоренко, І. ., Григоренко, . С. ., Плєснецов, . С. ., & Шибанов, . А. . (2025). РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ПЕРЕВІРКА ЇЇ МЕТРОЛОГІЧНОЇ НАДІЙНОСТІ МЕТОДОМ ДИСПЕРСІЙНОГО АНАЛІЗУ. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (1(23), 32–39. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2025.01.04

Номер

Розділ

Інформаційні технології та системи управління