Технологія створення напоїв з використанням горіхів
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.29Ключові слова:
технологія, напої, волоський горіх, молочно-воскова стиглість, екстракти, топінамбур, аличаАнотація
У статті обґрунтована роль харчування у житті людини. Розглянуто доцільність використання малопоширеної рослинної сировини в технології напоїв – топінамбура, аличі та волоського горіха. Обґрунтовано вибір та проведено фізико-хімічні дослідження вихідної сировини. Підтверджено компонентну сумісність топінамбуру, аличі, полуниці та горіхових екстрактів. На основі фізико-хімічних і органолептичних показників визначено раціональний вміст горіхової добавки у складі напою. Підібрано рецептурне співвідношення компонентів. Досліджено фізико-хімічні та органолептичні показники експериментальних напоїв. Доведена їх біологічна цінністьПосилання
Mazaraki, A. A., Peresichnyi, M. I., Kravchenko, M. F et al.; In: Peresichnyi, M. I. Technology of functional foods [Food Technology functionality]. Ed. 2, Kyiv National University of Trade and Economics, 2012, 1116 p.
Poznyakovskiy, V. M. Pischevyie i biologicheski aktivnyie dobavki [Food and dietary supplements]. Kemerovo, 2005, 275 p.
Minim, V. P. R., Simiqueli, A. A., Souza, P. H. P., Balbino, D. F., Minim, L. A. Food technology neophobia and consumer attitudes toward foods produced by new and conventional technologies: A case study in Brazil. LWT – Food Science and Technology, 2015, 60(2), 832-840, doi:10.1016/j.lwt.2014.10.058.
Ferreira, M. P., Gendron, F., Kindscher, K. Bioactive Prairie Plants and Aging Adults: Role in Health and Disease. Bioactive Food as Dietary Interventions for the Aging Population. Elsevier BV, 2013, 263-275.
Lemzyakova, T. G., AlIfer, O. O., Timoshenko, Yu. Yu. Mіstse funktsіonal'nikh napoiv u kharchuvannі lyudini [Place in functional beverages nutrition]. Lіki Ukraini [Medicines Ukraine], 2015, 2(188), 25-28.
Siegrist, M., Shi, J., Giusto, A., Hartmann, C. Worlds apart. Consumer acceptance of functional foods and beverages in Germany and China. Appetite, 2015, 92, 87-93, doi:10.1016/j.appet.2015.05.017.
Tyurikova, I. S. Texnologiya xarchovoyi produkciyi z vy`kory`stannyam volos`kogo gorixa: teoriya i prakty`ka [Food Technology using walnut: Theory and Practice: Monograph]. Poltava: PUET, 203 p.
Yang, L., He,Q. S., Corscadden, K., Udenigwe, C. C. The prospects of Jerusalem artichoke in functional food ingredients and bioenergy production. Biotechnology Reports, 2015, 5, 77-88, doi:10.1016/j.btre.2014.12.004.
Radovanovica, A., Stojceskab, V., Plunkettc, A., Vilovanovic, D., Cupara, S. The use of dry Jerusalem artichoke as a functional nutrient in developing extruded food with low glycaemic index. Food Chemistry, 2015, 177(15), 81-88, doi:10.1016/j.foodchem.2014.12.096.
Morris, C., Morris, G. A. The effect of inulin and fructo-oligosaccharide supplementation on the textural, rheological and sensory properties of bread and their role in weight management: A review. Food Chemistry, 2012, 133(2), 237-248, doi:10.1016/j.foodchem.2012.01.027.
Pat. of Ukraine № 77238, MPK V01D 11/02 Sposib otry`mannya ekstraktu iz volos`kogo gorixa molochno-voskovoyi stadiyi sty`glosti [Method of extract of walnut milk-wax stage of ripeness] I. S. Tyurikova, Appl. № u 2012 07487. Filed 19/06/2012. Byul. № 3,4.
Pat. of Ukraine № 88192, MPK V01D 11/02. SposIb otrimannya bIologIchno aktivnoYi dobavki Iz voloskogo gorIha molochno-voskovoYi stadIYi stiglostI [Method dietary supplement with walnut milk-wax stage of ripeness]. I. S. Tyurikova, Appl. № u 2013 08452. Filed 05/07/2013. Byul. № 5, 2 p.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.