Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на функціонування системи низькомолекулярних антиоксидантів під час зберігання плодів перцю

Автор(и)

  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Nadiya Zahorko Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.25

Ключові слова:

перець, зберігання, антиоксиданти, малоновий діальдегід, аскорбінова кислота, фенольні речовини, каротиноїди

Анотація

Досліджено вплив теплової обробки біологічно активними речовинами бактерицидної антиоксидантної дії на утилізацію продуктів перекисного окислення ліпідів аскорбіновою кислотою, фенольними речовинами і каротиноїдами перцю протягом зберігання. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і антиоксидантних речовин гальмує розвиток окисного стресу в 1,7..2 рази в залежності від гібриду перцю. Обробка пригнічує вплив окисних ферментів, що сприяє збереженню на 20% більше аскорбінової кислоти, на 10% фенольних речовин і на 20 ... 30% каротиноїдів. Між рівнем малонового діальдегіду і вмістом низькомолекулярних сполук встановлений сильний обернений зв'язок (r = -0,90 ... -0,92), що свідчить про їхню участь в утилізації активних форм кисню під час зберігання перцю

Біографії авторів

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет

кандидат сільськогосподарських наук, доцент,  Таврійський державний агротехнологічний університет, доцент кафедри технології переробки і зберігання продукції сільського господарства; м. Мелітополь, Україна

Nadiya Zahorko, Таврійський державний агротехнологічний університет

кандидат технічних наук, доцент, Таврійський державний агротехнологічний університет, завідувач кафедри технології переробки і зберігання продукції сільського господарства; м. Мелітополь, Україна

Посилання

Sharma, P., Jha, A. B., Dubey, R. S., & Pessarakli, M. Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions. Journal of Botany, 2012, 26 p., doi:10.1155/2012/217037.

Zhang, Y. Biological Role of Ascorbate in Plants. Ascorbic Acid in Plants, 2013, 7-33, doi:10.1007/978-1-4614-4127-4_2.

Mazid, M., Khan, T. A., Khan, Z. H., Quddusi, S., & Mohammad, F. Occurrence, biosynthesis and potentialities of ascorbic acid in plants. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 2011, 1(2), 167-184.

Smirnoff, N. Ascorbic acid: metabolism and functions of a multi-facetted molecule. Current opinion in plant biology, 2000, 3(3), 229-235, doi:10.1016/S1369-5266(00)80070-9.

Karuppanapandian, T., Moon, J. C., Kim, C., Manoharan, K., & Kim, W. Reactive oxygen species in plants: their generation, signal transduction, and scavenging mechanisms. Australian Journal of Crop Science, 2011, 5(6), 709-725.

Vicente, A. R., Pineda, C., Lemoine, L., Civello, P. M., Martinez, G. A., & Chaves, A. R. UV-C treatments reduce decay, retain quality and alleviate chilling injury in pepper. Postharvest Biology and Technology, 2005, 35(1), 69-78, doi:10.1016/j.postharvbio.2004.06.001.

Velioglu, Y. S., Mazza, G., Gao, L., & Oomah, B. D. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. Journal of agricultural and food chemistry, 1998, 46(10), 4113-4117, doi:10.1021/jf9801973.

Haard, N. F. Postharvest physiology and biochemistry of fruits and vegetables. Journal of Chemical Education, 1984, 61(4), 277-283, doi:10.1021/ed061p277.

TomásBarberán, F. A., & Espin, J. C. Phenolic compounds and related enzymes as determinants of quality in fruits and vegetables. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2001, 81(9), 853-876, doi:10.1002/jsfa.885.

Sugar, D. Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay, Stewart Postharvest Review, 2009, 5(2), 1-5, doi:10.2212/spr.2009.2.1.

Kanlayanarat, S., Rolle, R., & Acedo Jr, A. Horticultural chain management for countries of Asia and the Pacific region: a training package, RAP Publication (FAO), 2009.

