Удосконалення технології виробництва гірких настоянок за допомогою математико-статистичних методів досліджень

Автор(и)

  • Natalia Popova Національний університет харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0003-4029-2098
  • Taras Misyura Національний університет харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0002-8016-7147
  • Albina Rybachok Національний університет харчових технологій, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.18.25

Ключові слова:

гіркі настоянки, процес екстрагування, гідромодуль, тривалість, вітамін С, фенольні сполуки, математико-статистичні методи дослідження

Анотація

В статті представлено новий спосіб виробництва гірких настоянок, який полягає в екстрагуванні водою пряно-ароматичної сировини з подальшим концентруванням екстрактів та купажуванні з водно-спиртовою сумішшю. Режими виробництва уточнювалися за допомогою експериментально-статистичних методів математичного моделювання. Було підібрано оптимальні режими проведення процесу екстрагування сировини для отримання основних складових настоянки та забезпечення її високої якості. При цьому готова настоянка проявлятиме загальнозміцнюючий ефект на організм людини та матиме короткі терміни виробництва. 

Біографії авторів

Natalia Popova, Національний університет харчових технологій

кандидат технічних наук, доцент, Національний університет харчових технологій, доцент кафедри експертизи харчових продуктів; м. Київ, Україна

Taras Misyura, Національний університет харчових технологій

кандидат технічних наук, доцент, Національний університет харчових технологій, доцент кафедри процесів і апаратів харчових виробництв; м. Київ, Україна

Albina Rybachok, Національний університет харчових технологій

магістрант, Національний університет харчових технологій, магістрант кафедри експертизи харчових продуктів; м. Київ, Україна

Посилання

Domaretskiy, V. A., Ostapchuk, M. V., Ukrayinets, I. A. Tehnologiya harchovih produktiv [Food Technology], Kyiv: NUHT, 2003, 318 p.

Osipova, L. A., Kaprelyants, L.V. Funktsionalnye napitki na osnove pryano- aromaticheskogo rastitelnogo syrya [Functional drinks based pryano- aromatic vegetable raw materials], Pishch. promyshlennost [Food Technology], 2007, 9, 74-75.

Zavialov, V., Bodrov, V., Misyura, T., Popova, N., Zaporozhets, Y., Dekanskiy, V. Development of mathematical models of external mass exchange under conditions of vibroextraction from vegetable raw materials. Chemistry and Chemical Technology. 2015, 3(9), 367-374.

Gutierrez, I. H., Lorenzo E. Sanchez-Palomo, Espinosa A. Vicario Phenolic composition and magnitude of copigmentation in young and shortly aged red wines made from the cultivars, Cabernet Sauvignon, Cencibel and Syrah. Food Chemistry, 2005, 92, 269-283, doi:10.1016/j.foodchem.2004.07.023

Knöss, W., Stolte, F. Community Herbal Monograph on Gentian lutea L., Radix, European Medicines Agency, London, UK, 2009.

Ribachok, A. V., Chorniy, V. M., Misyura, T. G., Popova N. V. Intensifikatsiya protsesu ekstraguvannya pri virobnitstvi girkih nastoyanok [The intensification of the extraction process in the production of bitter liqueurs]. ONAHT: Naukovi pratsi, 2015, 47, 75-78.

Patent UA № 106057. Sposib virobnitstva girkoyi nastoyanki / Popova N. V., Misyura T. G., Ribachok A. V., Chorniy V. M. Opub. 11.04.2016.

Kemper, F. H. ESCOP Monographs. The Scientific Foundation for the Herbal Medicinal Products, Thieme, Stuttgart, Germany, 2nd edition, 2003.

Olivier, D. K. and B.-E. van Wyk Bitterness values for traditional tonic plants of southern Africa. Journal of Ethnopharmacology, 2013, 3(147), 676-679, doi:10.1016/j.jep.2013.03.059.

Heinrich, M., Barnes, J., Gibbons, S., Williamson, E. M. Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy, Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 2nd edition, 2012

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-03

Як цитувати

Popova, N., Misyura, T., & Rybachok, A. (2016). Удосконалення технології виробництва гірких настоянок за допомогою математико-статистичних методів досліджень. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (18 (1190), 175–179. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.18.25

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія