Дослідження активності гліцерату калію як каталізатору переетерифікації жирів за різних умов проведення процесу

Автор(и)

  • Natalia Sytnik Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0000-0002-3970-086X
  • Igor Demydov Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0000-0001-5854-0833
  • Ekaterina Kunitsa Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.28

Ключові слова:

переетерифікація, каталізатор, пальмовий олеїн, температура плавлення, математичне планування, рівняння регресії.

Анотація

Досліджено вплив найважливіших факторів, таких як температура та тривалість процесу, на ефективність гліцерату калію як каталізатору переетерифікації жирів. В якості жирової сировини використовувався пальмовий олеїн, для оцінки активності каталізатору визначалася температура плавлення. Обробка результатів з метою встановлення залежності температури плавлення пальмового олеїну від температури та тривалості процесу у присутності гліцерату калію проводилася з використанням методу математичного планування експерименту.

 

Біографії авторів

Natalia Sytnik, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

Лабораторія досліджень хімії жирів олійножирових виробництв

Igor Demydov, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

доктор технічних наук, професор, завідувач лабораторією, Лабораторія досліджень хімії жирів олійно-жирових виробництв

Ekaterina Kunitsa, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, науковий співробітник, кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

Nechaev, A. P., Kochetkova, A. A. Rastitelnye masla funkcionalnogo naznachenija [Vegetable oil functionality]. Maslozhirovaja promyshlennost [Oilseed industry], 2005, 3, 20-21.

Kurzina, M. N. Zhiry specialnogo naznachenija [Fats for special purposes]. Maslozhirovaja promyshlennost [Oilseed industry], 2012, 2, 15.

Berry, S. E. E. Triacylglycerol structure and interesterification of palmic and stearic acid-rich fats: an overview and implications for cardiovascular disease. Nutrition Research Reviews, 2009, 1-15, doi:10.1017/S0954422409369267

Waheed, A., Rasool, G., Asghar, A. Effect of interesterified palm and cottonseed oil blends on cookie quality. Agric. Biol. J. N. Am., 2010, 1(3), 402-406, doi:10.1111/j.1365-2621.2006.01178.x

Osorio, N. M., Dubreucq, E., Manuela R. de Fonseca, M., Ferreira-Dias, S. Lipase/acyltransferase-catalysed interesterification of fat blends containing n-3 polysaturated fatty acids. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2009, 111, 120-134, doi:10.1002/ejlt.200800109

Gladkyy, F. F. Tehnologiya modyfikovanyh zhyriv [Tech modified fats]. Kharkiv: Pidruchnyk NTU «KhPI», 2014, 214 p.

Tymchenko, V. K. Tehnologiya m’yakyh margaryniv [Tech soft margarines]. Kharkiv: NTU «KhPI», 2002, 128 p.

Soekopitojo, S., Hariyadi, P., Muchtadi, T. R., Andarwulan, N. Enzymatic interesterification of palm oil midfraction blends for the production of cocoa butter equivalents. As. J. Food Ag-Ind., 2009, 807-816. doi:10.3923/jas.2011.3750.3754

Fauzi, H., Rashid, N. A., Omar, Z. Effects of enzymatic interesterification on the physicochemical, polymorphism and textural properties of palm stearin, palm kernel oil and soybean oil blends. International Journal of Bioscience, Biochemistry and Bioinformatics, 2013, 3(4) 398-403, doi:10.7763/IJBBB.2013.V3.242.

Rodriguez, A., Castro, E., Salinas, M. C., Lopez, R., Miranda, M. Interesterification of tallow and sunflower. Am. Oil Chem. Soc., 2001, 78(4), 431-433. doi:10.1007/BF02545309.

Sytnik, N. S., Demydov, I. M., Kunytsya, K. V. Doslidzhennya efektyvnosti novogo katalizatoru pereeteryfikatsiyi oliy ta zhyriv z vykorystannyam khromatohrafichnogo analizu [Investigation of the effectiveness of the new catalyst transesterification of oils and fats using chromatographic analysis]. Tekhnolohycheskiy audit i rezervy proyzvodstva [Technological audit and production of reserves], 2015, 6/4(26), 8-13.

Golodnjak, V. A., Demidov, I. N., Mazaeva, V. S., Sytnik, N. S., Petik, P. F. Opredelenie aktivnosti katalizatora himicheskoj pereeterifikacii zhirov [Determination of catalyst activity chemical interesterification of fats]. Uralskij nauchnyj vestnik [Ural Scientific Gazette], 2014, 8(87), 187-193.

Bondar, A. G., Statjuha, G. A., Potjazhenko, I. A. Planirovanie eksperimenta pri optimizacii processov himicheskoj tehnologii [An experiment in the optimization of chemical engineering processes]. Kiev: Vishha shkola, 1980, 264 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-03-31

Як цитувати

Sytnik, N., Demydov, I., & Kunitsa, E. (2016). Дослідження активності гліцерату калію як каталізатору переетерифікації жирів за різних умов проведення процесу. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (12 (1184), 188–193. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.28

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія