Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на функціонування системи низькомолекулярних антиоксидантів під час зберігання плодів перцю

Olesia Priss, Nadiya Zahorko

Анотація


Досліджено вплив теплової обробки біологічно активними речовинами бактерицидної антиоксидантної дії на утилізацію продуктів перекисного окислення ліпідів аскорбіновою кислотою, фенольними речовинами і каротиноїдами перцю протягом зберігання. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і антиоксидантних речовин гальмує розвиток окисного стресу в 1,7..2 рази в залежності від гібриду перцю. Обробка пригнічує вплив окисних ферментів, що сприяє збереженню на 20% більше аскорбінової кислоти, на 10% фенольних речовин і на 20 ... 30% каротиноїдів. Між рівнем малонового діальдегіду і вмістом низькомолекулярних сполук встановлений сильний обернений зв'язок (r = -0,90 ... -0,92), що свідчить про їхню участь в утилізації активних форм кисню під час зберігання перцю

Ключові слова


перець, зберігання, антиоксиданти, малоновий діальдегід, аскорбінова кислота, фенольні речовини, каротиноїди

Повний текст:

PDF

Посилання


Sharma, P., Jha, A. B., Dubey, R. S., & Pessarakli, M. Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions. Journal of Botany, 2012, 26 p., doi:10.1155/2012/217037.

Zhang, Y. Biological Role of Ascorbate in Plants. Ascorbic Acid in Plants, 2013, 7-33, doi:10.1007/978-1-4614-4127-4_2.

Mazid, M., Khan, T. A., Khan, Z. H., Quddusi, S., & Mohammad, F. Occurrence, biosynthesis and potentialities of ascorbic acid in plants. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 2011, 1(2), 167-184.

Smirnoff, N. Ascorbic acid: metabolism and functions of a multi-facetted molecule. Current opinion in plant biology, 2000, 3(3), 229-235, doi:10.1016/S1369-5266(00)80070-9.

Karuppanapandian, T., Moon, J. C., Kim, C., Manoharan, K., & Kim, W. Reactive oxygen species in plants: their generation, signal transduction, and scavenging mechanisms. Australian Journal of Crop Science, 2011, 5(6), 709-725.

Vicente, A. R., Pineda, C., Lemoine, L., Civello, P. M., Martinez, G. A., & Chaves, A. R. UV-C treatments reduce decay, retain quality and alleviate chilling injury in pepper. Postharvest Biology and Technology, 2005, 35(1), 69-78, doi:10.1016/j.postharvbio.2004.06.001.

Velioglu, Y. S., Mazza, G., Gao, L., & Oomah, B. D. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. Journal of agricultural and food chemistry, 1998, 46(10), 4113-4117, doi:10.1021/jf9801973.

Haard, N. F. Postharvest physiology and biochemistry of fruits and vegetables. Journal of Chemical Education, 1984, 61(4), 277-283, doi:10.1021/ed061p277.

TomásBarberán, F. A., & Espin, J. C. Phenolic compounds and related enzymes as determinants of quality in fruits and vegetables. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2001, 81(9), 853-876, doi:10.1002/jsfa.885.

Sugar, D. Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay, Stewart Postharvest Review, 2009, 5(2), 1-5, doi:10.2212/spr.2009.2.1.

Kanlayanarat, S., Rolle, R., & Acedo Jr, A. Horticultural chain management for countries of Asia and the Pacific region: a training package, RAP Publication (FAO), 2009.

Priss O., Kalytka V. Enzymatic antioxidants in tomatoes and sweet bell pepper fruits under abiotic factors, Ukrainian Food Journal, 2014, 3(4), 505-516.

Lim, C. S., Kang, S. M., Cho, J. L., Gross, K. C., & Woolf, A. B. Bell pepper (Capsicum annuum L.) fruits are susceptible to chilling injury at the breaker stage of ripeness, HortScience, 2007, 42(7), 1659-1664.

Priss, О. P., Kalitka, V. V. Effect of hot treatment by antioxidants on the shelf life and quality of sweet pepper. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2014, 2(12 (68)), 14-18, doi:10.15587/1729-4061.2015.44240.

Pat. 59733 Ukraine, IPC A 23 7/14 Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage / Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. //Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage. 2011.

Del Rio, D., Stewart, A. J., & Pellegrini, N. A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress. Nutrition, metabolism and cardiovascular diseases, 2005, 15(4), 316-328.

Musiienko, M. M., Parshykova, T. V. and Slavnyi, P. C. Spektrofotometrychni metody v praktytsi fiziolohiyi, biokhimiyi ta ekolohiyi roslyn [Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants], Kyiv, Fitosotsiotsentr, 2001, 200 р.

Naichenko, V. M. Praktykum z tekhnolohiyi zberihannya i pererobky plodiv ta ovochiv z osnovamy tovaroznavstva [Workshop on Technology storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity], Kyiv, FADA LTD, 2001, 211 р.

