Система фізико-хімічних методів аналізу як інструмент управління якістю в процесі виробництва виноградних вин

Eldar Iukuridze, Volodymyr Kucherenko, Oksana Tkachenko, Tetyana Lozovskaya

Анотація


Представлено аналіз основних систем контролю якості у виробництві столових виноградних вин, переваги та недоліки в реальних умовах виробництва, інформативність показників в аспекті прийняття технологічних рішень. Обговорено результати комплексної оцінки вин, вироблених з використанням різних систем внутрішнього контролю та управління якістю. Встановлено, що введення додаткових показників контролю не впливає на рівень органолептичної оцінки вина і значення основних показників якості, визначених існуючою нормативною докумен

Ключові слова


методи аналізу, якість, виноградне вино, виробництво, система показників

Повний текст:

PDF

Посилання


Polischuk, T. N. Ob osnovah organizatsii proizvodstva vin vyisshey kategorii kachestva v Ukraine. Visnyk Odeskogo derzhavnogo ekologichnogo universytetu, 2013, 16, 39-44.

Aliev, R. Z. Novyie standartyi na proizvodstvo vin kontroliruemyih naimenovaniy po proishozhdeniyu. Vinodelie i vinogradarstvo, 2002, 3, 7 p.

Oganesyants, L. A., Panasyuk, A. L. Tehnicheskoe regulirovanie proizvodstva i oborota vinodelcheskoy produktsii i spirtnyih napitkov. Reg-lamentyi Evropeyskogo soyuza. Promyishlenno-konsaltingovaya gruppa «Razvitie» po zakazu VNII pivovarennoy, bezalkogolnoy i vinodelcheskoy promyishlennosti, 2009, 200 p.

Zakon Ukrainy «Pro vynohrad i vynohradne vyno» [Web]: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2662-15.

Institut national de l'origine et de la qualite [Web]: http://www.inao.gouv.fr.

Domine, A. Vino. OOO «Izdatelstvo Astrel», 2010, 930 p.

Polozhennya pro vynogradni vyna kontrolovanyx najmenuvan za poxodzhennyam (KNP) KD U 37471967-11.02-3:2012. Ministerstvo agrarnoyi polityky ta prodovolstva Ukrayiny, 2012, 12 p.

Metodyka kontrolyu yakosti vynogradu, procesu vyrobnycztva, yakosti ta identyfikaciyi vynogradnyx vyn kont-rolovanyx najmenuvan za poxodzhennyam (KNP) KD U 37471967-11.02-4:2012. Ministerstvo agrarnoyi polityky ta prodovolstva Ukrayiny, 2012, 14 p.

Tkachenko, O. B., Iukuridze, V. G. Osobennosti sostava mineralnogo kompleksa belyih stolovyih vinomaterialov agroklima-ticheskoy zony Shabo. Pischevaya nauka i tehnologiya, 2014, 4(29), 55-59.

Egorov, E. A., Guguchkina, T. I. Oseledtseva, I. V. Analiz pravoustanavlivayuschey praktiki organizatsii sistem proizvodstva vin vyisshey kategorii kachestva. Nauchnyie trudyi GNU SKZNIISiV, 2013, 4, 219-229

Cuadrado, U. M., Castro, de L. M. D., Gomez Nieto, M. A. Study of spectral analytical data using finerprints and scaled similarity measurements, Anal. Bioanal. Chem., 2005, 381, 953-963.

Kilcast, D. Instrumental assessment of food sensory quality, Woodhead Publishing Limited, 2013, 656 p.

Pilar Pérez-Álvarez, E., Garde-Cerdán, T., Santamaría, P. [et al.] Grape yield to soil N-NO3- ratio can explain the different levels of biogenicamines in wine from two vineyards in the AOC Rioja (Spain). Geophysical Research Abstracts, 2014, 16, 114-122.

Catarino, S., Trancoso, I. M., Bruno de Sousa, R., Curvelo-Garcia, A. S. Grape Mustmineralization by high pressure microwave digestion for trace element analysis:development of a procedure. Ciência e Técnica Vitivinícola, 2010, 25(2), 87-93.

Kment, P., Mihaljevic, M., Ettler ,V. [et al.] Differentiation of Czech wines using multielement composition A comparison with vineyard soil. Food Chemistry, 2005, 91, 157-165.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Полищук, Т. Н. Об основах организации производства вин высшей категории качества в Украине /
Т. Н. Полищук // Вісник Одеського державного екологічного університету. – 2013. – Вип. 16. – С. 39-44.

Алиев, Р. З. Новые стандарты на производство вин контролируемых наименований по происхождению /
Р. З. Алиев // Виноделие и виноградарство. – 2002. – №3. – 7 c.

Техническое регулирование производства и оборота винодельческой продукции и спиртных напитков. Ре-гламенты Европейского союза / Под ред. Л. А. Оганесянца, А. Л. Панасюка – М.: Промышленно-консалтинговая группа «Развитие» по заказу ВНИИ пивоваренной, безалкогольной и винодельческой промышленности. – 2009. – 200 с.

Закон України «Про виноград і виноградне вино» [Электроний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2662-15.

Institut national de l'origine et de la qualite [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.inao.gouv.fr.

Домине, А. Вино / Перевод Н. В. Матвеевой, Н. П. Панкратовой, Л. И. Кайсаровой. – ООО «Издательство Астрель». – 2010. – 930 с.

Положення про виноградні вина контрольованих найменувань за походженням (КНП) КД У 37471967-11.02-3:2012. – Міністерство аграрної політики та продовольства України. – 2012. – 12 с.

Методика контролю якості винограду, процесу виробництва, якості та ідентифікації виноградних вин контрольованих найменувань за походженням (КНП) КД У 37471967-11.02-4:2012. – Міністерство аграрної політики та продовольства України. – 2012. – 14 с.

Ткаченко, О. Б. Особенности состава минерального комплекса белых столовых виноматериалов агроклима-тической зоны Шабо / О. Б. Ткаченко, В. Г. Иукуридзе // Пищевая наука и технология. – 2014. – №4(29). – С. 55-59.

Егоров, Е. А. Анализ правоустанавливающей практики организации систем производства вин высшей категории качества / Е. А. Егоров Т. И. Гугучкина, И. В. Оселедцева // Научные труды ГНУ СКЗНИИСиВ. – 2013. – Т.4. – С. 219-229.

Cuadrado, U. M. Study of spectral analytical data using finerprints and scaled similarity measurements / U. M. Cuadrado, L. M. D. de Castro, M. A. Gomez Nieto // Anal. Bioanal. Chem. – 2005. – 381. – P. 953-963.

Kilcast, D. Instrumental assessment of food sensory quality / D. Kilcast // Woodhead Publishing Limited. – 2013. –
656 p.

Pilar Pérez-Álvarez, E. Grape yield to soil N-NO3- ratio can explain the different levels of biogenicamines in wine from two vineyards in the AOC Rioja (Spain) / E. Pilar Pérez-Álvarez, T. Garde-Cerdán, P. Santamaría, [et al.] // Geophysical Research Abstracts. – 2014. – Vol. 16. – P. 114-122.

Catarino, S. Grape Mustmineralization by high pressure microwave digestion for trace element analysis:development of a procedure / S. Catarino, I. M. Trancoso, R. Bruno de Sousa, A. S. Curvelo-Garcia // Ciência e Técnica Vitivinícola. – 2010. – № 25(2). – Р. 87-93.

Kment, P. Differentiation of Czech wines using multielement composition A comparison with vineyard soil / P. Kment, M. Mihaljevic, V. Ettler [et al.] // Food Chemistry. – 2005. – № 91. – P. 157-165.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.