Система фізико-хімічних методів аналізу як інструмент управління якістю в процесі виробництва виноградних вин

Автор(и)

  • Eldar Iukuridze ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо», Україна https://orcid.org/0000-0003-1242-6431
  • Volodymyr Kucherenko НЦ «Український інститут винограду та вина», Україна
  • Oksana Tkachenko Одеська національна академія харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0002-6612-6568
  • Tetyana Lozovskaya Одеська національна академія харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0003-0309-4578

Ключові слова:

методи аналізу, якість, виноградне вино, виробництво, система показників

Анотація

Представлено аналіз основних систем контролю якості у виробництві столових виноградних вин, переваги та недоліки в реальних умовах виробництва, інформативність показників в аспекті прийняття технологічних рішень. Обговорено результати комплексної оцінки вин, вироблених з використанням різних систем внутрішнього контролю та управління якістю. Встановлено, що введення додаткових показників контролю не впливає на рівень органолептичної оцінки вина і значення основних показників якості, визначених існуючою нормативною докумен

Біографії авторів

Eldar Iukuridze, ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо»

кандидат технічних наук, голова правління, ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо», office@shabo.ua, 048-734-07-90, м. Одеса, Україна

Volodymyr Kucherenko, НЦ «Український інститут винограду та вина»

генеральний директор, корпорація «Укрвинпром», НЦ «Український інститут винограду та вина», ukrvinprom_kyiv@ukr.net, 044-257-39-19, м. Київ, Україна

Oksana Tkachenko, Одеська національна академія харчових технологій

доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри безпеки, експертизи та товарознавства, Одеська національна академія харчових технологій, 050-390-53-65, oksana_tkachenko@mail.ru, м. Одеса, Україна

Tetyana Lozovskaya, Одеська національна академія харчових технологій

кандидат технічних наук, старший викладач кафедри технології вина та енології, Одеська національна академія харчових технологій, 097-493-13-52, tanya.lozovskaia@ukr.net, м. Одеса, Україна

Посилання

Polischuk, T. N. Ob osnovah organizatsii proizvodstva vin vyisshey kategorii kachestva v Ukraine. Visnyk Odeskogo derzhavnogo ekologichnogo universytetu, 2013, 16, 39-44.

Aliev, R. Z. Novyie standartyi na proizvodstvo vin kontroliruemyih naimenovaniy po proishozhdeniyu. Vinodelie i vinogradarstvo, 2002, 3, 7 p.

Oganesyants, L. A., Panasyuk, A. L. Tehnicheskoe regulirovanie proizvodstva i oborota vinodelcheskoy produktsii i spirtnyih napitkov. Reg-lamentyi Evropeyskogo soyuza. Promyishlenno-konsaltingovaya gruppa «Razvitie» po zakazu VNII pivovarennoy, bezalkogolnoy i vinodelcheskoy promyishlennosti, 2009, 200 p.

Zakon Ukrainy «Pro vynohrad i vynohradne vyno» [Web]: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2662-15.

Institut national de l'origine et de la qualite [Web]: http://www.inao.gouv.fr.

Domine, A. Vino. OOO «Izdatelstvo Astrel», 2010, 930 p.

Polozhennya pro vynogradni vyna kontrolovanyx najmenuvan za poxodzhennyam (KNP) KD U 37471967-11.02-3:2012. Ministerstvo agrarnoyi polityky ta prodovolstva Ukrayiny, 2012, 12 p.

Metodyka kontrolyu yakosti vynogradu, procesu vyrobnycztva, yakosti ta identyfikaciyi vynogradnyx vyn kont-rolovanyx najmenuvan za poxodzhennyam (KNP) KD U 37471967-11.02-4:2012. Ministerstvo agrarnoyi polityky ta prodovolstva Ukrayiny, 2012, 14 p.

Tkachenko, O. B., Iukuridze, V. G. Osobennosti sostava mineralnogo kompleksa belyih stolovyih vinomaterialov agroklima-ticheskoy zony Shabo. Pischevaya nauka i tehnologiya, 2014, 4(29), 55-59.

Egorov, E. A., Guguchkina, T. I. Oseledtseva, I. V. Analiz pravoustanavlivayuschey praktiki organizatsii sistem proizvodstva vin vyisshey kategorii kachestva. Nauchnyie trudyi GNU SKZNIISiV, 2013, 4, 219-229

Cuadrado, U. M., Castro, de L. M. D., Gomez Nieto, M. A. Study of spectral analytical data using finerprints and scaled similarity measurements, Anal. Bioanal. Chem., 2005, 381, 953-963.

Kilcast, D. Instrumental assessment of food sensory quality, Woodhead Publishing Limited, 2013, 656 p.

Pilar Pérez-Álvarez, E., Garde-Cerdán, T., Santamaría, P. [et al.] Grape yield to soil N-NO3- ratio can explain the different levels of biogenicamines in wine from two vineyards in the AOC Rioja (Spain). Geophysical Research Abstracts, 2014, 16, 114-122.

Catarino, S., Trancoso, I. M., Bruno de Sousa, R., Curvelo-Garcia, A. S. Grape Mustmineralization by high pressure microwave digestion for trace element analysis:development of a procedure. Ciência e Técnica Vitivinícola, 2010, 25(2), 87-93.

Kment, P., Mihaljevic, M., Ettler ,V. [et al.] Differentiation of Czech wines using multielement composition A comparison with vineyard soil. Food Chemistry, 2005, 91, 157-165.

##submission.downloads##

Як цитувати

Iukuridze, E., Kucherenko, V., Tkachenko, O., & Lozovskaya, T. (2016). Система фізико-хімічних методів аналізу як інструмент управління якістю в процесі виробництва виноградних вин. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (62), 113–118. вилучено із http://vestnik2079-5459.khpi.edu.ua/article/view/2413-4295.2015.62.19

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія