Удосконалення технології виробництва гірких настоянок за допомогою математико-статистичних методів досліджень
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.18.25Ключові слова:
гіркі настоянки, процес екстрагування, гідромодуль, тривалість, вітамін С, фенольні сполуки, математико-статистичні методи дослідженняАнотація
В статті представлено новий спосіб виробництва гірких настоянок, який полягає в екстрагуванні водою пряно-ароматичної сировини з подальшим концентруванням екстрактів та купажуванні з водно-спиртовою сумішшю. Режими виробництва уточнювалися за допомогою експериментально-статистичних методів математичного моделювання. Було підібрано оптимальні режими проведення процесу екстрагування сировини для отримання основних складових настоянки та забезпечення її високої якості. При цьому готова настоянка проявлятиме загальнозміцнюючий ефект на організм людини та матиме короткі терміни виробництва.Посилання
Domaretskiy, V. A., Ostapchuk, M. V., Ukrayinets, I. A. Tehnologiya harchovih produktiv [Food Technology], Kyiv: NUHT, 2003, 318 p.
Osipova, L. A., Kaprelyants, L.V. Funktsionalnye napitki na osnove pryano- aromaticheskogo rastitelnogo syrya [Functional drinks based pryano- aromatic vegetable raw materials], Pishch. promyshlennost [Food Technology], 2007, 9, 74-75.
Zavialov, V., Bodrov, V., Misyura, T., Popova, N., Zaporozhets, Y., Dekanskiy, V. Development of mathematical models of external mass exchange under conditions of vibroextraction from vegetable raw materials. Chemistry and Chemical Technology. 2015, 3(9), 367-374.
Gutierrez, I. H., Lorenzo E. Sanchez-Palomo, Espinosa A. Vicario Phenolic composition and magnitude of copigmentation in young and shortly aged red wines made from the cultivars, Cabernet Sauvignon, Cencibel and Syrah. Food Chemistry, 2005, 92, 269-283, doi:10.1016/j.foodchem.2004.07.023
Knöss, W., Stolte, F. Community Herbal Monograph on Gentian lutea L., Radix, European Medicines Agency, London, UK, 2009.
Ribachok, A. V., Chorniy, V. M., Misyura, T. G., Popova N. V. Intensifikatsiya protsesu ekstraguvannya pri virobnitstvi girkih nastoyanok [The intensification of the extraction process in the production of bitter liqueurs]. ONAHT: Naukovi pratsi, 2015, 47, 75-78.
Patent UA № 106057. Sposib virobnitstva girkoyi nastoyanki / Popova N. V., Misyura T. G., Ribachok A. V., Chorniy V. M. Opub. 11.04.2016.
Kemper, F. H. ESCOP Monographs. The Scientific Foundation for the Herbal Medicinal Products, Thieme, Stuttgart, Germany, 2nd edition, 2003.
Olivier, D. K. and B.-E. van Wyk Bitterness values for traditional tonic plants of southern Africa. Journal of Ethnopharmacology, 2013, 3(147), 676-679, doi:10.1016/j.jep.2013.03.059.
Heinrich, M., Barnes, J., Gibbons, S., Williamson, E. M. Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy, Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 2nd edition, 2012
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.