Xing, Y., Li, X., Xu, Q., Yun, J., Lu, Y., & Tang, Y. Effects of chitosan coating enriched with cinnamon oil on qualitative properties of sweet pepper (Capsicum annuum L.), Food Chemistry, 2011, 124(4), 1443-1450, doi:10.1016/j.foodchem.2010.07.105.

Liu, D., Sui, G., He, Y., Liu, J., & Qin, W. Effect of ice-temperature and spermidine on chilling sensitivity of pepper, Food and Nutrition, 2013, 4, 156-162, doi:10.1016/fns.2013.42022.

Priss, O., Bandurenko, G. Effect of heat treatment with biologically active substances on respiration during storage of sweet peppers . Bulletin of NTU "KhPI". Series: New solutions in modern technologies. – Kharkiv: NTU "KhPI", 2015, 62 (1171), 144 - 149, ISSN 2079-5459.

Martínez, S., López, M., González-Raurich, M., & Bernardo Alvarez, A. The effects of ripening stage and processing systems on vitamin C content in sweet peppers (Capsicum annuum L.). International journal of food sciences and nutrition, 2005, 56(1), 45-51, doi:10.1080/09637480500081936.

Yahia, E. M., Contreras-Padilla, M., & Gonzalez-Aguilar, G. Ascorbic acid content in relation to ascorbic acid oxidase activity and polyamine content in tomato and bell pepper fruits during development, maturation and senescence. LWT-Food Science and Technology, 2001, 34(7), 452-457, doi:10.1006/fstl.2001.0790.

CuadraCrespo, P., & del Amor, F. M. Effects of postharvest treatments on fruit quality of sweet pepper at low temperature. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2010, 90(15), 2716-2722, doi:10.1002/jsfa.4147

Serdyuk, M. Ye., Kalytka, V. V., & Baybyerova, S. S. Influence of exogenous treatment with antioxidants on dynamics of phenolic compounds during storage of apples. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2014, 5((11)68), 17-22, doi:10.15587/1729-4061.2014.27584.

Kan, E. E. L., Sargent, S. A., Simonne, A., Shaw, N. L., & Cantliffe, D. J. Changes in the postharvest quality of datil hot peppers as affected by storage temperature. Proc. Fla. State Hort. Soc., 2007, 120, 246-250.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1.  Sharma, P. Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions / P. Sharma, A. B. Jha, R. S. Dubey, M. Pessarakli // Journal of Botany. ‒ 2012. ‒ Article ID 217037. ‒ 26 p. ‒ doi:10.1155/2012/217037.
  2. Zhang, Y. Biological role of ascorbate in plants / Yuyang Zhang // Ascorbic acid in plants: biosynthesis, regulation and enhancement. – New York Heidelberg Dordrecht London: Springer Science & Business Media. – 2013. – Р. 7-28. – doi:10.1007/978-1-4614-4127-4_2.
  3. Mazid, M. Occurrence, biosynthesis and potentialities of ascorbic acid in plants / M. Mazid, T. A. Khan, Z. H. Khan [et al.] // International journal of plant, animal and environmental sciences. ‒ 2011. ‒Vol. 1, №2. ‒ P. 167-184. 
  4. Smirnoff, N. Ascorbic acid: metabolism and functions of a multi-facetted molecule / N. Smirnoff // Current opinion in plant biology. – 2000. – Vol. 3, №3. – Р. 229-235. – doi:10.1016/S1369-5266(00)80070-9
  5. Karuppanapandian, T. Reactive oxygen species in plants: their generation, signal transduction, and scavenging mechanisms / T. Karuppanapandian, J-C. Moon, C. Kim [et al.] // Aust J Crop Sci.‒ 2011. ‒ Vol. 5, № 6. ‒ Р. 709-725.
  6. Vicente, A. R. UV-C treatments reduce decay, retain quality and alleviate chilling injury in pepper / A. R. Vicente, C. Pineda, L. Lemoine [et al.] // Postharvest Biol. Technol.‒ 2005. ‒ Vol. 35. ‒ P. 69-78. doi:10.1016/j.postharvbio.2004.06.001.
  7. Velioglu, Y. S. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products / Y. S. Velioglu, G. Mazza, L. Gao, B. D. Oomah // J. Agric. Food Chem. ‒ 1998. ‒ Vol. 46, № 10. ‒ P. 4113-4117. ‒ doi:10.1021/jf9801973.
  8. Haard, N. F. Postharvest physiology and biochemistry of fruits and vegetables / N. F. Haard // Journal of chemical education. – 1984. – Vol. 61, №4. – P. 277-283. ‒ doi:10.1021/ed061p277.
  9. Tomás-Barberán, F. A. Phenolic compounds and related enzymes as determinants of quality in fruits and vegetables / F. A. Tomás-Barberán, J. C. Espín // J Sci Food Agric. – 2001. – Vol. 81, №9. –  Р. 853–876. doi:10.1002/jsfa.885
  10. Sugar, D. Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay / D. Sugar // Stewart Posthar. Rev. – 2009. ‒ Vol. 5, № 2. ‒ Р. 1-5. ‒ doi:10.2212/spr.2009.2.1.
  11. Kanlayanarat, S. Horticultural chain management for countries of Asia and the Pacific region: a training package / S. Kanlayanarat, R. Rolle, A. Jr. Acedo ‒ Rome, Italy: FAO, 2009. ‒ 214 p. ‒ (RAP Publication 2009 / 06).
  12. Priss, O. Enzymatic antioxidants in tomatoes and sweet bell pepper fruits under abiotic factors / O. Priss, V. Kalytka. // Ukrainian Food Journal. – 2014. – Vol. 3, № 4. – Р. 505-516.
  13. Lim, C. S. Bell pepper (Capsicum annuum L.) fruits are susceptible to chilling injury at the breaker stage of ripening / C. S. Lim, S. M. Kang, J. L. Cho [et al.] // HortScience. ‒ 2007. ‒ Vol. 42 (7). ‒ Р. 1659-1664.
  14. Прісс, О. П. Вплив теплової обробки антиоксидантами на тривалість зберігання і якість солодкого перцю / О. П. Прісс, В. В. Калитка // Восточно-европейский журнал передовых технологий. – 2014. – № 2/12 (68), часть 1. – С. 14-18. – doi:10.15587/1729-4061.2015.44240
  15. Пат. 59733 України, МПК А 23 В 7/14. Антиоксидантна композиція для обробки плодових овочів перед зберіганням / О. П. Прісс, Т. Ф. Прокудіна, В. Ф. Жукова. – u 2010 13798; заявл. 19.11.10; опубл. 25.05.11, Бюл. №10.
  16. Del Rio, D. A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and bio-logical marker of oxidative stress / D. Del Rio, A. J. Stewart, N. Pellegrini // Nutr Me-tab Cardiovasc Dis. – 2005. – № 15. – P. 316-328.
  17. Мусієнко, М. М. Спектрофотометричні методи в практиці фізіології, біохімії та екології рослин / М. М. Мусієнко, Т.В. Паршикова, П.С. Славний. – К.: Фітосоціоцентр. – 2001. – 200 с.
  18. Найченко, В. М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства / В. М. Найченко. – К.: ФАДА ЛТД. – 2001. – 211с.
  19. Xing, Y. Effects of chitosan coating enriched with cinnamon oil on qualitative properties of sweet pepper (Capsicum annuum L.) / Y. Xing, X. Li, Q. Xu [et al.] // Food Chemistry. – 2011. – Vol. 124, №4. – Р. 1443-1450. – doi:10.1016/j.foodchem.2010.07.105.
  20. Liu, D. Effect of ice-temperature and spermidine on chilling sensitivity of pepper / D. Liu, G. Sui, Y. He [et al.] // Food and Nutrition. – 2013. – Vol. 4. – Р. 156-162. – doi:10.1016/fns.2013.42022.
  21. Прісс, О. П. Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на інтенсивність дихання перцю впродовж зберігання / О. П. Прісс, Г. М. Бандуренко // Вісник Національного технічного університету «ХПІ», серія: "Нові рішення в сучасних технологіях". –2015. – №62 (1171). – С. 144-149.
  22. Martínez, S. The effects of ripening stage and processing systems on vitamin C content in sweet peppers (Capsicum annuum L.) / S. Martínez, M. López, M. González-Raurich, A. Bernardo Alvarez // International journal of food sciences and nutrition. – 2005. – Vol. 56 (1). – P. 45-51. – doi:10.1080/09637480500081936.
  23. Yahia, E. M. Ascorbic acid content in relation to ascorbic acid oxidase activity and polyamine content in tomato and bell pepper fruits during development, maturation and senescence / E. M. Yahia, M. Contreras-Padilla, G. Gonzalez-Aguilar // LWT-Food science and technology. – 2001. – Vol. 34, №7. – Р. 452-457. – doi:10.1006/fstl.2001.0790.
  24. CuadraCrespo, P. Effects of postharvest treatments on fruit quality of sweet pepper at low temperature / P. CuadraCrespo, F. M. del Amor // J. Sci. Food Agric. – 2010. – Vol. 90, №15. – Р. 2716-2722. – doi:10.1002/jsfa.4147.
  25. Сердюк, М. Є. Вплив екзогенної обробки антиоксидантами на динаміку фенольних речовин при зберіганні яблук / М. Є. Сердюк, В. В. Калитка, С. С. Байбєрова // Восточно-Европейский журнал передовых технологий.– 2014. – Вип. 5 /11 (71). – C. 17-22. – doi:10.15587/1729-4061.2014.27584.
  26. Kan,  E. E. L. Changes in the postharvest quality of datil hot peppers as affected by storage temperature /  E. E. L. Kan, S. A. Sargent, A. Simonne [et al.] // Proc. Fla. State Hort. Soc. ‒ 2007. ‒ Vol. 120. ‒ Р. 246-250.




DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.25

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.