Удосконалення технології виробництва гірких настоянок за допомогою математико-статистичних методів досліджень

Natalia Popova, Taras Misyura, Albina Rybachok

Анотація


В статті представлено новий спосіб виробництва гірких настоянок, який полягає в екстрагуванні водою пряно-ароматичної сировини з подальшим концентруванням екстрактів та купажуванні з водно-спиртовою сумішшю. Режими виробництва уточнювалися за допомогою експериментально-статистичних методів математичного моделювання. Було підібрано оптимальні режими проведення процесу екстрагування сировини для отримання основних складових настоянки та забезпечення її високої якості. При цьому готова настоянка проявлятиме загальнозміцнюючий ефект на організм людини та матиме короткі терміни виробництва. 

Ключові слова


гіркі настоянки, процес екстрагування, гідромодуль, тривалість, вітамін С, фенольні сполуки, математико-статистичні методи дослідження

Повний текст:

PDF

Посилання


Domaretskiy, V. A., Ostapchuk, M. V., Ukrayinets, I. A. Tehnologiya harchovih produktiv [Food Technology], Kyiv: NUHT, 2003, 318 p.

Osipova, L. A., Kaprelyants, L.V. Funktsionalnye napitki na osnove pryano- aromaticheskogo rastitelnogo syrya [Functional drinks based pryano- aromatic vegetable raw materials], Pishch. promyshlennost [Food Technology], 2007, 9, 74-75.

Zavialov, V., Bodrov, V., Misyura, T., Popova, N., Zaporozhets, Y., Dekanskiy, V. Development of mathematical models of external mass exchange under conditions of vibroextraction from vegetable raw materials. Chemistry and Chemical Technology. 2015, 3(9), 367-374.

Gutierrez, I. H., Lorenzo E. Sanchez-Palomo, Espinosa A. Vicario Phenolic composition and magnitude of copigmentation in young and shortly aged red wines made from the cultivars, Cabernet Sauvignon, Cencibel and Syrah. Food Chemistry, 2005, 92, 269-283, doi:10.1016/j.foodchem.2004.07.023

Knöss, W., Stolte, F. Community Herbal Monograph on Gentian lutea L., Radix, European Medicines Agency, London, UK, 2009.

Ribachok, A. V., Chorniy, V. M., Misyura, T. G., Popova N. V. Intensifikatsiya protsesu ekstraguvannya pri virobnitstvi girkih nastoyanok [The intensification of the extraction process in the production of bitter liqueurs]. ONAHT: Naukovi pratsi, 2015, 47, 75-78.

Patent UA № 106057. Sposib virobnitstva girkoyi nastoyanki / Popova N. V., Misyura T. G., Ribachok A. V., Chorniy V. M. Opub. 11.04.2016.

Kemper, F. H. ESCOP Monographs. The Scientific Foundation for the Herbal Medicinal Products, Thieme, Stuttgart, Germany, 2nd edition, 2003.

Olivier, D. K. and B.-E. van Wyk Bitterness values for traditional tonic plants of southern Africa. Journal of Ethnopharmacology, 2013, 3(147), 676-679, doi:10.1016/j.jep.2013.03.059.

Heinrich, M., Barnes, J., Gibbons, S., Williamson, E. M. Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy, Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 2nd edition, 2012


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Домарецький, В. А. Технологія харчових продуктів /
    В. А. Домарецький, М. В. Остапчук, І. А. Українець. – К.: НУХТ. – 2003. – 318 с.
  2. Осипова, Л. А. Функциональные напитки на основе пряно- ароматического растительного сырья / Л. А. Осипова, Л. В. Капрельянц // Пищ. промышленность – 2007. – №9. – С. 74-75.
  3. Zavialov, V. Development of mathematical models of external mass exchange under conditions of vibroextraction from vegetable raw materials / V. Zavialov, V. Bodrov, T. Misyura, N. Popova, Y. Zaporozhets, V. Dekanskiy // Chemistry and Chemical Technology. – 2015. – Volume 9, Issue 3. – P. 367-374.
  4. Gutierrez, I. H. Phenolic composition and magnitude of copigmentation in young and shortly aged red wines made from the cultivars, Cabernet Sauvignon, Cencibel and Syrah / I. Hermosin Gutierrez, E. Sanchez-Palomo Lorenzo, A. Vicario Espinosa // Food Chemistry. – 2005. – № 92. –
    C. 269-283. – doi:10.1016/j.foodchem.2004.07.023.
  5. Knöss, W. Community Herbal Monograph on Gentian lutea L., Radix / W. Knöss, F. Stolte // European Medicines Agency, London, UK. – 2009.
  6. Рибачок, А. В. Інтенсифікація процесу екстрагування при виробництві гірких настоянок / А. В. Рибачок,
    В. М. Чорний, Т. Г. Мисюра, Н. В. Попова
    // ОНАХТ: Наукові праці. – 2015. – №47. – С. 75-78.
  7. Патент UA № 106057. Спосіб виробництва гіркої настоянки / Попова Н. В., Мисюра Т. Г., Рибачок А. В.,  Чорний В. М. Опуб. 11.04.2016.
  8. Kemper, F. H. ESCOP Monographs. The Scientific Foundation for the Herbal Medicinal Products / F. H. Kemper // Thieme, Stuttgart, Germany, 2nd edition. – 2003.
  9. Olivier, D. K. Bitterness values for traditional tonic plants of southern Africa / D. K. Olivier, B.-E. van Wyk // Journal of Ethnopharmacology. – 2013. – vol. 147, no. 3. –
    P. 676-679. – doi: 10.1016/j.jep.2013.03.059.
  10. Heinrich, M. Fundamentals of  Pharmacognosy and Phytotherapy / M. Heinrich, J. Barnes, S. Gibbons, E. M. Williamson // Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 2nd edition. – 2012.




DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.18.25

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.