Дослідження якісних характеристик білих і рожевих виноматеріалів з перспективних сортів винограду

Elena Tsygankova, Marina Bil’ko

Анотація


Представлені результати досліджень ароматичного і фенольного комплексів столових білих і рожевих сухих виноматеріалів з перспективних для України сортів винограду Санджовезе, Сіра, Пті Вердо, Буковинка і впливу на них рас дріжджів. Встановлено, що ароматичний комплекс виноматеріалів обумовлений альдегiдами, складними ефірами, вищими спиртами, терпеновими спиртами. Найбільш ароматним сортом є Буковинка, про що свідчать високі значення терпенових спиртів. Рожеві виноматеріали містять більшу кількість монофлавоноїдів

Ключові слова


виноматеріали, Санджовезе, Сіра, Пті Вердо, Буковинка, раси дріжджів

Повний текст:

PDF

Посилання


Sholts E. P., ed. Valujko G. G. Vinodelie po-novomu [Winemaking in a new way]. Simferopol', Tavrida, 2009, 320 р.

Tsygankova, E. V., Bil’ko, M. V. Izuchenie malorasprostranennyh sortov vinograda, vyrashhennyh v gorno-dolinnoj zone Kryma dlja proizvodstva stolovyh vin v aspekte ih biologicheskoj cennosti [The study of less common grape varieties grown in upland-lowland zone of the Crimea for table wines production in the context of their biological value].Sbornik nauchnyh trudov SWorld. Ser.: Tehnicheskie nauki [Сollection of scientific papers SWorld. Series: Tech"nical science]. Ivanovo, Markova AD, 2014, 10(4(37)), 3-10.

Poljanina, T. S., Stepuro, M. V., Kachaeva, N. Ju., Stribizheva, L. I. Reaktivirovanie aktivnyh suhih drozhzhej, ispol'zuemyh v vinodelii [Reactivation of active dru yeasts that used in wine – making]. Izvestija vysshih uchebnyh zavedenij. Pishhevaja tehnologija. [Proceedings of the higher educational institutions. Food technology]. Krasnodar, Gosudarstvennoe obrazovatel'noe uchrezhdenie vysshego professional'nogo obrazovanija "Kubanskij gosudarstvennyj tehnologicheskij universitet", 2009, 2-3, 51-53.

Ivanova, E. V., Probejgolova, P. A., Ostrouhova, M. V. Tehnologicheskaja ocenka preparatov suhih drozhzhej i aktivatorov brozhenija dlja ih ispol'zovanija v proizvodstve stolovyh vinomaterialov [Technological assessment of preparations of dry yeast and fermentation activators for use in the production of table wine]. Vinograd. [Grapes]. Kiev, OOO "Izdatel'skij Dom "VinoGrad", 2009, 5(16), 53-55.

Berger, R. G. Flavours and Fragrances. Chemistry bioprjgsing and sustainability. Spinger-Verlag Berlin Heidelberg, 2007, 648 p., doi:10.1007/978-3-540-49339-6.

Styger, G., Prior, B., Baner, F. F. Wine flavor and aroma. J. Ind Microbiol Biotechnol, 2011, 8(9), 1145-1159, doi:10.1007/s10295-011-1018-4.

Aznar, M., Lypez, R., Cacho, J., Ferreira, V. Prediction of aged red wine aroma properties from aroma chemical composition. Partial least sguares regression models. J. Agric Food Chem, 2003, 51(9), 2700 - 2707. doi:10.1021/jf026115z.

Bil'ko, M. V., Gerzhikova, V. G. Nekotory tehnologicheskie aspekty upravlenija aromatom stolovyh vin [Some technological aspects of management flavor of table wine] Vinograd [Grapes] Moscow, 2008, 3, 26-27.

Formirovanie aromata i buketa vin. [Formation of flavor and bouquet of wine], 2016, [Web] http://vinograd-vino.ru/biotekhnologiya-vin/232-formirovanie-aromata-i-buketa-vin.html.

Negro, C., Tommasi, L., Miceli, A. Phenolic compounds and antioxidant activity from red grape marc extracts. Bioresource Technology, 2003, 87, 41-44. doi:10.1016/S0960-8524(02)00202-X.

Gutierrez, I. H., Sanchez-Palomo Lorenzo, E., Vicario, A. Espinosa Phenolic composition and magnitude of copigmentation in young and shortly aged red wines made from the cultivars, Cabernet Sauvignon, Cencibel and Syrah. Food Chemistry, 2005, 92, 269-283, doi:10.1016/j.foodchem.2004.07.023.

Gerzhikova, V. G. ed. Metody tehnohimicheskogo kontrolja v vinodelii [Methods of technochemical control in winemaking]. Simferopol', Tavrida, 2009, 304 р.

Valujko, G. G., Sholts, E. P. Teorija i praktika degustacii vin [Theory and practice of wine tasting]. Simfeоropol', Tavrida, 2012, 253 р.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Щольц, Е. П. Виноделие по-новому / Е. П. Щольц, ред. Г. Г. Валуйко // Симферополь: Таврида. – 2009. – 320 с.
  2. Цыганкова, Е. В. Изучение малораспространенных сортов винограда, выращенных в горно-долинной зоне Крыма для производства столовых вин в аспекте их биологической ценности / Е. В. Цыганкова, М. В. Билько // Сборник научных трудов SWorld. Сер. Технические науки. – 2014. – № 4 (37), том 10. – С. 3-10.
  3. Полянина, Т. С. Реактивирование активных сухих дрожжей, используемых в виноделии / Т. С. Полянина, М. В. Степуро, Н. Ю. Качаева и др. // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2009. – № 2-3. – С. 51-53. 
  4. Иванова, Е. В. Технологическая оценка препаратов сухих дрожжей и активаторов брожения для их использования в производстве столовых виноматериалов / Е. В. Иванова, П. А. Пробейголова, М. В. Остроухова // Виноград. – 2009. – № 5 (16). – С. 53-55.
  5. Berger, R. G. Flavours and Fragrances. Chemistry bioprjgsing and sustainability / R. G. Berger // Spinger-Verlag Berlin Heidelberg. – 2007. – 648 c. – doi:10.1007/978-3-540-49339-6.
  6. Styger, G. Wine flavor and aroma / G. Styger, B. Prior, F. F. Baner // J. Ind Microbiol Biotechnol. –2011. – № 8 (9). – С. 1145-1159. – doi:10.1007/s10295-011-1018-4.
  7. Aznar, M. Prediction of aged red wine aroma properties from aroma chemical composition. Partial least sguares regression models / M. Aznar, R. Lypez, J. Cacho, V. Ferreira // J. Agric Food Chem. – 2003. – № 51 (9). – С. 2700 - 2707. – doi:10.1021/jf026115z.
  8. Билько, М. В. Некоторые технологические аспекты управления ароматом столовых вин / М. В. Билько, В. Г. Гержикова // Виноград. – 2008. – № 3.– С. 26-27.
  9. Формирование аромата и букета вин / Виноделие и виноградарство. – 2016. [Режим доступа]: http://vinograd-vino.ru/biotekhnologiya-vin/232-formirovanie-aromata-i-buketa-vin.html.
  10. Negro, C. Phenolic compounds and antioxidant activity from red grape marc extracts / C. Negro, L. Tommasi, A. Miceli // Bioresource Technology. – 2003. –  № 87. – С. 41-44. – doi:10.1016/S0960-8524(02)00202-X.
  11. Gutierrez, I. H. Phenolic composition and magnitude of copigmentation in young and shortly aged red wines made from the cultivars, Cabernet Sauvignon, Cencibel and Syrah / I. Hermosin Gutierrez, E. Sanchez-Palomo Lorenzo, A. Vicario Espinosa // Food Chemistry. – 2005. – № 92. – C. 269-283. – doi:10.1016/j.foodchem.2004.07.023.
  12. Гержиковой, В. Г. Методы технохимического контроля в виноделии / В. Г. Гержиковой // Симферополь: Таврида. – 2009. – 304 с.
  13. Валуйко, Г. Г. Теория и практика дегустации вин (2е издание) / Г. Г. Валуйко, Е. П. Шольц-Куликов //Симферополь: Таврида. – 2012. – 253 с.




DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.30

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.