Priss O., Kalytka V. Enzymatic antioxidants in tomatoes and sweet bell pepper fruits under abiotic factors, Ukrainian Food Journal, 2014, 3(4), 505-516.

Lim, C. S., Kang, S. M., Cho, J. L., Gross, K. C., & Woolf, A. B. Bell pepper (Capsicum annuum L.) fruits are susceptible to chilling injury at the breaker stage of ripeness, HortScience, 2007, 42(7), 1659-1664.

Priss, О. P., Kalitka, V. V. Effect of hot treatment by antioxidants on the shelf life and quality of sweet pepper. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2014, 2(12 (68)), 14-18, doi:10.15587/1729-4061.2015.44240.

Pat. 59733 Ukraine, IPC A 23 7/14 Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage / Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. //Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage. 2011.

Del Rio, D., Stewart, A. J., & Pellegrini, N. A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress. Nutrition, metabolism and cardiovascular diseases, 2005, 15(4), 316-328.

Musiienko, M. M., Parshykova, T. V. and Slavnyi, P. C. Spektrofotometrychni metody v praktytsi fiziolohiyi, biokhimiyi ta ekolohiyi roslyn [Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants], Kyiv, Fitosotsiotsentr, 2001, 200 р.

Naichenko, V. M. Praktykum z tekhnolohiyi zberihannya i pererobky plodiv ta ovochiv z osnovamy tovaroznavstva [Workshop on Technology storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity], Kyiv, FADA LTD, 2001, 211 р.

Xing, Y., Li, X., Xu, Q., Yun, J., Lu, Y., & Tang, Y. Effects of chitosan coating enriched with cinnamon oil on qualitative properties of sweet pepper (Capsicum annuum L.), Food Chemistry, 2011, 124(4), 1443-1450, doi:10.1016/j.foodchem.2010.07.105.

Liu, D., Sui, G., He, Y., Liu, J., & Qin, W. Effect of ice-temperature and spermidine on chilling sensitivity of pepper, Food and Nutrition, 2013, 4, 156-162, doi:10.1016/fns.2013.42022.

Priss, O., Bandurenko, G. Effect of heat treatment with biologically active substances on respiration during storage of sweet peppers . Bulletin of NTU "KhPI". Series: New solutions in modern technologies. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2015, 62 (1171), 144 - 149, ISSN 2079-5459.

Martínez, S., López, M., González-Raurich, M., & Bernardo Alvarez, A. The effects of ripening stage and processing systems on vitamin C content in sweet peppers (Capsicum annuum L.). International journal of food sciences and nutrition, 2005, 56(1), 45-51, doi:10.1080/09637480500081936.

Yahia, E. M., Contreras-Padilla, M., & Gonzalez-Aguilar, G. Ascorbic acid content in relation to ascorbic acid oxidase activity and polyamine content in tomato and bell pepper fruits during development, maturation and senescence. LWT-Food Science and Technology, 2001, 34(7), 452-457, doi:10.1006/fstl.2001.0790.

CuadraCrespo, P., & del Amor, F. M. Effects of postharvest treatments on fruit quality of sweet pepper at low temperature. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2010, 90(15), 2716-2722, doi:10.1002/jsfa.4147

Serdyuk, M. Ye., Kalytka, V. V., & Baybyerova, S. S. Influence of exogenous treatment with antioxidants on dynamics of phenolic compounds during storage of apples. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2014, 5((11)68), 17-22, doi:10.15587/1729-4061.2014.27584.

Kan, E. E. L., Sargent, S. A., Simonne, A., Shaw, N. L., & Cantliffe, D. J. Changes in the postharvest quality of datil hot peppers as affected by storage temperature. Proc. Fla. State Hort. Soc., 2007, 120, 246-250.

##submission.downloads##

Як цитувати

Priss, O., & Zahorko, N. (2016). Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на функціонування системи низькомолекулярних антиоксидантів під час зберігання плодів перцю. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (12 (1184), 169–175. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.25

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія